„Jasně, má se dobře, čile podniká a daří se mu!“ PL se vrací ke kauze podnikatele Horáčka. Bude to bolet i ty, kteří jsou jindy imunní

08.09.2021 19:33 | Kauza

„Horáček s Pažoutem byli staří repetenti, kteří seděli ve 3.B už dvacátou pátou sezónu. Vypadalo to příšerně. Kdyby se aspoň oholili…“ říká v jednom z příběhů o Machovi a Šebestové vypravěč v podání Petra Nárožného. Pohádku, kterou milují děti i dospělí, lze aplikovat taky na současnost. Jenomže bez kreslených hrdinů a happy endu.

„Jasně, má se dobře, čile podniká a daří se mu!“ PL se vrací ke kauze podnikatele Horáčka. Bude to bolet i ty, kteří jsou jindy imunní
Foto: pujcka.co
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Je generace lidí narozených po roce 1980 připravena plně převzít vládu nad Českem?

3%
95%
hlasovalo: 10894 lidí
Hlavní jméno ovšem zůstává. Jen namísto rozcuchané figurky zlobivého žáka výtvarníka Adolfa Borna dosadíme podnikatele Tomáše Horáčka a místo paní Kadrnožkové třeba policistku roku Janu Šebkovou. Jmen bude samozřejmě víc.

V kauze, kde se řeší stovky milionů ze zdravotnických zařízení, údajná korupce i možné ovlivňování průběhu veřejných zakázek, padá jméno vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, exposlance ODS Marka Šnajdra nebo jeho blízkého spolupracovníka Miroslava Lekeše.

Těch zjištění, která dosud nezazněla, je násobně víc. ParlamentníListy.cz proto přinesou hned několik materiálů týkajících se zmíněných případů, o nichž veřejnost nikdy neslyšela.

Konkrétní budeme v závěru tohoto textu.

Nyní k ústřední postavě.

Tomáš Horáček je severočeský podnikatel, kterého média zmiňovala jako roztleskávače expremiéra Jiřího Paroubka či náboráře černých duší pro ČSSD.

Podle zjištění policie je však hlavní postavou v korupční kauze týkající se údajně zmanipulovaných zdravotnických zakázek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku. V červnu 2018 ho zadržela policie a následně obvinila.

Zodpovídá se z ovlivňování veřejných zakázek, konkrétně na úklid Nemocnice Na Bulovce ve výši 149 milionů, kde si podle policie Horáček a další řekli o úplatek ve výši 7,2 milionu korun. Obvinění padlo také v souvislosti se zakázkou na stravování ve výši 33 milionů korun v Nemocnici Na Františku, kde si měl Tomáš Horáček říct o úplatek ve výši 5 milionu korun. Vazba byla nařízená z obavy, aby Horáček neovlivňoval svědky a nepokračoval v trestné činnosti.

V polovině ledna 2019 začal spolupracovat s policií a rozhodl se vypovídat. Po dvou dnech výslechu byl na kauci několik stovek tisíc korun propuštěn a bylo rozhodnuto o nahrazení vazby „několika opatřeními“. Jakými konkrétními, však uvedeno nebylo. Horáček v současné době usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Současně prý pomáhá rozkrývat pozadí zakázek v nemocnicích Na Bulovce a Na Františku. Policie ho také začala kvůli výhrůžkám hlídat. Podle informací České televize má spis kauzy nemocničních zakázek už téměř deset tisíc stran. Případný soudní proces tak bude podle právníků trvat nejméně tři roky.

S jeho jménem je spojen i předseda komunistů Vojtěch Filip, který měl za jeho zájmy údajně lobbovat. Podle zjištění policie převzal Filip od Horáčka částku půl milionu korun, které však neuvedl ve svém majetkovém přiznání za rok 2018. Filip však odmítá, že by uvedené peníze dostal. Případ již delší dobu řeší příslušný finanční úřad.

Ještě předtím v roce 2010 Horáčka potrestal ústecký soud osmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky za pokus o pojistný podvod při havárii osobního vozu. Podle rozsudku se Horáček pokusil neoprávněně získat pojistku za poškození automobilu Porsche, které tehdy používal.

Jak jsme uvedli, redakce se bude soustředit na detaily z průběhu vyšetřování.

Zajímat nás bude například skutečnost, proč byla podnikateli abnormálně snížena kauce z třiceti milionů na pár set tisíc. Budeme se zajímat o komunikaci, kterou z vazby vedl přes prostředníka s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Cílit budeme na chráněnou dílnu, která byla rovněž v portfoliu Tomáše Horáčka a na kterou se záhadným způsobem téměř zapomnělo. Stejně tak se budeme věnovat jeho výpovědím, roli advokátky Niny Rydlové a řadě dalších aspektů.

V této souvislosti redakce hovořila s nejedním zdrojem.

Jeden z nich na dotaz, pod jakým tlakem Tomáš Horáček vlastně je, reagoval promptně. „Ty vole, má se super, podniká, má mít nějakou schránkovou firmu, daří se mu!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…