„Skandální." Němcová našla spiknutí. A má kvůli ní potíže i Fiala

29.05.2023 8:25 | Ze sítí

Skandální. I to se ozvalo na adresu senátorky Miroslavy Němcové (ODS) za slova, že „ANO, Středula a ke zradě vždy připravení komunisté eskalují napětí a chtějí svrhnout naši vládu." Reagovala tak na zvěsti, že slovenské straně SMER - sociální demokracie mělo poskytnout příspěvek Rusko. Předseda ČMKOS Josef Středula senátorku vyzval k omluvě a věří, že tak učiní i premiér Fiala. Novináři různého zaměření uznávají, že Němcová náznakem „spiknutí" přestřelila.

„Skandální." Němcová našla spiknutí. A má kvůli ní potíže i Fiala
Foto: Repro Twitter
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová ve volebním štábu

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33717 lidí
Na Slovensku relativně nedávno definitivně skončila vláda vzešlá z voleb v roce 2020, ve kterých tehdy zvítězil a sestavil vládu lídr hnutí OľaNO Igor Matovič. Jeho vláda však čelila vnitřním neshodám a postupně se rozpadala. V roce 2021 Matovič odstoupil z pozice premiéra, v prosinci minulého roku vládě byla vyslovena nedůvěra. A v neděli 7. 5. 2023 dal premiér Heger svou funkci k dispozici. Prezidentka Čaputová jmenovala úřednickou vládu v čele s Ľudovítem Ódorem, která má zemi dovést do voleb, které se budou konat 30. září.

Podle průzkumů je zatím nejsilnější Smer Roberta Fica. Nicméně panují obavy z manipulace voleb. Bývalý ministr obrany Jaroslav Naď, který v roce 2023 přešel z OľaNO k Demokratům a dříve pracoval pro think tank GLOBSEC, zabývající se obranou a bezpečností, ve vysílání slovenské televize začal tvrdit, že se v manipulování voleb má angažovat Rusko.

„Jako nejvyšší ústavní činitelé jsme (obdrželi) zpravodajskou informaci ze zahraničí, která přesně hovoří o osobě, čase a místě, kde byl slovenský občan v Rusku převzít finanční zdroje politické strany Smer na manipulaci voleb,“ řekl doslova. Konkrétní však nebyl, protože informace podléhá utajení. Robert Kaliňák ze Smeru však jeho osočení odmítl. „Je vyloučené, že se to potvrdí,“ prohlásil.

Naďova slova se dostala i do České republiky, kde o nich informoval server Novinky.cz. Šíří je také kupříkladu účet neziskové organizace Dárek pro Putina, která vybírá peníze na zbraně pro Ukrajinu. Nebo blogger a „odpůrce extremismu“ Jiří Hrebenar.

A senátorka Miroslava Němcová k nim přidala i svůj komentář: „Rusko se sune přes Maďarsko a Slovensko i k nám. Asi proto byl Babiš u Orbána. Proto ANO, Středula a ke zradě vždy připravení komunisté eskalují napětí a chtějí svrhnout naši vládu.“

Její slova pak reflektoval člen TOP 09 Kryštof Eckhardt, který údajné ovlivňování spojil s manželstvím pro stejnopohlavní páry. „Samozřejmě, že se Rusko snaží ovlivňovat (i) naší politickou scénu. Naše SPD je jasně napojena na ruskou propagandu. Babiš se kamarádí s Orbánem, který je buď taky napojený na Rusko, nebo dělá Rusku užitečného hlupáka,“ tvrdí.

A dodává: „I proto je důležité, aby zde vládly prozápadní strany. Jednou oblastí, kde působí i ruská propaganda, je např. postavení LGBTQ osob a sňatky homosexuálních párů. Proto se Rusko snaží samo sebe vykreslit jako ‚obránce tradičních hodnot‘. Jedním ze způsobů, jak proti ruské propagandě v této věci bojovat, je i manželství homosex. párů. Kromě narovnávání práv LGBTQ lidí, což nás ukotvuje v hodnotovém systému liber. demokracie, je potřeba spolupráce s našimi západ. partnery v NATO a EU. Proto jsem rád, že má Česko s USA obrannou dohodu a že máme ministerstvo pro evropské záležitosti (Martin Dvořák).“

Šéf odborů Josef Středula už po senátorce žádá omluvu za její „lži“. „Věřím, že k tomu vybídne také premiér Petr Fiala a ODS,“ dodal.

Její slova odsoudil také novinář Patrik Eichler. „Významná senátorka za ODS říká, že odbory jsou ruský agent. Takový útok na protějšky vlády v tripartitě je mimo demokratickou politiku. Omluvu odborům od ní má žádat Petr Fiala coby předseda strany. Leda by souhlasil,“ prohlásil. A doplnil, že se jedná o delegitimizační strategii. „Kdo je ruský agent, nemůže být brán vážně v žádné agendě. Je to pokračování letitého antikomunismu v české politice. Zbavit se opozice, aniž bych se musel věnovat její argumentaci.“

„Tohle je naprosto skandální útok na odbory - jeden z hlavních pilířů sociálního dialogu. V EU zcela bezprecedentní. Petře Fialo, jako premiér a stranický šéf byste měl po paní senátorce požadovat omluvu,“ míní také místopředsedkyně ČSSD Daniela Ostrá.

„Ta vláda se ale může zhroutit jen sama. Komunisti neexistují a Středula dělá to, co odbory obvykle dělají,“ namítal komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo na slova senátorky.

Aktivista a entomolog Martin Konvička se pobaveně Němcové zeptal, zda jsou Rusové už na Dukle. „Jste Ú.B., nebo jen členka ODS?“ přidal další otázku. Ú.B. zřejmě bude zkratka pro „úplně blbá“.

Že se jedná o vymyšlené obvinění si pak myslela celá řada dalších diskutujících.

Nicméně, nouze nebyla ani o ty, kteří slovům Miroslavy Němcové nemají problém věřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myrka je skvělým protějškem Řeporyjce. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLykomédés , 29.05.2023 11:37:42
Mohli by spolu utvořit 66. pohlaví.

|  17 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…