„Putin přitvrdí. Věřil Západu.“ Po pokusu o puč BBC zaskočila publikum

25.06.2023 19:47

MONITORING Bývalý poradce Vladimira Putina Sergej Markov v rozhovoru pro BBC shrnul chyby ruského prezidenta. Za hlavní označil přehnanou důvěru Putina v politiky západních zemí, nyní se Putin bude muset více spolehnout na vojenskou sílu. Ostatní chyby pocházejí pouze ze snahy zachránit co nejvíce životů. Občanská válka představovala podle Markova „strašlivou možnost“ vzhledem k tomu, že už nyní Rusko válčí s Ukrajinou a Západem. Vyjednávání s Prigožinem se namísto Putina účastnil Lukašenko pouze proto, že Putin sám byl moc naštvaný a nechtěl vést vyjednávání napřímo.

„Putin přitvrdí. Věřil Západu.“ Po pokusu o puč BBC zaskočila publikum
Foto: MK
Popisek: Sergej Markov, někdejší Putinův poradce

„Vladimir Putin udělal mnoho chyb. Hlavní chybou bylo, že až moc věřil západním politikům,“ říká ruský politolog a bývalý blízký poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Serger Markov v rozhovoru na BBC a nastínil možný budoucí vývoj situace.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí

Kvůli četným chybám i kvůli tomu, že některé země „jednoznačně podporují barbarský, agresivní ukrajinský režim“, se Putin podle politologa bude muset začít více spoléhat na vojenskou sílu. „Žádná důvěra západním politikům a spolehnutí se pouze na vojenskou sílu je možným závěrem, ke kterému Putin dojde,“ prohlásil Markov.

Podporovatelé Putinova režimu by podle slov Markova samozřejmě ocenili mírový průběh událostí, pokud je však jisté, že to mírovou cestou nepůjde provést, je třeba se uchýlit k jinému řešení. „Lidmi a mnou je samozřejmě podporováno, abychom k co nejdřívějšímu dosažení našich cílů použili co nejmírovější cestu. Ale jestli mírový přístup je nemožný, měla by být učiněna určitá rozhodnutí. Podporuji Vladimira Putina, ne Prigožina,“ řekl Markov s dodatkem, že chyby ruského prezidenta pocházejí z jeho snahy o záchranu co nejvíce životů.

V sobotu stálo Rusko na pokraji občanské války, když ozbrojené síly Wagnerovy skupiny vedené Jevgenijem Prigožinem začaly pochodovat na Moskvu poté, co Prigožin zveřejnil hlasovou stopu, ve které informoval o útoku ruského letectva na jeho jednotky. Putin následné chování Prigožina označil za zradu a snahu rozvrátit Rusko zevnitř, načež Prigožin odpověděl, že se prezident mýlí, o zradu se nejedná a vzdát se nehodlá. Informovaly o tom internetové ukrajinské noviny Ukrainska pravda.

Možnost občanské války vidí Markov jako nebezpečí pro Rusko i kvůli tomu, že Ruská federace je momentálně ve válce nejen s Ukrajinou, ale i se Západem. „Nejen Vladimir Putin, ale i celé Rusko se ocitá v tíživé situaci. Mohli jsme vidět, jak se otevírají dveře k strašlivé možnosti občanské války. A to už vedeme válku na Ukrajině a globální válku se Západem,“ shrnul politolog situaci Ruska.

Vzpoura Wagnerovy skupiny vedené Jevgenijem Prigožinem skončila po dohodě s Kremlem, kterou zprostředkovalo Bělorusko v čele s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Podle této dohody se mohou bojovníci z Wagnerovy skupiny vrátit na své základny a nebudou stíháni. Jejich vůdce však musí opustit Rusko a přesídlit do Běloruska, napsal zpravodajský server Politico.

Prigožin odvolal postup wagnerovců a prohlásil, že se jeho žoldnéři dostali na vzdálenost 124 kilometrů od Moskvy, ale obracejí se, aby neprolévali ruskou krev, informovala CNN.

Mnohými je kvůli tomu Lukašenko viděn coby silnější muž než Putin, jak zdůraznila redaktorka BBC. Markov s ní nicméně nesouhlasí. Vyjednávání Lukašenka s Prigožinem podle něj proběhlo pouze proto, že Putin samotný se takto přímého vyjednávání nechtěl účastnit. „Všichni zde chápeme, že to nebylo tak, že Lukašenko vedl vyjednávání s Prigožinem, ale Putin vedl vyjednávání s Prigožinem skrze Lukašenka, protože Vladimir Putin byl na Prigožina naštvaný a nechtěl vést toto vyjednávání napřímo,“ vysvětlil Markov, jak Rusko vnímalo vyjednávání mezi Wagnerovou skupinou a běloruským prezidentem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podal pro účast Lukašenka na vyjednávání ještě jiné vysvětlení a vyjádřil běloruskému prezidentovi vděk. „Faktem je, že Alexandr Lukašenko se s Prigožinem zná osobně už dlouho, asi dvacet let. A byl to jeho osobní návrh, který byl dohodnut s prezidentem Putinem. Jsme běloruskému prezidentovi za toto úsilí vděčni,“ sdělil Peskov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nebyl to strategický manévr?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 25.06.2023 22:54:59
Podle mně, šlo o parádní rošádu na hranicích Ukrajiny a Ruska. Wagnerova armáda se potřebovala dostat do Běloruska, ale být to jen tak, tak je z toho poprask. Takhle to prošlo jako nic. Na Ukrajině ho paralelně vystřídal Kadyrov. Ukrajina zaspala v údivu co se to vlastně děje a nevyužila tuto příležitost kdy se na frontě složitě logisticky i operačně potřebovaly minout dvě rozdílné armády. Počítám, že si bude brzy zelenina střílet dvojtou...

|  5 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…