„Zrůdy! Co to udělali?“ Američané při odchodu z Kábulu zdemolovali zázemí letiště. Máme šokující svědectví, jinde nenajdete

02.09.2021 19:59 | Kauza

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz získaly už před několika týdny spojení na důvěryhodné zdroje z nejvyššího vedení Afghánistánu. Jde o renomovaná jména na politické scéně ve světovém měřítku. I tito lidé, kteří se v minulosti podíleli na vládě, nevěřícně sledují, jak se Západ v čele s USA zachoval. Aktuálně se nám od nich podařilo zjistit, jakým způsobem americká armáda opouštěla kábulské letiště. Doplňme, že jde o informace, které doposud nikdo neuveřejnil.

„Zrůdy! Co to udělali?“ Američané při odchodu z Kábulu zdemolovali zázemí letiště. Máme šokující svědectví, jinde nenajdete
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Kábulské letiště, 31. 8. 2021

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí
Tálibán se prohlásil za vítěze války proti zahraničním silám, které se po dvaceti letech stáhly z Afghánistánu. Hnutí po odletu posledních amerických vojáků kontroluje ztichlé mezinárodní letiště v Kábulu. Slíbilo, že zabezpečí zemi a nebude pronásledovat své někdejší odpůrce. Osm radikálů padlo při útoku na vzdorující údolí Pandžšír. Americký prezident Joe Biden se chystá o Afghánistánu promluvit před občany.

Tak by bylo možné stručně okomentovat události posledních dnů. Tisíce pomocníků Západu opustily rozbouřený Afghánistán. „Děkujeme, to je celé,“ šlo by komentovat, s jakou vervou západní média informují o tamním děním. Situace je přitom stále velmi krušná.

ParlamentníListy.cz hovořily s představitelem bývalé vlády Afghánistánu. Kromě řady fotografií včetně Hajbatulláha Áchúndzáda, nejvyššího velitele Tálibánu, nám odkryl několik doposud neznámých skutečností. Týkají se především chování Američanů a jejich jednotek na území letiště v Kábulu.

Sebevražedné útoky u tohoto letiště z konce srpna si mimochodem vyžádaly nejméně 170 obětí z řad afghánských civilistů. Uvedla to stanice CBS News s odvoláním na nejmenovaného afghánského činitele. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky by navíc z Afghánistánu při nejhorším možném scénáři mohlo uprchnout 515 000 dalších lidí.

Hajbatulláh Achúnzáda, nejvyšší představitel Tálibánu

Na sociálních sítích se v té souvislosti objevily informace, že někteří z Američanů opustili kábulské letiště za pomoci členů Tálibánu. Náš afghánský zdroj to nevyloučil. „Rozhodně v tom nejsou peníze, rozhodně Američané za tuto případnou pomoc nic neplatili, jelikož se chovali jako prasata a zrůdy,“ uvedl náš zdroj.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí
Co myslel, bylo ihned jasné.

„Když odcházeli, vědomě a úmyslně ničili kompletní vybavení letiště v Kábulu. Ničili, co mohli, ničili, na co přišli, nikdo nechápe, proč to udělali,“ řekl ve čtvrtek ParlamentnímListům.cz náš afghánský zdroj. „To, co ničili, neničili proto, aby ublížili Tálibánu! Veškeré zničené vybavení totiž patřilo Afghánistánu a jeho lidu, nikoli Tálibánu! To samozřejmě oni vůbec nevěděli…,“ uvedl rozhořčeně.

Po Američanech prý na letišti zůstala čirá spoušť.

Redakce v té souvislosti oslovila americké ministerstvo zahraničních věcí, aby na vyřčená slova reagovalo. Případné vyjádření přineseme v samostatném materiálu.

ParlamentníListy.cz navíc už 26. srpna, o několik dnů dříve než všechna evropská a americká média, upozornily na fakt, kolik techniky západní armády nechaly v rukách radikálního hnutí. Seznam naše redakce získala od dvou na sobě nezávislých zdrojů. Soupis vojenské techniky špičkového kalibru podle všeho pochází ze satelitních snímků. Kdo konkrétně je pořídil, zřejmé není. Zájem na tom, aby Tálibán neexpandoval přes bývalé státy Sovětského svazu do Evropy, ovšem mají desítky zahraničních rozvědek. Je proto pochopitelné, že cílem šíření těchto informací je především upozornit na americký úprk a spoušť, která po nich zbyla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…