„12 tisíc vězňů propuštěno, tisíc má evropské pasy.“ Zlo z Afghánistánu: Přesné a temné info

01.09.2021 9:14 | Reportáž

Tálibán se nezměnil, ale jeho vizáž ano. Nebude lidi popravovat na stadionech jako kdysi, ale bude to dělat tajně. To řekla novinářka Lenka Klicperová při debatě o Afghánistánu pod vládou Tálibánu v CEVRO Institutu, kde bylo posluchačů „skoro jako máku v Afghánu". A také dodala, že utečenecké tábory v Kábulu jsou ty nejhorší, které za svou bohatou kariéru spatřila.

„12 tisíc vězňů propuštěno, tisíc má evropské pasy.“ Zlo z Afghánistánu: Přesné a temné info
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Debata v CEVRO Institutu "Afghánistán zpět pod Tálibánem"

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

„Improvizace je nejvyšší míra připravenosti, což platí hlavně v Afghánistánu," řekla na úvod nezávislá novinářka Lenka Klicperová. Stalo se na debatě 'Afghánistán zpět pod Tálibánem', kterou pořádalo Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) CEVRO Institutu. Tamní atrium bylo téměř plné.

Trojice s vlastními zážitky

Klicperová byla vlastně na domácí půdě, protože mimo jiné pracuje v týmu výzkumníků PCMR. Od roku 2010 byla v „Afghánu" několikrát a jejím hlavním tématem všude, kam se podívá, je postavení žen. Ve zmíněné zemi zpovídala ženské uprchlice v metropoli Kábulu, novinářky, letkyně, političky a tak dále a musela konstatovat, že za posledních dvacet let se v „Afghánu" postavení žen v mnohém zlepšilo. Na druhou stranu zmínila, že utečenecké tábory v Kábulu jsou ty nejhorší, které za svou bohatou kariéru spatřila. A proto se tak bezproblémově stávaly rekrutačním střediskem bojovníků, ale i sebevražedných útočníků pro hnutí Tálibán.

Dalším účastníkem debaty byl prezident Česko-afghánské smíšené obchodní komory Fawad Nadri. Afghánec, který vystudoval v Československu. Začal si stěžovat, že Afghánistán měl vlastně dva prezidenty. Prvního zvolil národ, druhého určili spojenci. Dost otevřeně hovořil o Abdulláhu Abdulláhovi a prezidentu Ašrafu Ghaním, který uprchl do Spojených arabských emirátů. „Podepsala se smlouva s ďáblem. Miliony Afghánců čekají doma jako na popravišti, protože věřily ve změnu, kterou jim měl přinést západ. Pět mužů, co je ve vedení Tálibánu, jsou propuštění teroristé z Guantánama," rozhorlil se s tím, že situace v Afghánistánu se dotýká celého světa. Bylo propuštěno mnoho tisíců vězňů, z kterých se přes noc nestanou neviňátka a andělíčkové.

Editor CNN Prima News a bývalý vedoucí civilní části Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Matyáš Zrno podotkl: „Dívat se na záběry z Afghánistánu je dost frustrující. Jde o velké povzbuzení pro džihádisty. V Afghánistánu Tálibán vyhrál podle rčení 'vy máte hodinky, my máme čas' a jde o velké ponížení celého západu." Američané se ze svého velvyslanectví stahovali prý úplně stejně jako kdysi z vietnamského Saigonu, tedy vrtulníky Black Hawk.

Anketa

Kdo má větší porci vaší důvěry?

81%
hlasovalo: 1526 lidí

Nicméně podle něj nejde o geopolitickou katastrofu, protože se ta země v hledáčku velmocí historicky ocitla vlastně omylem. V Afghánistánu nemají obyvatelé podle něj demokracii ve své DNA. Tam se nehlasuje, tam musí vybraní muži z každé vesnice dojít ke konsenzu po dlouhých debatách. Zklamal ho byrokratický aparát západních zemí, který léta nedokázal přiznat, že v Afghánistánu udělal chybu. „Deal Američanů spočívá v tom, že vlastně sdělil Tálibánu 'dělejte si tam co chcete, ale už nebudujte žádné tábory pro teroristy'," doplnil.

A přišla smršť dotazů

Jakýsi Kurd během dotazů zmínil, že se tady bavíme o míru v Afghánistánu a hlavní hosté mají za sebou mimo jiné i billboard společnosti vyrábějící a obchodující se zbraněmi. Ředitel (PCMR) a moderátor Tomáš Kaválek k tomu dodal, že jde o sponzora CEVRO Institutu a nic se s tím nenadělá. „Historie se opravdu opakuje. Američané opustili Irák, nechali zemi v rozkladu a z toho vyrostl Islámský stát. V Aghánistánu je nyní organizace Islámský stát - Chorásán a není důvodů k optimismu. Dnes sice stojí proti Tálibánu, ale má stejné hodnoty. Teprve uvidíme, jestli spolu nebudou tyto dvě džihádistické organizace spolupracovat," řekla Klicperová s tím, že staré paštunské zvyky dříve nedovolily tehdejšímu šéfovi Tálibánu Muhammadu Umarovi vyhodit Usámu bin Ládina ze země.

Nyní budou mít v Afghánistánu důležité slovo země jako Čína, Pákistán, Rusko a Írán, ne-li Turecko. Uzavřít však s Tálibánem diplomatické vztahy je dost problematické, protože jde stále o teroristickou organizaci. „Bylo propuštěno nejdřív 5000 a pak 7000 vězňů, z nichž měla tisícovka evropské pasy. Ti v Afghánistánu od večera do rána a od rána do večera zabíjeli a nyní se vrátili do Evropy. To bude velký problém," naznačil Nadri.

Zrno naopak zmínil, že podléhá mírnému optimismu. Američané totiž stále drží miliardy dolarů afghánské centrální banky a už nyní se před bankami konají demonstrace, protože si Afghánci nemohou vybírat své peníze. A Tálibán se změně myšlení Afghánců za těch dvacet let bude muset přizpůsobit.

Podle Klicperové jsou dvě hlavní možnosti budoucího vývoje. Země se nechá svému vývoji pod Tálibánem, nebo budou podporovány síly odporu na severu Afghánistánu, kde jsou shromážděny zbytky afghánských vládních jednotek a různých milicí s tím, že v případě jejich vítězných bojů v občanské válce bude stejně cesta do Kábulu zalita krví. Nakonec válečná novinářka dodala: „Tálibán se nezměnil, ale jeho vizáž ano. Nebude lidi popravovat na stadionech jako kdysi, ale bude to dělat tajně."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …