„To byl šok. Koukali.“ Zvrat v CNN Prima? Tvarůžková z ČT naříká. Možná má proč

08.09.2020 4:46

Šok prý zavládl v redakci CNN Prima News po oznámení velkých personálních změn. Stanice se po čtvrt roce s nečekaně nízkou sledovaností pustila do změny konceptu i vedení. ParlamentníListy.cz se na to podívaly blíže. Připomínáme i původní personální obsazení, dříve úzce spjaté s Českou televizí, a dokonce neziskovkou Člověk v tísni. To dovedlo k pesimismu i redaktorku ČT Zuzanu Tvarůžkovou. Jak nám řekl zdroj z redakce české CNN, hlavním aktérem již nebude politik, ale divák a občan.

„To byl šok. Koukali.“ Zvrat v CNN Prima? Tvarůžková z ČT naříká. Možná má proč
Foto: Repro CNN Prima
Popisek: Logo kanálu CNN Prima News

Zpravodajský kanál CNN Prima News, který velkolepě vstoupil na český mediální trh před čtyřmi měsíci, provádí velké personální změny. Média v posledních dnech informují o zemětřesení, které soukromým zpravodajstvím zmítá, a spekulují nad jedinou příčinou, kterou je nečekaně nízká sledovanost. 

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14780 lidí

Tuto teorii potvrzují i tvrdá čísla. Stanice si vytkla za cíl dosáhnout podílu na publiku během jednoho roku 1,5 procenta od začátku vysílání v květnu. Problém je, že za první tři měsíce to bylo pouze 0,35 procenta. Masivní nástup nové stanice, která měla konkurovat zavedené konkurenční ČT24, se tak nekonal.

Během posledního týdne CNN Prima News opustilo hned několik lidí a dalším, kteří měli čerstvě nastoupit, stanice na poslední chvíli oznámila, aby vůbec nechodili. Podle mnohých díky tomu roste naděje, že personální proměny spíše naplní původní divácká očekávání a televizi přinesou lepší čísla sledovanosti.

Anketa

Je dobře, že Zeman nebude zvát Vystrčila na setkání ústavních činitelů?

86%
14%
hlasovalo: 20479 lidí

Změny začaly ve vedení. Televize nejprve oznámila, že namísto trojčlenného týmu nově stanici z pozice šéfredaktora povede Pavel Štrunc, zkušený novinář a dosavadní moderátor hlavních zpráv televize. Odešly původní členky vedení Petra Benešová a Eliška Čeřovská. 

Tato škatulata způsobila podle našich zjištění mezi tamními novináři značné překvapení. „Příchod Štrunce byl pro mnohé šok, nevědělo se to. Řada lidí chtěla nějakou změnu, věděla, že takhle dál to nejde, ale teď koukají,“ řekl nám pod příslibem anonymity zdroj přímo z redakce televizní stanice.

„Objevily se články o sledovanosti a na někoho padla pořádná deka. Uvidíme, co bude. Co asi lidi oceňují, je, že Štrunc média prošel od úplnýho základu, byl v terénu. Těžko mu teď vidět do hlavy, ale všude mluví o tom, že aktér dne je ‚náš divák‘, lidi týhle země. Už to razí i ve zprávách, aktér dne není politik, ale matka samoživitelka v nesnázích, která hodnotí sliby politiků. Samozřejmě že tu běží hlášky, že je to konzerva, někdo ho fakt nemusí a má s ním problém atd. Ale pokud to tady nastartuje, nastaví fér podmínky, tak je to velký části asi fuk,“ dodal nám zdroj z redakce CNN Prima News.

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí

Náš zdroj zmínkou o konzervativním založení nového šéfa Pavla Štrunce nepřímo potvrzuje spekulace, které se šířily spolu se změnami v této stanici, že by mohlo skončit dosavadní liberální směřování reprezentované některými lidmi. Ti jsou spojeni s progresivistickými proudy, které akcentují zejména genderová, zelená či multikulturní témata. Tedy přesně tím, co má na současném českém mediálním trhu výrazné zastoupení.

Krátce po obměně vedení byly oznámeny další personální změny. Tentokrát nejen na vedoucích pozicích, ale i mezi novinářským týmem. CNN Prima News opustila šéfeditorka zpravodajství Andrea Trojková a rovněž moderátorka a šéfka investigativního týmu Markéta Dobiášová.

Diváci si mohou pamatovat zvláště posledně jmenovanou. Krátce po startu CNN Prima News během vrcholící pandemie koronaviru si do studia pozvala šéfa Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslava Tvrdíka. Tehdy se totiž diskutovalo o rouškách, které vicepremiér Hamáček s Tvrdíkovou pomocí pro republiku zajistil v Číně.

Dobiášová se počátkem května ve studiu nového zpravodajského kanálu střetla s Tvrdíkem v diskuzním pořadu Pavlíny Wolfové. Dobiášová se tehdy snažila z Tvrdíka dostat přiznání, že je ve vztahu k čínským nákupům zdravotnického materiálu ve střetu zájmů, a mluvila o podezřeních z korupce. Ledově klidný šéf česko-čínské komory jí trpělivě vysvětloval, že to tak není, a novinářka to viditelně nezvládala.

„Paní redaktorko, jestli se chcete se mnou dostávat do debaty... dneska začíná CNN News a já si myslím, že CNN je prestižní stanice, kde ti lidé jsou profíci a připravení. Jak mi jako šéfredaktorka investigace můžete říct, že společnost CITIC patří pod ministerstvo průmyslu Číny? Kde jste to vzala? To není pravda!“ argumentoval dobře připravený Jaroslav Tvrdík.

Vysvětlil, že stát vše potřeboval nakoupit a dopravit do České republiky co nejrychleji. „My jsme nakupovali v situaci, kdy celý svět prosil v Číně, tady to zboží nebylo, zachraňovalo tu životy,“ zdůraznil. Dobiášová ho v tu chvíli napomenula, že „bodejť by tu bylo, když jsme spoustu zboží odvezli do Číny“. „Proč lžete, jak to spolu souvisí?“ kontroval.

Závěrem debaty se pak Dobiášová dostala do křížku s Tvrdíkem, kdy se z něj snažila vymámit, zda je či není ve střetu zájmů a čí zájmy vlastně hájí. Tuto diskuzi však ukončila moderátorka Wolfová s tím, že už vypršel čas věnovaný této debatě. Zároveň poznamenala, že takto vypadá investigace v přímém přenosu. Nutno podotknout, že pořad vyvolal silné reakce a zdaleka nebyly ve významné části pozitivní vůči „šéfce investigativy“ Dobiášové, která nyní na CNN Prima News skončila.

Markéta Dobiášová ve vysílání CNN Prima News

Ke svému konci se pak několikrát vyjádřila na sociálních sítích. „Jedna z cenností, kterou novinář má, je jeho dobré jméno… investigace se spotřebkama nahradit nedá. Takže děkuju. Bylo to… PRIMA,“ napsala v pondělí odpoledne. V diskuzním vláknu pod původním příspěvkem též uvedla, že „prostě jeden nadějný projekt nedopadl“. 

Stojí si zatím, že dělala správné věci. „Udělala jsem to, co jsem cítila jako správnou věc. Mám to tak furt, i když je to fest nepohodlný,“ reagovala na jeden z diskuzních příspěvků.

Dobiášovou po jejím odchodu na facebooku morálně podpořila i její někdejší kolegyně z Kavčích hor Zuzana Tvarůžková. „Mrzí mě, jak se dá taková příležitost nevyužít. Jsi odvážná a hodně štěstí,“ narážela moderátorka ČT patrně na přístup stanice CNN Prima News. „Posrat… díky, zlato,“ reagovala Dobiášová.

Markéta Dobiášová na CNN Prima News přestoupila z České televize, kde 17 let působila v pořadu Marka Wollnera Reportéři ČT. V první půli roku 2015 dočasně místo Nory Fridrichové, která byla na mateřské, moderovala pořad 168 hodin. Bez zajímavosti není ani to, že před nástupem do veřejnoprávní televize spolupracovala s neziskovou organizací Člověk v tísni na projektech v Jižní Koreji a Číně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…