„Si dělá p*del.“ Dosazení Vojtěcha: Babiš riskuje. Věc, která zapadla

25.05.2021 11:32

Riziko pro Andreje Babiše: Adam Vojtěch, kterého premiér míní znovu jmenovat ministrem zdravotnictví, s sebou nese kauzy nákupu zdravotnického materiálu z jara 2020, tedy z tzv. první vlny covidu-19. Míní tak politolog Jan Kubáček. V České televizi o Vojtěchových nákupech předražených respirátorů, které odsoudil i Nejvyšší kontrolní úřad, mluvil také poslanec Marek Benda. Dnešní rezignaci ministra Arenbergera a nástup Vojtěcha lakonicky komentoval poslanec STAN Petr Gazdík: „Pan premiér si z národa dělá prdel.“

„Si dělá p*del.“ Dosazení Vojtěcha: Babiš riskuje. Věc, která zapadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Za posledních dvanáct měsíců dochází již ke čtvrté výměně ministra zdravotnictví za hnutí ANO. Po Petru Arenbergerovi, který v poslední době věnoval čas vysvětlování, proč nepřiznal, že vlastní 65 nemovitostí, ač to jako ministr přiznat měl, se na ministerstvo vrací dlouholetý spolupracovník Andreje Babiše a poslanec hnutí ANO Adam Vojtěch.

Politolog Jan Kubáček ve veřejnoprávní televizi poznamenal, že Arenbergerovým odchodem příliš překvapen není, protože se o něm spekulovalo již několik dní. To, že se Petr Arenberger rozhodl  sám oznámit, že odchází, chápe politolog jako únikovou strategii, která Arenbergerovi v budoucnu dovolí říkat, že nebyl z vlády vyhozen, ale rozhodl se odejít sám z osobních důvodů.

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí

Přes všechnu kritiku, která se na Arenbergerovu hlavu snáší, viděl Kubáček na odcházejícím ministrovi i jednu pozitivní věc. Politolog se domnívá, že Arenberger změnil způsob komunikace Ministerstva zdravotnictví směrem k veřejnosti. Kdyby dnes vystupoval jako přední tvář pro komunikaci s veřejností, bylo by to dobře. Alespoň podle Kubáčka.

Ten také upozornil, že návrat Adama Vojtěcha bude dobrou zprávou pro šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Ten v posledních týdnech byl pod tlakem kvůli své cestě – necestě do Moskvy. Teď si pravděpodobně oddychne, protože novináři začnou znovu věnovat pozornost Adamu Vojtěchovi a jeho smlouvám na nákup ochranných pomůcek proti koronaviru, které podepsal ještě jako ministr. Nejvyšší kontrolní úřad označil některé z těchto nákupů za předražené.

„Ta sázka na starou tvář samozřejmě přináší několik výhod. Přinejmenším, že ministr Vojtěch se nemusí rozhlížet, nemusí se učit řídit to ministerstvo, ale zároveň se vrací i ta situace okolo rozvolňování nerozvolňování, okolo britské mutace a zároveň okolo těch nákupů. To, co zůstávalo na hlavě Jana Hamáčka, protože byl pamětníkem těch nákupů, tak se teď zase může dostat na hlavu Adama Vojtěcha,“ upozornil Kubáček.

Také poslanec Marek Benda ve vysílání ČT připomněl, že to byl Adam Vojtěch, kdo podepsal nákupy předražených roušek a respirátorů, takže to rozhodně není ministr bez chyb.

Poslanec STAN Petr Gazdík se po oznámení Vojtěchova návratu vyjádřil jadrně na adresu premiéra.

„Pan premiér si z národa dělá prdel,“ poznamenal Gazdík.

Gazdík

 
Arenberger Babišovi oznámil demisi dnes ráno. „Odůvodnil mi to tak, že celá rodina je pod tlakem, paní i děti, a to je ten hlavní důvod. Všechny papíry dodal, někdo mu asi špatně poradil a podcenil, že na úrovni ministra majetková přiznání a další věci jsou podstatně přísnější a odůvodnil to hlavně tím tlakem a rodinou, takže to akceptuji, samozřejmě. Děkuji mu, že přijal tak krátce před volbami tuto funkci a není to jednoduché být ministr zdravotnictví. Funkci vykonával jako zodpovědný ministr, pracoval a mediálně se snažil věci vysvětlovat. Za to mu děkuji a chápu, že podá rezignaci,“ sdělil Babiš.
 
Místo Arenbergera nastoupí muž, který už resort zdravotnictví vedl. „Bude to Adam Vojtěch, tehdy se rozhodl po covidové zátěži, že odejde, mě to mrzelo, protože byl velice dobrý ministr a teď jsme se domluvili, že nastoupí a bude ve funkci ministra až do demise této vlády. Musím to ještě projednat s panem prezidentem, což jsem zatím nestihl, ale předpokládám, že k tomu pan prezident nebude mít žádnou výhradu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …