„Nezdravé. Sladké. Zdražit!“ Už se to rýsuje. Vláda vás ochrání

28.02.2023 12:41 | Reportáž

Návrh na zdanění nezdravých sladkých nápojů, o kterém v nedělní Partii hovořil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), vzešel z řad odborné veřejnosti, od stomatologa, řekl ParlamentnímListům.cz Roman Šmucler. Předseda České stomatologické komory dále uvedl, že by návrh podpořil, když by vybrané peníze putovaly na prevenci. To však vláda negarantuje. Konkrétní podoba zdanění však ještě na stole není, návrh se teprve probírá v expertních skupinách. O správnosti opatření není přesvědčena výživová poradkyně Markéta Gajdošová, podle které se ani sami odborníci v názorech na to, co a je není zdravé, neshodnou.

„Nezdravé. Sladké. Zdražit!“ Už se to rýsuje. Vláda vás ochrání
Foto: Repro Facebook
Popisek: Přeplněný supermarket

„Nápoje, které obsahují více cukru, by mohly být méně dostupné,“ řekl v nedělní Partii ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Uvedl to jako součást mezirezortního programu, který se má starat o zdravé stravování obyvatel.

„Náš tým se má starat o zdravou stravu ve školách, v sociálních zařízeních, v nemocnicích apod. Cílem je nastavit jídelníčky tak, abychom dostali kvalitní a zdravou stravu do všech těchto veřejných stravovacích provozů,“ prohlásil Válek.

„Navíc chceme, aby z pojištění byla hrazena část dietní stravy, například dieta pro celiaky.“ Jako třetí bod pak zmínil právě případné zdanění nezdravých nápojů: „Třetí pilíř, a tady se bavíme o úsporách a daních, spočívá v tom, že třeba nápoje, které obsahují hodně cukru, by mohly být daleko méně dostupné, a naopak bychom měli finančně podporovat zdravé nápoje,“ uvedl doslova ministr.

Dle jeho tvrzení „je to v návrzích, které projednávají skupiny podNERVu, které posléze přijdou na NERV (Národní ekonomická rada vlády, pozn. red.), a ke kterým se poté vyjadřuji“.

Jelikož se nám vyjádření Vlastimila Válka nezdálo dostatečně jasné, požádaly ParlamentníListy.cz Ministerstvo zdravotnictví o konkretizaci. Do vydání tohoto článku však redakce neobdržela odpověď.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak to, sakra, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegaucho , 28.02.2023 15:17:50
ti zatracení komouši dělali, že každých půl roku jsme jako žáčci zákl. škol byli nahnáni na zubní k vyšetření chrupu? A pozor, to bylo v Chebu, takže žádná Praha, matka měst. Dále, pro správnou funkci mozku je třeba mít určitou hladinu krevního cukru. Dá se tedy onen veřejný odborník nebo odborný veřejník prohlásit za osobu, která chce, abychom nemysleli? A pokud jde o obezitu, nechť vláďa začne u sebe, všechny ministryně jsou velmi přiobprclé (až mastné) a o ministrech většinou platí totéž.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…