„Když ho vyhodí, pokračujeme s podporou.“ Do kauzy Ševčík zasáhla banka

06.04.2023 9:25

Jeden z údajných klientů České spořitelny této finanční instituci pohrozil, že pokud se nevyjádří ke kauze odvolání děkana NF VŠE Miroslava Ševčíka, tak s ní ukončí spolupráci on i jeho obchodní partneři. Z banky se ozvala odpověď, že s postupem rektora Dvořáka souhlasí. „Bude-li pan děkan Ševčík odvolán po jednání celouniverzitního akademického senátu, jehož konání vedení VŠE již avizovalo, budeme v podpoře studijních programů a studentů VŠE pokračovat,“ doplnila vyjádření, které zní jako podmínka.

„Když ho vyhodí, pokračujeme s podporou.“ Do kauzy Ševčík zasáhla banka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Ševčík

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34689 lidí
Včera se konalo zasedání fakultního senátu Národohospodářské fakulty VŠE v Praze. Rektor Petr Dvořák na něm žádal, aby senát děkana Ševčíka odvolal. Argumentoval, že se nejedná jen o incident ze soboty 11. března, ale že Ševčík manažersky selhal kvůli tomu, jaký obraz fakultě vytváří. Odmítl, že by podléhal tlaku médií nebo případně i vládních činitelů. Také uvedl, že by měli senátoři zvážit „odkud podpora Ševčíkovi jde“ a myslet hlavně na dobro fakulty a školy, které prý Ševčík poškozuje už tím, jak polarizující je osobnost.

Děkan Ševčík a jeden ze senátorů, pedagog Jan Vondráček namítali, že se o incident z 11. března jedná, protože před ním žádné návrhy na odvolání děkana nevzešly a že v tomto incidentu se jasně z kamerového záznamu ukázalo, že se do muzea nedobýval, žádnou vlajku z muzea strhnout nechtěl, ani násilně se vůči policistům nechoval.

Také že tisková mluvčí VŠE, Věra Koukalová vydala tiskové prohlášení ohledně chování děkana, aniž by s ním záležitost jakkoliv konzultovala, vyjadřovala se proti němu útočně a že děkan neprodleně podnikl kroky, aby se celá záležitost objasnila a nebylo pochyb, že verze prezentovaná médii je lživá a nepravdivá.

Věra Koukalová, tisková mluvčí VŠE
Zdroj: PR oddělení VŠE

Senát po slovech rektora a děkana a otázkách ze strany senátorů hlasoval o odvolání děkana. V tajné volbě bylo 6 senátorů proti odvolání, 2 pro, jeden se zdržel hlasování. Podle toho, co již rektor dříve prohlásil, se tedy záležitost bude probírat na celoškolském Senátu.

Potvrzení Ševčíka ve funkci není jeho odpůrcům po chuti. Někteří se snižují i k vydírání. Například příznivec Ukrajiny, TOP 09 a odpůrce ANO, který na twitteru vystupuje jako Mirdas666. Jeho účet je sledován například Mikulášem Minářem, senátorkou Miroslavou Němcovou(ODS) nebo poslancem Ondřejem Benešíkem(KDU-ČSL).

Včera napsal České spořitelně: „Vážená Česká spořitelno, dodnes jsem od vás jako dlouholetý klient nedostal odpověď, jak se postavíte jako Generální partner VŠE k odvolání Miroslava Ševčíka z funkce. Pokud se i nadále budete tvářit, že vás tento problém nezajímá, ukončíme já i moji obchodní partneři spolupráci.“ Kdo jsou obchodní partneři dotyčného není jasné.

Nicméně, od České spořitelny (součást rakouské Erste Group) přišla odpověď ve dvou částech. „Spořitelna dlouhodobě podporuje studijní programy a studenty VŠE, nepodporujeme pana děkana Ševčíka. Plně souzníme s kroky, které v otázce dalšího setrvání děkana Ševčíka podniká rektor VŠE Petr Dvořák,“ napsal stěžovateli Zbyněk U.

A pokračoval: „Bude-li pan děkan Ševčík odvolán po jednání celouniverzitního akademického senátu, jehož konání vedení VŠE již avizovalo, budeme v podpoře studijních programů a studentů VŠE pokračovat.“ Co bude Česká spořitelna dělat, pokud k odvolání děkana Ševčíka nedojde, nezmínila. Nicméně se toto vyjádření dá vykládat jako podmínění další podpory školy odvoláním nepohodlného děkana. Za vyjádření stěžovatel poděkoval.

Na dotaz Pavla Erbena, co se bude dít, pokud Ševčík odvolán nebude, banka zatím neodpověděla.

Odpůrci Ševčíka tuto odpověď i požadavek kvitovali. Ovšem ne každý tento nátlak schvaloval. „Jako dlouholetý akcionář říkám: Jdi do... Banka má dělat obchod, ne politiku!“ vzkázal Vlastimil Halašta. „To vás naučil kdo, ty bolševické praktiky? To máte z domova?“ ptala se Alena. „Komáři se nám vrátili...“ zhodnotil krátce Jan Kučera.

„Vždyť ano, dnes si každý může svobodně vybrat banku, poskytovatele všemožných služeb, kde si nakoupí a za kolik. Takže, jak ubohé to vyhrožování... Řekla bych: „Tak ať jde!“ mínila Alice Kopřivová.

Podpora České spořitelny se řešila už loni v dubnu, po Ševčíkově jmenování děkanem.

Sponzorování vysokých škol se naposledy dostalo do hledáčku médií v roce 2019 kvůli kauze Home Credit. Tehdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima s poskytovatelem úvěrů uzavřel tříletou smlouvu, dle které měla společnost poskytovat půl milionu korun každý rok. Společnost však po kritice od smlouvy odstoupila a Tomáš Zima se omlouval, že neodhadl, jakou reakci smlouva vyvolá. 850 studentů a akademiků pak požadovalo rektorovo odvolání akademickým senátem.

Nicméně, není známo, že by Home Credit při podpisu smlouvy kladl na školu nějaké podmínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Aha?? Tak ja zas nepodporuji rakouskou "Ceskou sporitelnu" , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZastavmeJe , 06.04.2023 10:55:50
a urychlim svuj prestup k ceskemu FIO... Mel jsem tak udelat davno...

|  8 |  0

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …