„Zrušeno, zrušeno, konec, zavřít, nic nebude!“ Pražský magistrát likviduje zahrádky, aniž by se o tom s kýmkoli bavil

31.05.2021 14:32 | Kauza

V centru Prahy se začaly rušit zahrádky. V době, kdy téměř všichni bojují za návrat do normálu a podnikatelé za restart svých podniků i národní ekonomiky, se radnice metropole rozhodla připravit svůj rozpočet o miliony korun a návštěvníky o venkovní posezení. A to není jediné. Smysl totiž nedává ani vypovězení nájemních smluv bez účasti zástupců z řad podnikatelů, případně zástupců městské části Prahy 1, do jejichž jurisdikce zábory patří. ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit s několika takto postiženými podnikateli.

„Zrušeno, zrušeno, konec, zavřít, nic nebude!“ Pražský magistrát likviduje zahrádky, aniž by se o tom s kýmkoli bavil
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí
Restauratéři z centra města jsou kritizováni za nevzhledné či odpudivé zahrádky a také za to, že snižují průchodnost. Lidem prý vadí, že nemají kudy projít. Čelí kritice, že jejich zájmem je pouze vlastní profit. Jenže ten přinese do magistrátní kasy více než 141 milionů korun ročně.

To znamená další možnost rozvoje a podpory města i městské části Praha 1.

Vadí ovšem tento fakt běžným lidem? Nebo jsou to námitky vytvářené od stolu vedením Prahy v čele s primátorem Hřibem?

Jistě, restauratéři vydělají, ale to k podnikání logicky patří. Díky tomu mohou být silnými a stabilními zaměstnavateli, a i v době covidu nechat zaměstnancům práci. Odvádět městu daně a poplatky, včetně těch za zábory kolem provozů a také podporovat další aktivity v místě podnikání.

„Neočekávejme, že budou chtít zrovna čeští podnikatelé prodělávat a budou se radovat z toho, že podnikají se ztrátou, to už bychom se vrátili před rok 1989 a to nikdo z nás nechce,“ řekl redakci jeden z nich. Přirozeně kvůli aktuálním problémům nechtěl vystupovat pod svým jménem.

Restauratéři z Prahy 1 se proto rozhodli spojit síly a založili sdružení podnikatelů v pohostinství s názvem POHO. To má pomoci k zahájení komunikace s městem. Bohužel i přesto, že se výpovědi prostor týkají většiny z nich, nebyl nikdy nikdo vyzván nebo přizván k jakémukoli dialogu o nápravě nebo o případných změnách, jež by pomohly uchovat zahrádky jako doposud.

Jeden z hlavních argumentů zástupců hlavního města, jak jsme byli informováni, popisoval údajnou nevzhlednost a styl zahrádek. I na tom ale podnikatelé zapracovali. Nechali si, jak nám sami řekli, připravit vlastní architektonické návrhy, které by více zapadaly do rázu staré Prahy. Tady ovšem opět narazili na nezájem o jakýkoliv dialog.

„Ač se to zdá neuvěřitelné, celý proces likvidace předzahrádek probíhal za zavřenými dveřmi bez účasti dotčených provozovatelů. Bez možnosti najít kompromis nebo řešení pro obě strany. Proto to občas zavání politikařením, zájmy jistých skupin z vedení města a překvapením, že i když byla transparentnost jedním z hlavních hesel kampaně strany Pirátů, tak v případě radních se na ni jaksi pozapomíná. To se týká i sdružení Praha sobě, která postupuje stejnými kroky,“ dodává posmutnělým hlasem další ze zástupců zmíněných restauratérů.

První vlaštovkou, že se bariéry možná prolomily, bylo poslední jednání magistrátního zastupitelstva.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí
Na něm vystoupily téměř dvě desítky dotčených provozovatelů a přednesly svoje námitky a obavy z manipulace a netransparentnosti tohoto řízení. Radní Jan Chabr z TOP 09 přislíbil, že zjistí, jak celé jednání probíhalo a probíhá.

Zastupitelstvo navíc rozhodlo, že vše prošetří kontrolní výbor.

„Muselo ale vystoupit patnáct majitelů restaurací, kteří dali jasně najevo, že toto do vyspělé společnosti a vedení evropské metropole nepatří. Možná je to známka naděje, že v České republice máme ještě zlomek rovného prostředí pro podnikání a že se stát nesnaží házet podnikatelům klacky pod nohy. Obzvlášť když přinášejí do státní pokladny nemalé peníze, zaměstnávají lidi a celý svět kolem se v době pandemie snaží zase postavit na nohy. Pražští radní se všemu navzdory rozhodli jít opačnou cestou a snížit místo toho příjmy městské pokladny, neumožnit lidem sházet se v centru města venku a zabránit podnikatelům nabrat druhý dech po měsících zavřených nebo omezených provozů,“ uzavírá hned několik našich zdrojů, s nimiž jsme celou věc diskutovali.

V tématu, o němž se příliš nahlas nehovoří, budeme pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …