AUDIO VÝPOVĚDI Hysterická Kočí prý omdlévala

06.03.2012 11:14

AKTUALIZUJEME /UVNITŘ AUDIO, FOTO, ANKETA/ Odpolední část soudního sporu začala překvapivě. Vypovídala totiž PR poradkyně poslankyně Kočí a poslance Škárky Alena Maršálková. Ta doslova uvedla, že korigovala výpověď Kristýny Kočí u notářky. "Byla hysterická, omdlévala," řekla Maršálková.

AUDIO VÝPOVĚDI Hysterická Kočí prý omdlévala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračoval soud s Vítem Bártou. Vypovídala i Kristýna Kočí

Již dopoledne předseda soudu odcitoval smlouvu, kterou uzavřela poslankyně Kristýna Kočí a která ukazuje, že peníze, jež měly být údajně úplatkem, měly skončit v rukách její mediální poradkyně Aleny Maršálkové.

Dokument prokazuje, že 500 tisíc korun, které měly být údajným úplatkem, měly skončit v rukách PR poradkyně poslankyně Kočí. "To zcela rozbíjí její teorii o uplácení," řekl ParlamentnímListům.cz člen Věcí veřejných.

Inkriminovaná smlouva byla navíc podepsána jak Kočí, tak poradkyní Maršálkovou.

Samotná poslankyně následně atakovala Českou televizi, že upravila její nahrávku vydanou serverem Týden.

Zároveň připustila, že cílem celé akce bylo ve středu 7. dubna 2011 na mimořádném zasedání poslaneckého klubu odstavit Víta Bártu a pokračovat dál bez něj. Z výpovědi Jaroslava Škárky, která je taktéž citovaná, vyplývá stejná varianta. Kristýna Kočí připustila i krajní možnost, tedy odchod části poslanců VV a podpoření upravené vlády s ODS.

Kočí šéfa poslanců VV nazývá „obžalovaným Bártou“

Anketa

Na čí straně je podle vás pravda?

hlasovalo: 8754 lidí
Bártův advokát Oldřich Chudoba se vrátil k dnes již zmíněné nahrávce z rozhovoru Kočí a člena VV Lukáše Vícha. Chtěl například vysvětlit její výrok „máme na účtech 120 milionů na novou stranu“. Poslankyně zopakovala, že nahrávku zmanipulovala ČT (přepis si přečtěte ZDE). Dodala však, že takovou sumu na účtu nikdy neměla.

Pak se otázek na Kočí ujal Bárta, který chtěl vědět, proč nechtěla řešit situaci v klubu den po předání obálek, ale až několik dní poté. „Nechtěla jsem to řešit bez účasti poslanců Humla a Škárky, které nikdo na klub nepozval,“ reagovala svědkyně.

Bárta po ní chtěl vědět, co myslí tou loajalitou, kterou měl po ní údajně požadovat. „Loajalitou mělo být, že přestanu kriticky proti němu vystupovat a stanu se vzornou předsedkyní klubu,“ vysvětlila Kočí. Ta ve svých výpovědích o Vítu Bártovi důsledně mluví jako o „obžalovaném Bártovi“.  Neopomněla také dodat, že Bárta stál za zveřejněním článků, které ji měly ukázat v negativních souvislostech.

Klub se na něčem dohodl a Bárta pak od Klause přišel s něčím jiným

Své bývalé spolustraničky se také tázal, jaké nedemokratické kroky se podle ní děly na poradách Věcí veřejných. „Třeba klub o něčem diskutoval, na něčem se dohodl, ale nakonec jsme se dozvěděli, že si pan obžalovaný Bárta den předem zajel na schůzku s panem prezidentem a dohodl se bokem,“ nenechala se Kočí vyvést z míry.

K výpovědi Kočí se poté vyjádřil Bárta. Podle něj Kočí vůbec nepochopila fungování demokratických principů v politické straně. Porady, které probíhaly v sídle strany za přítomnosti ministrů a jejich týmů, měly za cíl formulovat stanoviska strany k vládním tématům. „Jedná se o formát, který drží všechny parlamentní strany,“ odmítl Bárta obvinění z používání diktátorských metod.

Bývalý přítel potvrdil, že Kočí mluvila hned o úplatku

První polovinu druhého dne hlavního líčení uzavřela svědecká výpověď Adama Kožely, bývalého partnera Kristýny Kočí. Ten potvrdil, že Kočí dostala obálku a kontaktovala notářku. „Myslím, že řekla, že dostala úplatek, ale nepamatuji si přesně, co řekla. Kontaktovala advokáta, aby u něj peníze uložila. Věřil jsem jí to,“ uvedl Kožela. Státní zástupkyně ani advokáti se ho na nic neptali a soudce Jan Šott vyhlásil do 13 hodin přestávku.

Po polední přestávce PR manažerka Kristýny Kočí Alena Maršálková doslova vypověděla: "V úterý 29. března se v restauraci Škárka a Kočí dohodnuli, že peníze od Bárty budou řešit až na jednání poslaneckého klubu 8. dubna, do té doby vyčkají. Poslanec Škárka, ani Kočí nechtěli jít na policii."

Maršálková následně přiznala pravost smlouvy a konstatovala, že s Kristýnou Kočí uzavřela dohodu na čerpání PR ve výši 500 tisíc, tedy z peněz od Víta Bárty.

V MfD čerpali z informací od Škárky

Novinář MfD Jaroslav Kmenta podle Maršálkové vycházel ve svých textech z informací poslance Škárky. "To, co redaktor Kmenta psal, dostal od Škárky," netajila Maršálková. Vyjádřila se i k mediálně propíraným nahrávkám. „Ano, Kočí své schůzky nahrávala. Občas je mazala i bez mého vědomí,“ přiznala bývalá manažerka VV. Podotkla však také, že nikdy žádnou nahrávku s vulgárními výroky Kočí neslyšela. Podle ní žádná taková neexistuje, je to jen falzifikát z dílny České televize.

Možnost ptát se Maršálkové dostal i Bárta. Ten se pozastavil nad tím, jak mohla slyšet jeho slova o tom, že dorovná poslancům plat. „Seděla jsem vpředu u okna, dobře jsem pana obžalovaného slyšela, že řekl kolegům poslancům, že jim bude to, o co přišli zdaněním náhrad, dorovnávat,“ vysvětlila svá dřívější slova svědkyně.

Škárkovi redaktorka mystifikaci nevěřila

Trochu rozpačitě ale vyznělo její další vyjádření k dění ve Věcech veřejných. „Sice jsem u řady událostí nebyla, ale jsem o nich přesvědčena, mám z nich silný pocit,“ prohlásila Maršálková.

Po ní přišla svědčit redaktorka týdeníku Respekt Ivana Svobodová. Právě jí Škárka před rokem řekl, že dostal od Bárty úplatek.

Svobodová uvedla, že poslanec Škárka o penězích od Víta Bárty věděl. "Škárka mi řekl, že jde pro peníze. Nechtěl informace zveřejnit, jinak by nezdůvodnil jejich získávání, Kočí o tom věděla," konstatovala novinářka. Její slova zpochybnila jak Kočí, tak Škárka. O penězích od Víta Bárty prý nevěděli.

Škárka měl navíc redaktorce říct, že si z ní dělal legraci. Prý proto, aby ji úmyslně mystifikoval. "Nevěřila jsem mu," doplnila novinářka.

Notářce o korupci nikdo nic neřekl

Notářka Věra Chandrycká ve své výpovědi zdůraznila, že o žádném korupčním jednání nebyla ze strany poslanců informovaná. Jediným aktem měla být smlouva na PR aktivity mezi Kristýnou Kočí a Alenou Maršálkovou. Exministr Bárta označil počínání bývalých členů Věcí veřejných jako taktizování za účelem získávání poslanců.

Druhý den hlavního líčení skončil, třetí začne opět v půl deváté. Na úvod bude vypovídat poslanec Michal Babák, pak jeho kolega Radim Vysloužil, poté bezpečnostní expert strany Michal Moroz, předseda VV Radek John, blízký Bártův spolupracovník Václav Jahodář, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová a poslanci Jiří Rusnok a Martin Vacek.

 

Pokud nemůžete přehrát audio, můžete si jej stáhnout zde:

První záznam: http://cms.parlamentnilisty.cz/content/images/doc/koci_1.wma

Druhý záznam: http://cms.parlamentnilisty.cz/content/images/doc/koci_2.wma

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …