„Je to zvláštní.“ I nové důkazy proti Moskvě. Masakr v Buče

05.04.2022 8:40 | Analýza

Masakr v obci Buča se objevil na stránkách všech světových médií a vyvolal pohoršení. Rusové tvrzení Ukrajinců rozporují, na jejich argumenty pak reagovala britská BBC, podle které byli mrtví v ulicích Buči vidět už na videích z 1. dubna. Komentátor Echo24 Daniel Kaiser však varuje, že Ukrajina nyní tlačí na další balík sankcí, a proto prezentuje Buču jako obraz utrpení ukrajinského národa. A připomíná, kolik už bylo podobných případů.

„Je to zvláštní.“ I nové důkazy proti Moskvě. Masakr v Buče
Foto: Youtube UATV
Popisek: Poničené ukrajinské město Buča

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Hlavním tématem diskuse ohledně války na Ukrajině je nyní údajný masakr v obci Buča, který Rusko rozporuje a prohlašuje za provokaci ze strany Ukrajiny. Některá tvrzení ohledně videí z Buči pak vyvrací britská BBC, například že se jedna z mrtvol na ulici hýbe. Dle analýzy BBC se jedná o deformaci obrazu ve zpětném zrcátku. Televizní stanice také uvádí, že videa z auta z 2. dubna se shodují s fotografiemi BBC a agentury AFP z 3. dubna.

BBC dále rozporuje ruskou námitku, že těla nejsou ztuhlá, tedy že u nich není rigor mortis. Dle konzultovaného forenzního patologa se zkušenostmi z Rwandy a Kosova však po čtyřech dnech rigor mortis pomíjí. Zmíněný patolog si ovšem nepřál být jmenován. Další, co Rusové vytkli, byla údajná absence mrtvolných skrvn na pokožce, ovšem ty prý nemusejí být na fotografiích vidět a záleží na tom, jak dotyčný zemřel.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ani proti jednomu obyvateli Buči nebylo přistupováno násilně, ovšem podle organizace Human Rights Watch prý Rusové v Buči 4. března zadrželi 5 mužů a jednoho z nich popravili a i v dalších výpovědích místních zaznělo, že se bojí vycházet, aby je nezastřelili. Reportérům BBC místní také řekli, že ruští vojáci prohledávali byty, aby kradli jídlo a cennosti, a v této době museli sedět ve sklepě.

Na ruskou námitku, že se fotografie a videa objevily až čtvrtý den potom, co se ruské síly stáhly z Buči, pak BBC namítá, že fotky s mrtvými agentura AFP pořídila už 2. dubna a videa ze sociálních sítí ukazují mrtvoly v ulicích už 1. dubna. Reportéři agentury Reuters pak také druhého dubna viděli mrtvá těla v ulicích a masový hrob u kostela. Že Rusové zabili více než 300 civilistů pak uvádí starosta obce Anatolij Fedorov.

Dle záběrů americké firmy Maxar leželi mrtví v ulicích Buči už od 11. března, kdy Rusové dle svého vlastního tvrzení území ovládli. Firma Maxar také zveřejnila satelitní záběry, podle kterých příprava masového hrobu začala již 10. března. O masovém hrobu hovoří i článek BBC ze 14. března, tehdy se však mluvilo o „více než 60“ pohřbených. Dodejme, že americká firma Maxar dle svých stránek pracuje mimo jiné i pro americkou rozvědku a americké ministerstvo obrany.

K údajnému masakru v Buči má poznámku komentátor Daniel Kaiser, který si všímá, že Buču už ukrajinské ministerstvo obrany označuje za „ukrajinskou Srebrenicu“ a podotýká, že ve Srebrenici ovšem nejvyšší odhady mrtvých jdou k osmi tisícům.

„To, že sympatizujeme s obětí agrese, by nemělo znamenat slepou důvěru ve všechno, co nám ta oběť o svém údělu říká,“ varuje komentátor a konstatuje, že Buču si ukrajinská vláda zvolila jako symbol svého utrpení, který prezentuje v zahraničí, například záběry ze silnice poseté mrtvolami.

Kaiser se ptá, proč by se v takto vypjaté situaci, kdy se hraje o sankce a kurz rublu, Rusové stahovali a „nechali na ulici válet postřílené mrtvoly civilistů, dokonce s rukama svázanýma za zády“. Nevylučuje, že Rusové na civilisty ohled neberou, jako se to v minulosti již několikrát stalo, ale poukazuje na to, že ukrajinský ministr zahraničí Kuleba požaduje, aby byly zrovna teď na Rusko uvaleny další zničující sankce a Kyjev dělá všechno proto, aby tato snaha byla úspěšná.

V souvislosti s tím zmiňuje, jak velvyslanec Ukrajiny kritizoval německého prezidenta Steinmeiera, obvinil ho, že vytvořil „pavučinu vztahů s Ruskem“, že si myslí, že Ukrajinci nejsou samostatný subjekt, a z nedostatku taktu vůči Ukrajině. „Takto nemluví velvyslanec vlády, který chce v hostitelské zemi trpělivě budovat vztahy, což je podstata diplomacie. Takto mluví velvyslanec vlády, která něčeho chce dosáhnout okamžitě, dosud nevídanými formami a bez ohledu na to, jak u toho bude vypadat při zpětném pohledu,“ soudí Kaiser.

Také nevylučuje, že k masakru v Buči došlo a nechce bagatelizovat ukrajinské utrpení. Ale poukazuje na to, že i „dobré války“ byly živeny propagandou a přidává příklady: „První válka v Zálivu by se neobešla bez očitého svědectví, které v americkém Kongresu poskytla údajná zdravotní sestřička z města Kuvajtu, ve skutečnosti dcera kuvajtského velvyslance v USA, o barbarství iráckých vojáků v kuvajtských porodnicích. Dívka svědkem ničeho takového nebyla.“ Zásahu NATO v Kosovu předcházel masakr v obci Račak, ovšem objevily se pochybnosti, zda 45 mrtvol v řadě nebyli členové Kosovské osvobozenecké armády. Irák je kapitola sama pro sebe, ovšem i intervenci v Libyi předcházely zprávy, že Kaddáfí bude masakrovat obyvatelstvo, ačkoliv tak předtím nečinil. A známé jsou i nesrovnalosti ohledně Assadova údajného použití chemických zbraní.

„Pokud ty nejdrásavější zprávy z Ukrajiny, jako byla nejprve porodnice v Mariupolu a teď Buča, jsou čistá pravda, bude to první válka za velmi dlouhou dobu, co si sympatičtější ‚naše‘ strana nepomáhá dobře míněnou lží. Není to jedno? Není. Pokud je skutečnost strašná už tak, bylo by pro ni urážkou, kdybychom ji ještě přibarvovali,“ upozorňuje Daniel Kaiser.

Údajný masakr zmiňuje i bývalý slovenský ministr školství Juraj Draxler, který kvůli prohlášením Joea Bidena a britské vlády usuzuje, že naděje na blízký konec války se rozplývají a svět se dostává do nebezpečné situace.

„Zesílení ekonomické války přichází po zprávách o mrtvých na předměstí Kyjeva. Rozzlobení Rusové říkají, jaký má smysl při ústupu nechat rovnou před kamerami novinářských štábů v hlavním městě zabité lidi. A poukazují na to, že první videa z osvobozeného místa žádná těla neukazovala. Západ tvrdí, že není důvod Ukrajincům nevěřit. Nějaké mezinárodní vyšetřování se začalo připravovat, ale není nijak rychlé,“ říká Draxler a dodává, že to překonává všechny konfrontace velmocí od druhé světové války.

Rusko podle něho může ještě konflikt eskalovat, například raketovými útoky na vládní budovy nebo nasazením rezervistů. „Někteří západní představitelé se ho k tomu zřejmě snaží i vyprovokovat, ale není jasné, co by Rusko jedním či druhým získalo,“ říká Draxler a hlavní otázkou podle něho je, za jak dlouho se Rusku podaří obklíčit asi 40 tisíc ukrajinských vojáků na východě Ukrajiny a zda to bude znamenat kapitulaci.

Dle bývalého ministra to vypadá, že začíná dlouhá fáze vyhnívání. „Krutá ironie je, že potom už dlouhé roky asi nikdo nedá do pořádku samotnou Ukrajinu,“ míní a dodává, že v časech války se všichni semknou, ale je namístě skepse vůči slovům o silném ukrajinském národu. „Jednota skončí velmi rychle, když se začnete hádat o jídlo. Nejspíše to bude tak, že jim vážné ekonomické problémy rozdrobí společnost a politiku. Jen co skončí vojenské, politické a mediální nasazení,“ odhaduje Draxler.

„Mnohým u nás toto celé nedochází, i z hlediska dopadů na nás, ekonomických a společenských. Ale to je tak při každém velkém otřesu, lidé nejdřív nevěří, že by se jejich životy mohly až příliš drasticky změnit. No, jen aby,“ dodává Draxler mrazivě nakonec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…