,,Pr*ser. Víte, jak to je.” Tady Zeman vládne a řeknou vám tu své. Fialovi navzdory

25.10.2021 4:44 | Reportáž

„Jeho průpovídky miluju.“ I na severu Moravy lidé pozorně sledují informace o zdraví prezidenta. Ostatně v Moravskoslezském kraji získal Miloš Zeman rekordní množství hlasů. Region patřil k místům, které hned po vítězství nad Jiřím Drahošem také navštívil.

,,Pr*ser. Víte, jak to je.” Tady Zeman vládne a řeknou vám tu své. Fialovi navzdory
Foto: Daniela Černá
Popisek: Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Orlové v květnu 2018

Celá republika a také region, kde prezident Miloš Zeman získal při volbě největší počet příznivců, sleduje po parlamentních volbách dění kolem hlavy státu. A zatímco billboardy politických stran se postupně přelepují komerčními nabídkami, sprej zřejmě vandalům zbyl, a tak ho opět použili. Místo voleb se tématem stávají pravomoci prezidenta a jeho zdraví. Třeba v okrese Nový Jičín. 

Nápis u cesty na Ostravu. Foto: Daniela Černá

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí
 

V Moravskoslezském kraji získal v prezidentské volbě Miloš Zeman v roce 2018 62,32 % hlasů. Rekordní počet v Orlové, a to 76,69 %. Město, známé následky důlní činnosti, množstvím kruhových objezdů, nekonečnou rekonstrukcí náměstí i aktivitou „blonďáků“, má dost svých problémů. Ať ho řídí kdokoli, odpovědi místních na otázku, zda dochází ke zlepšení poměrů, jsou často stejné roky: „Do teď nezrobili nic.“

Názor na prezidenta ale řada lidí nezměnila. „Mám ho ráda,“ trvá na svém jedna z místních obyvatelek, Zdenka. Pokyvuje hlavou, aby zdůraznila svůj názor, a popisuje, čím ji Miloš Zeman zaujal. „Vzhledem určitě ne. Ale ty jeho průpovídky miluju,“ usmívá se. „Přála bych mu zdraví,“ vzkazuje už dost vážně. Povolební dění a informace o zdravotním stavu hlavy státu sledují v Orlové mladí i starší. „Ne že bych všechny reportáže hlídala, ale zajímám se,“ potvrzuje paní Zdenka, která v Orlové bydlí přes padesát let.

I když si místní často stěžují na nedostatek pracovních příležitostí a odliv mladých lidí, ona zůstává optimistická. Nestěžuje si ani na rozbité chodníky. „Ale já také nemám často peníze na to, co bych všechno chtěla,“ reaguje.

Rekonstrukce komunikací. Foto: Daniela Černá

Obyvatelé hlavně posílají přání uzdravení. V tom, zda by měl dál prezident užívat dosavadní pravomoci, jsou zdrženliví. „Je důležité, aby vše posoudili lékaři. Až bude v pořádku, ať se vrátí,“ říká další z místních obyvatelek. „A také je důležité, jak on sám se cítí, jestli si myslí, že může ještě dokončit volební období, nebo ne. Těžko říct,“ uvažuje další.

„Byl zvolený, tak by měl ve funkci zůstat, dokud ji bude moct vykonávat,“ uvedl pan Jiří, který se dřív podílel i na komunální politice. V současné době je přes deset let v důchodu, a i když, jak říká, pouští politiku z hlavy, o aktuálně zveřejněném videozáznamu Vratislava Mynáře měl jasno: „Nic to nezměnilo. Neměli roušky, bylo jich tam moc. Člověk nevěděl, co si o tom má myslet,“ podotkl. I když příznivcem prezidenta není, přesto nemá radost ani z nově sestavované vlády. „To se rozpadne. Nedohodnou se. Pět je moc,“ komentuje.

Na videozáznamu, který ve čtvrtek nechal zveřejnit hradní kancléř, záběry ukazují, jak prezident podepisuje dokument o svolání Sněmovny. Kancléř tím reagoval i na spekulace o případném falšování podpisu.

Výsledky parlamentních voleb v Orlové nekopírovaly republikový trend. S drtivou převahou tady zvítězilo hnutí ANO, druhá příčka patřila SPD, třetí připadlo koalici SPOLU. 
Od lidí z regionu je tak často v souvislosti s volbami slyšet jen: „Průser. Katastrofa.“ Ovšem mimo záznam: „Víte, jaká je doba.“

Informační vitríny naproti radnici. Foto: Daniela Černá

Zbývající politická reklama v ulicích. Foto: Daniela Černá

Někteří se do Orlové přestěhovali z okolních obcí, kde se vykupovaly domky kvůli důlní činnosti za „sokolské nazdar“. Problém, který rezonuje celým krajem, že se mladí stěhují a zůstávají jen senioři, se i tady prohlubuje. „Lidi na to kašlou. Staří umírají, mladí se tu nepřistěhují,“ zní často. K rozladění části veřejnosti přispělo i omezení činnosti místní nemocnice s kdysi vyhlášenou ortopedií. „Tohle Pražákům nezapomeneme,“ vzkazují.

Areál zdravotnického zařízení. Foto: Daniela Černá

Město teď řídí Nezávislí v koalici mimo jiné i s KSČM, v minulosti byla Orlová baštou ČSSD. Není tajemstvím, že někdejší starosta z ČSSD měl dobré vztahy s prezidentem. Jednoduše, jak často zaznívá: „Byl kamarád se Zemanem.“

Prezident si vybral region jako jeden z prvních po vítězství nad Jiřím Drahošem při svých cestách po republice. Na návštěvu, kdy přijel do Třince, Karviné i Orlové 16. května 2018, si řada místních dobře vzpomíná. Na programu byla i diskuse s občany.

Návštěva prezidenta v květnu 2018. Archivní foto: Daniela Černá

Připomenout můžeme slova bývalého starosty z Orlové po prvním kole prezidentských voleb v roce 2018. „My starší lidé máme lepší dlouhodobou paměť, a tak si pamatujeme například i duely Miloše Zemana s Václavem Klausem, když byl jeden nebo druhý ministerským předsedou. Na to se dalo dívat. Dnes, když mezi sebou vedou politici dialog, je to jiné,“ uvedl tehdy pro ParlamentníListy.cz. „Lidé si pamatují pana prezidenta i z jeho působení jako poslance za severní Moravu. A že volí Zemana lidé z chudších regionů? To bych ani netvrdil, protože všichni kandidáti slibují, že se budou věnovat sociálním věcem. A lidé sociálně slabí? Ti ani k volbám nechodí,“ dodal.

Už před třemi roky Kuča hovořil o tom, že ČSSD vždy pomohlo, když přišli lidé, kteří měli jasnou vizi, nenechali se ovlivnit jinými názorovými proudy a byli schopní prosadit svou filozofii. „Stalo se to dvakrát, když byl předsedou Miloš Zeman a pak Jiří Paroubek,“ uvedl Kuča tehdy v rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …