„Kdyby to bylo na mně...“ Babiš dohrává 28. říjen. Mluví o Zemanovi

29.10.2019 12:50

Hradní slavnost k 28. říjnu byla podle Andreje Babiše velmi důstojná. Premiér to řekl ParlamentnímListům.cz. Prezidentem vybraný seznam vyznamenaných podle svých slov respektuje, ale pokud by to bylo na něm, šest jmen by ze seznamu vyřadil.

„Kdyby to bylo na mně...“ Babiš dohrává 28. říjen. Mluví o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Česká republika má za sebou oslavy 101. výročí založení samostatného československého státu. Prezident Miloš Zeman na Hradě udělil 42 osobnostem státní vyznamenání. Oproti předchozím letům svůj projev pronášel vsedě. Kvůli bolavým nohám, jak sám řekl.

Redakce oslovuje české politiky v rámci ankety s dotazy, jak letošní oslavy 28. října hodnotí, co říkají právě i na fakt, že prezident během projevu ve Vladislavském sále seděl, jak vnímají jeho projev i výběr vyznamenaných osobností.

Anketa

Vnímáte zdraví prezidenta Zemana jako problém?

19%
81%
hlasovalo: 12735 lidí

Mezi prvními na anketní otázky serveru ParlamentníListy.cz reagoval premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ve své reakci prozradil, že pokud by výběr oceněných byl na něm, šest lidí z letošního seznamu by tam nebylo.

„Myslím, že to byla velmi důstojná oslava a pan prezident opět potvrdil, že je skvělý rétor. Mluvil bez papíru, je vidět, že hlava mu funguje vážně skvěle. S nohama už je to bohužel horší, a proto je pochopitelné, že projev přednesl vsedě,“ uvádí premiér. 

Osobnosti, které se Miloš Zeman rozhodl ocenit, musel Babiš coby předseda vlády spolupodepsat. I když měl podle svých slov k některým laureátům výhrady, nechal si je pro sebe, protože respektuje, že vyznamenání jsou plně v rukou hlavy státu.

„Co se týče výběru vyznamenaných, je to návrh pana prezidenta a já ho respektuju. Všichni prezidenti dávali svá jména. I když je pravda, že kdyby to bylo na mně, tak šest jmen bych tam nevybral,“ konstatoval Andrej Babiš pro PL.

Letošní oslavy výročí vzniku státu proběhly proti minulým rokům v poklidnější atmosféře a obešly se bez výrazných protestů. U příležitosti státního svátku složilo slavnostní přísahu 900 nových vojáků, konal se tradiční pietní akt na Vítkově a řada dalších akcí.

Oslavy jako tradičně večer vyvrcholily slavnostním ceremoniálem na Pražském hradě, který byl speciálně nasvícen do národních barev.

Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále ocenil 42 osobností. Z toho zhruba čtvrtina obdržela vyznamenání in memoriam, mezi ně patřil třeba Jan Antonín Baťa. Státní vyznamenání si z Pražského hradu odnesl například fotograf Jan Saudek, srbský režisér Emir Kusturica nebo jedna z největších kapacit v oblasti onkologie, profesor Luboš Petruželka (kompletní seznam oceněných ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …