Advokátka Samková: Drábek měl dávky testovat v létě, kdy rostou houby

12.02.2012 7:47

Známá advokátka Klára Samková tvrdí, že změna vyplacení sociálních dávek nešla otestovat dopředu. Měla se ale spustit v létě, kdy jsou lidé na prázdninách.

Advokátka Samková: Drábek měl dávky testovat v létě, kdy rostou houby
Foto: Hans Štembera
Popisek: ?

Jak hodnotíte reformu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09)? Pochybil tím, že systém na ÚP neozkoušel a měl by odstoupit?

To je systém, který dopředu nelze vyzkoušet. Buď funguje, nebo ne. Pracovní právo je jedna z nejnezřetelnějších částí českého právního řádu, která neochraňuje ani zaměstnance, ani zaměstnavatele. To, že určitá vrstva lidí byla vržena do takto nepříznivých podmínek, je ale mimořádně špatné. Mimořádně hrubě se do toho promítla roční doba. Já kdybych byla ministrem  Drábkem, naplánuji ji k 1. července. Děti budou na prázdninách, všude bude teplo, v případě nejvyšší nouze bude možno odejít na houby či borůvky do lesa. Dopady reformy by byly podstatně menší.

Tak zásadně, aby měl odstoupit, tedy ministr nepochybil?

Slyšela jsem, že softwary, které byly použité, byly dodány otcem Kristýny Kočí bez výběrových řízení. To jsou věci, které mi vadí, které by měly být důsledně vyšetřeny. Zavání to jakousi malou domů. Všem členům této vlády, i panu Drábkovi, vyčítám naprostou neschopnost jakékoliv empatie, nějakého empatického hodnocení dopadu jejich vlastních činů.

Jak se díváte na snahy vlády, která tvrdí, že si musíme utahovat opasky. Budou podle Vás lidé protestovat v ulicích, jako třeba na Slovensku? Odbory tvrdí, že u nás je situace ještě horší.

Myslím si, že Češi ve své podstatě chápou, že je nutné utahovat opasky. To, že byla velmi těžká finanční krize, že zkrachovaly stovky bank, ví už dnes každý, i ten poslední čtenář Blesku. Všichni bychom chtěli prince na bílém koni, aby se nám žilo lépe a měli víc peněz, abychom si mohli dopřát radovánky. Ale lidé nejsou blbí a ví, že to nejde. Sebrat dávky invalidům a dětem v nejslabších sociálních vrstvách, to je opravdu hrozné. Na druhé straně nemine den, kdy by se neprovalil nějaký obrovský skandál, miliardový tunel.  Lidé akceptují reformy, ale skandály a to, že kabinet vládu okrádá, to ne. Jediné, co ta vláda dokáže, je vytvořit nějaký úřad, který vede paní Peake, ten stojí obrovské množství peněz, a zbytečně. To je to, co lidé nejsou schopni skousnout. Nesnesou, když z nich někdo dělá idioty.

Často se vyjadřujete k romské problematice. Jak hodnotíte kritiku, že právě Romové jsou častými zneužívači dávek?

Je jedno, jestli dávky snížíte Čechovi nebo Romovi. Češi tomu systému lépe rozumí, tak si to umí lépe zařídit. Obecně jsem skeptik vůči tomu, co to je zneužívání dávek. Mezi ty nejubožejší lidi chodím. Pokud někdo přijde o dávky proto, že si přivydělává 300 korun na den, aby si nějak přilepšil a mohl se stavit v Lídlu, aby si koupil chleba, tak je to šílené.  Výsledkem je, že si půjčí prachy od cikánských lichvářů, ty už nikdy nevrátí. Následkem toho mu vezmou i děti, a už se to celé veze.

Jiná věc je ta, že všechny české vlády od roku 1989 selhaly při řešení romské otázky. Vytváří naprosto nefunkční nástroje. Tato i minulé vlády přináší naprosto nefunkční modely, agentury pro sociální začleňování a podobně. Tyto modely nefungují a nebudou fungovat.

Snahy vládní zmocněnkyně Moniky Šimůnkové hodnotíte jak?

Koncepčně naprosto špatně. Nikdy to nemůže přinést žádný úspěch. Bez ohledu na množství využitých peněz.

Jak hodnotíte snahy o vznik romských stran? Mají podle Vás šanci uspět?

Nemohou uspět. Po jejich existenci není poptávka ze strany majoritní společnosti.

Může ke změně přispět vládní politika?

Ano. Vláda by měla přispět k tomu, aby mohla vzniknout legitimní romská politická reprezentace. Teď nedávám šance žádné romské politické straně.

Tento týden byla v Senátu schválena přímá volba prezidenta. Jak tuto změnu hodnotíte? Prezident bude mít silnější mandát, ale méně pravomocí.

Je úplně jedno, jaké bude mít prezident oficiální pravomoci. I kdyby to bylo jen kladení věnců a vítání delegací, tak se jeho vyjádření vždycky dostanou na první strany novin. Je to politická osoba.

Koho Vy osobně byste nejraději viděla na Hradě?

Pana Fischera. I když už bych ráda viděla v čele státu někoho, kdo není spojený s komunistickou minulostí. Překvapuje mě, že tato země není schopna nikoho takového vygenerovat.

Mluvily jsme o korupci, úřadu Karolíny Peake. V poslední době vznikla řada protikorupčních iniciativ, Ano 2011, Nadační fond Karla Janečka. Mají podle Vás smysl?

 Ano. Ale záleží na tom, zda ty organizace budou mít dostatek síly na to, aby změnily systém. Pomocí eurofondů došlo k privatizaci státní moci. Slouží pro vytváření určitých programů, privatizovaly se věci, které jsou veřejnými statky. Korupce se rozbujela hodně poté, co se ČR stala členem EU a stala se příjemcem eurofondů. Přitom já jsem příznivce EU, jsem pro Evropu regionů.

Čím to podle Vás je, že korupce rozbujela kvůli vstupu do EU?

Stát udělal give up. Řekl: ok, tady to máte na krku, my si můžeme dát nohy na stůl.

Vraťme se ke sdružení pana Babiše, netají se ambicemi vstoupit do vysoké politiky. Má nějaké páky to změnit?

To jsou všechno věci založené na privatizovaných penězích.

Myslíte i Ano 2011?

Jistě. Pro mě je naprosto nedůvěryhodné.

Má podle Vás šanci dostat se do Sněmovny?

Měl by ji, nebýt Věcí veřejných. Ale lidé se už tak spálili Věcmi veřejnými, které přišly s obdobným konceptem, že tento potenciál již byl použit. Když se podíváte na program, který má to sdružení na svých stránkách, tak už by bylo stejné dát tam, že muž dostane blondýnu s minimálně čtyřkami a žena prince na bílém koni a s miliardami. Nikdo z normálních lidí na to nemůže skočit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …