Skandál. Týraní sourozenci z Klokánku musí do ústavu

06.02.2012 13:30

Neskutečná ignorace práv dětí, alibismus a lhostejnost vůči všem, kteří se snaží zachraňovat týrané, zneužívané nebo jinak ohrožené děti. Takto nyní hovoří pracovníci Klokánku Fondu ohrožených dětí i nezávislí pozorovatelé, ale také veřejnost. Důvodem je kauza čtyř týraných sourozenců z východních Čech, kteří se vloni ocitli v jindřichohradeckém Klokánku. V pátek v poledne si pro ně ale přijel ředitel Dětského domova Holice Aleš Drozd.

Skandál. Týraní sourozenci z Klokánku musí do ústavu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou totiž tento týden rozhodl o tom, že čtyři děti mají jít do ústavu v Holicích z jihočeského Klokánku, kam byly umístěni poté, co nastalo podezření, že je rodiče týrají a zanedbávají. Přesto, že vyšetřování není u konce, přesto, že psycholog i dětská lékařka nedoporučili přesun dětí jinam s tím, že u nich může nastat velké trauma – soud rozhodl.

„Je to opravdu arogance a ignorace všeho a všech, co je s právy dítěte spojeno. My jsme rozhodnutí soudu respektovali, ale podáme odvolání. Neuvěřitelné je i to, že soud si vyžádal posudky psychologický a lékařský, a pak se jimi vlastně vůbec nezabýval. A soud svým rozhodnutím řekl, že stát má stále přednost dávat děti do ústavů před péčí rodinného typu, a tomu nerozumím,“ uvedla pro ParlamentniListy.cz předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, která sama jako pěstounka vychovala několik dětí.

V Klokánku se měly dobře,  i tak musely jinam

V Klokánku se dětem dařilo skvěle, hodné “tety“ je naučily základním návykům, naučily je i mluvit, protože děti nemluvily, byly apatické, zanedbané. Děti si v Klokánku zvykly a přesun do Holic berou jen jako malý výlet. “Co jsme jim asi měli říct? Že soudy a odpovědné orgány v této zemi dělají přesný opak toho, co je logické a hlavně lidské? Sami rodiče u soudu neprojevili o děti zájem a před časem se vyjádřili ve smyslu, že si přejí, aby děti zůstaly u nás v Klokánku. Přesto to respektováno nebylo,“ podivila se Vodičková.

Ředitel Dětského domova v Holicích Aleš Drozd ale vidí za vším zbytečnou paniku. “Dětem u nás nikdo ubližovat nebude, budou se mít dobře, a stejně jako v Klokánku o ně bude i u nás skvěle postaráno. Nikdo se nemusí obávat, že by nějak strádaly,“ uvedl.

Strádání a toho, že by děti nedostaly najíst, chodily nahé, či je někdo týral, toho se nikdo neobává, jak ale říkají odborníci na péči o týrané děti, může pro ně nastat velké trauma. “Pokud se takové děti dostanou z nevyhovující rodiny, kde měly být týrány, zanedbány do zařízení jako je Klokánek, zvyknou si přirozeně rychle a udělaly i neuvěřitelné pokroky. Pak jen rozhodnutím někoho, kdo o tom nic neví, mají jít zbytečně jinam. Nechápu to,“ řekla i vedoucí Klokánku Emilie Popelková.

Neobjektivní názor soudu?

Soudu především vadilo, že děti nemohly být spolu s pátým sourozencem, osmiletým chlapcem, který je však těžce mentálně postižený a pro své zbylé sourozence může být i nebezpečný.

“Protože byl nezvladatelný, byl v době, kdy jsme děti přijímaly, na čas přemístěn do jiného zařízení a my jsme jasně řekli, že jen co vytvoříme odpovídající podmínky, vezmeme jej zpět a budou spolu. Což je u nás logické. Jenže ministerstvo práce a sociálních věcí i soud vidí věc jinak, pochopitelně, když s dětmi nepracovali, nestrávili s nimi ani hodinu času a rozhodují od stolu. Ale tam, kam šly, rozhodně nebudou v rodinném prostředí, jako byly v Klokánku. Jde o klasické ústavní zařízení. Přičemž ministerstvo stále vykřikuje, jak je nutné omezit ústavy, a preferovat “rodinnou péči“. A tady je pak výsledek,“ dodala Vodičková.

Ústavy ždímou stát

Ústavy na rozdíl od Klokánků Fondu ohrožených dětí získávají od státu dotace jak na obsazené, tak i neobsazené lůžko. Klokánky jen za obsazené, a to ještě jen z poloviny. Ročně to tak pro ústav či dětský domov může být až přes 600 tisíc korun. Přesto, že to ministerstvo práce a sociálních věcí ví, zatím se systém příliš nezměnil. A stát nyní chce ještě omezovat prostředky na péči právě nestátním zařízením, ale také třeba pěstounům prarodičům.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…