„Se paktujete se smažkama! Vypadněte! Ti ten nanuk strčim do pr*ele, buzera*te!" Rakušan rozdával nanuky a uslyšel hlas lidu. Ještě teď mu zvoní v uších

16.08.2021 4:44 | Ze sítí

Po monitoringu profilu Pirátů na sociální síti FB zavítaly PL na profil jejich koaličního partnera, tedy na stránky Starostů, které se mohou pochlubit 37 tisíci sledujících. Pro představu: jde o polovinu toho, co má Robert Šlachta a šestinu vůči tomu, jaký počet fanoušků má premiér Babiš. Oficiální profil STANu tak příliš zájmu nebudí.

„Se paktujete se smažkama! Vypadněte! Ti ten nanuk strčim do pr*ele, buzera*te!" Rakušan rozdával nanuky a uslyšel hlas lidu. Ještě teď mu zvoní v uších
Foto: https://www.facebook.com/starostove (redakčně upraveno)
Popisek: Vít Rakušan během sněmovní kampaně rozdává nanuky

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí
I přesto lze pozorovat jednu významnou odchylku, pokud bychom ho srovnávali s Piráty nebo například s ODS. STAN má dlouhodobě celkem vnímavé administrátory, kteří pravidelně reagují na příspěvky, aniž by se vyhýbali negativním. Většinou to však z jejich strany vyzní jako alibismus.

PL za neděli pročetly zhruba 800 příspěvků na zmíněné stránce hnutí STAN. Zajímali nás zejména reakce na Rakušanovy návštěvy, kdy poslanec a předseda Starostů přijel do Bechyně, Tábora i Českých Budějovic a rovněž reakce na placenou inzerci. Ta ukazuje Víta Rakušana před zmrzlinářským vozem s heslem: „Do budoucnosti s chladnou hlavou! Přijďte si pro osvěžující nanuky i nápady."

V případě návštěvy po jižních Čechách je z několika mála snímků vidět, co všechno musí současný politik dělat, aby zaujal pozornost. Veškeré snímky jsou pořízeny v pohybu, je na nich předseda Rakušan a několik jeho kolegů, kterak zastavují kolemjdoucí a nabízí jim stranické listy.

„Prošli jsme Bechyni, Tábor i České Budějovice. A taky jsme odstartovali rozdávání nanuků. Jen se po nich zaprášilo," uvedl správce stránky. Pak už jen s odkazem na další místa setkání nahodil popsané fotografie. Příspěvek získal 400 lajků a asi stovku reakcí. Ty jsou ze sedmdesáti procent proti STANu. V řadě případů se sice admin snažil o korigování postojů, případně chtěl vědět konkrétní věci, jež lidem vadí. Dočkal se málokdy.

„Tohle vám nepomůže, a ještě nanuky z Polska, hnus," poznamenal Josef V. „Nanuky jsou z ČR a jsou moc dobré," nabádal správce profilu. „Tábor. Neděkujeme, vypadněte," uvedl Vladimír A. Na jeho slova reagoval další místní muž. Zjišťoval, co STAN udělal tak hrozného. Odpovědi se nedočkal. Doplníme, že 1. místostarosta Tábora je Pirát Václav Klecanda, obecně zcela neznámý muž. Mezi nejrelevantnější příspěvky FB zařadil i jeden hodně jízlivý. „A co nějakou trávu od kolegů z koalice, tu rozdáváte také?" vyptával se posměšně Martin F.

Také v tomto případě admin STANu reagoval, byť viditelně podrážděně. „Dobrý den, přijde Vám to adekvátní vůči nám, se na toto ptát?" Zde je důležité upozornit, že v případě kritiky Pirátů na stránce STANu pravidelně dochází k podobné situaci, kdy se STAN vůči Pirátům vymezí. I přesto je faktem, že oba subjekty kandidují společně a chyba jednoho se logicky promítne do zorného pole druhého. Uvedený Martin F. reagoval i na admina. Dotaz o trávě mu přišel pochopitelný. „Paktujete se se smažkama, tak proč by to nebylo adekvátní," odvětil. Tím online hádka utichla. A jiná slovní salva začala.

„Dej hlas, dostaneš nanuka, je mi z toho na blití," podotkla Věra Š.

Z fotografií kampaně se ukazuje, že politik musí jít za voličem, opačně to nefunguje (zdroj: FB, STAN)

„Tak hlavně, že jste zuřili, když Babiš rozdával koblihy. A vy přijdete s nanukama," rýpla si Herta P. Nebyla sama, kdo narážel na dvojí metr. „No vidíte, Babiš zmrzlinu a vy nanuky. Není to kupování voličů? A co řeči o koblihách?" vyzvídal Antonín L. Odpověď nepřišla.

Anketa

Co vy a Šlachtovo hnutí Přísaha?

hlasovalo: 27956 lidí
„Zmetci, teď lezete mezi lidi a slibujete. Až bude po volbách, tak vás nikdo neuvidí. Jen bude z Prahy slyšet samé svinstvo," povzdychl si Mc Alex. „Čím dál tím víc se jenom ukazuje, že vlastně nejste o moc lepší než ti, proti kterým brojíte. Ono to vesměs vyjde nastejno, jestli jsou to premiérovy guláše a koblihe, nebo vaše nanuke," zasmál se Milan V. Pár fanoušků se ptalo také po Ivanovi Bartošovi, ale bylo to spíše v ironické rovině.

Hodně diskutérů pak srovnávalo nanuky s politikou STANu a Pirátů. „Nanuk s příchutí melounu. Na povrchu zelený, uvnitř rudý, stejně jako vaše partaj," zmínil Karel S. „Někdo dává koblihu, někdo nanuk. Nechápu, jak na tohle někdo může skočit," upozornil Tomáš K.

Zbytek příspěvků můžeme zařadit mezi ty vyloženě útočné.

„Tahle zem pořád budoucnost má, jen vás to nesmíme nechat zkurvit," napsal Antonín S. „Trapný, jak na pouti," glosoval Václav R. „Šašci, všichni," ulevil si Petr L. „Bych mu ten nanuk vrazil do prdele, buzerantovi," vzkázal Vítu Rakušanovi Radek S.

V uvedených případech se admin STANu debaty neúčastnil, ač je víc než pravděpodobné, že vše četl.

Z obecného pohledu je patrné, že STANu se nejvíce vyčítá spolupráce s Piráty. Lidem často vadí takzvaně levicové, až komunistické smýšlení, migrační politika a možné uvolnění protidrogové politiky. Ani jednou se správce profilu neuchýlil k tomu, aby přesně zacitoval program hnutí. Ani jednou se nenašel nikdo z vedení STANu, aby se vlastního subjektu zastal.

Dodejme, že v posledních sněmovních volbách se STAN tak tak dostal do Poslanecké sněmovny. Získal jen pět procent. Piráti v roce 2017 obdrželi jednou tolik. Pokud by se nespojili, jejich šance na jakoukoli silnější pozici by byly marginální. STAN před čtyřmi lety pět procent hlasů proměnil v šest mandátů, kdy v řadě krajů nezískal ani jeden. Neuspěl tehdy například na severu Moravy nebo na Olomoucku či Plzeňsku.

ParlamentníListy.cz mají k dispozici neveřejná srpnová šetření preferencí, kde se STAN a Piráti měří samostatně. První jmenovaný subjekt měl 5,9 procenta a Piráti rovných 12. Obdobně jako STAN je na tom TOP 09, vůči roku 2017 posílila především ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…