5000 za očkování. Když vás půjde 20, nabízí fabrika. Šéf: Prostě musím

09.11.2021 13:35

Doba je zlá a pro neočkované přituhuje. Tlak na své další fungování samozřejmě pociťují i firmy, které se chtějí vyhnout případným státním postihům, nebo nutnosti uzavřít výrobu. Jednou z cest, jak se problémům vyhnout, je pro mnohé z těchto podniků snaha přesvědčit své zaměstnance k vakcinaci. Čtenář ParlamentníchListů.cz narazil v závodě kaplické firmy Isotherm na motivační leták, který se přesně o toto snaží. Za zaměstnanci dojede lékař až do závodu, za injekci navíc dostanou finanční odměnu. Firmu akce v případě úspěchu vyjde na více než půl milionu korun. Proč to dělají? Důvod je nasnadě.

5000 za očkování. Když vás půjde 20, nabízí fabrika. Šéf: Prostě musím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Je vás očkovaných málo, zaplatíme vám, když se přidáte

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí
Čtenář našeho serveru nám zaslal fotografii ze závodu, ve kterém je zaměstnán. Společnost Isotherm, konkrétně kaplický závod na zpracování skla, na papíru informuje své zaměstnance, že proočkovanost závodu je nízká, pouhých 42 procent. Přidává také pro zaměstnance doporučení, aby se nechali naočkovat.

„Jsme přesvědčeni, že očkování je jediná možnost, jak ochránit zdraví našich zaměstnanců a zabránit tak případným vážným zdravotním komplikacím po prodělání covidu-19. Z tohoto důvodu žádáme všechny dosud neočkované zaměstnance, aby zvážili tuto možnost,“ píše se v apelu na pracovníky.

Zadarmo ale ani kuře nehrabe. Je zřejmé, že kdo se doposud nenechal naočkovat, neučiní tak nyní jen proto, že byl hezky požádán. Firma se tak snaží váhající motivovat jednorázovým benefitem pro očkované. „Pokud se podaří zvýšit procento naočkovaných ve výrobním závodě v Kaplici alespoň o 10 %, tj. 20 osob, dostanou všichni naočkování (tj. i ti již dříve naočkovaní) speciální prémii 5000 Kč, která bude vyplacena ve mzdě za 11/2021,“ zní pobídka pro zaměstnance. Pokud uvažujeme, že by se oněch 20 dobrovolníků našlo, spolu s 84 již naočkovanými zaměstnanci by tak mezi ně firma rozdělila 520 000 Kč.

Případní zájemci mají čas do 12. 11., aby se nahlásili HR oddělení firmy. Poté za nimi dojede firmou objednaný lékař, nebo si mohou zařídit vakcinaci u svého praktika.

Jednatel: Potřebuji, aby firma nezkolabovala. Když si s tím nedovede poradit stát...

Pod touto informací pro zaměstnance je podepsán jednatel firmy, pan Pavel Smolík. Na přímý dotaz potvrdil autenticitu letáku a pro ParlamentníListy.cz vyvsvětlil, co firmu k takovéto akci vede. „Snažím se tomu nějak pomoct. Každý bojuje o své, já také potřebuji, aby ta firma za pár týdnů nezkolabovala,“ vysvětlil motivační akci. Uvedl také, že do motivace dává finanční prostředky, které by firma za lepších okolností mohla využít jinak. „Bohužel, když si s tím nedovede poradit stát, musíme každý za své,“ povzdechl si Smolík.

Připomeňme, že k podobnému kroku se nedávno rozhoupala i společnost Farmet z České Skalice. Za očkování svým zaměstnancům nabídla 2500 korun. Podle předsedy představenstva společnosti se prý akce ve firmě setkala s ohlasem.

Počet očkovaných v posledních týdnech stoupá již jen velmi pozvolna. Současná i budoucí vláda budou muset tento problém nějakým způsobem řešit. Zatímco vláda Andreje Babiše se dočkala pozornosti zejména kvůli dvěma dnům volna navíc pro očkované státní úředníky, nová vláda Petra Fialy by pravděpodobně musela přijít s plošnějším řešením, pokud by chtěla očkování popostrčit. Biochemik Jan Konvalinka v té souvislosti navrhuje začít diskusi o odměně za očkování v podobě slevy na zdravotním pojištění, nebo rovnou o peněžité sumě „na ruku“. Osobně by se ale nebránil ani variantě povinného očkování.

Závěrem je nutné připomenout, že čeští podnikatelé se poslední rok a půl potýkají s nelehkou situací, kdy je nastavená pravidla často nutí provozy zavírat či omezovat, což má vliv na již probíhající zakázky, i na zisk těch nových, a jde tak o přímé ohrožení životaschopnosti firem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …