Advokátka Samková kvůli mačetové kauze čelí "smrtícímu obvinění"

11.06.2013 9:09

REPORTÁŽ Svoboda slova versus ochrana osobnosti. Jsou případy, kdy tato dvě základní lidská práva mohou jít proti sobě. Jako v případě advokátky Kláry Samkové, která žaluje Irenu Maškovou kvůli údajné pomluvě a žádá její omluvu.

Advokátka Samková kvůli mačetové kauze čelí "smrtícímu obvinění"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Mašková je matka muže, který byl nejvíce zraněn v novoborském baru Pivní pomoc, když sem vtrhla skupina takzvaných mačetářů. V telefonickém rozhovoru s novinářem MF Dnes prohlásila, že Samková vzala obhajobu útočníků jen proto, aby se zviditelnila a mohla se vrátit do Parlamentu. A že učí Romy lhát.

To Samková vehementně popírá. „Je to pro mě jako advokátku smrtící obvinění.“ Podle ní panuje v Česku celospolečenská objednávka na exemplární potrestání mačetářů. „A Samková to má odnést s nimi. Protože si je dovolila obhajovat,“ domnívá se Samková. Kvůli obhajobě mačetářů jí podle jejích slov na internetových diskuzích vyhrožovali smrtí či zabitím dítěte. Je třeba připomenout, že Samková již mačetové útočníky neobhajuje, neb ji z případu vyloučil vrchní soud.

Redaktor MF Dnes lže, tvrdí Samková

Advokátka Klára Samková se na libereckou přílohu MF Dnes, konkrétně na jejího redaktora, který mluvil s Irenou Maškovou, dívá kriticky. Znát to bylo i těsně před zahájením soudu. „Píše o mně vyložené lži, že prý zpochybňuji mačetový útok. Což je nehoráznost,“ rozčertila se hned na začátku. Pravdou je, že i v dřívějším rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na toto téma prohlásila: „Nezpochybňuji, že k útoku došlo a že je neakceptovatelný.“ Poté vysvětlila Samková svůj postoj. „Myslím, že paní Mašková překročila určitou hranici, kterou si z profesního a osobního důvodu nechci nechat líbit. Požaduji, aby se mi omluvila stejně jako mě pomluvila. To znamená veřejně.“

Ke smíru nedojde

Ale to už soud začíná. Je 10. června, 13 hodin a u libereckého krajského soudu bude v několika následujících hodinách slyšet hlavně žalobkyně, profesí advokátka Klára Samková. Soudce Pavel Vacek se nejdříve ptá obou stran, jestli nechtějí uzavřít smír. Zdá se, že ne. „Ze strany žalované nebyl učiněn žádný pokus o smírné řešení věci. Naopak její útoky pokračují, je mi známo několik dalších článků ve spojení se starostou Nového Boru Jaromírem Dvořákem. Tyto články z pera liberecké MF Dnes budou předmětem samostatného řízení," uvedla Samková.

Myslí patrně texty z 2. dubna a 6. května, kde Irena Mašková říká: „Žaloba mi přijde absurdní, protože názor, který jsem řekla, se nakonec potvrdil. Pravdivý byl i můj výrok, že učí lhát Romy účelněji. V prosinci vystoupily v televizi matka a přítelkyně obžalovaného Sinu a uvedly, že ho advokátka nutila neříkat pravdu, přestože se chtěl přiznat.“

Obhájce Maškové Milan Štětina na slova Samkové odvětil: „Žalovaná si není vědoma, že by svými výroky zasáhla do osobních práv žalující. Je proto vyloučeno, aby usilovala o smírné řešení. Má pocit, že si ji žalobkyně zvolila jako cíl za prosazování svých zájmů. Jedinou možností, jak by bylo možné spor ukončit, je, že žalobu žalobkyně vezme zpět. V takovém případě je ochotna jednat o nákladech."

Je to pro mě smrtící obvinění

"Zasah do mé cti se odehrává ve dvou rovinách - osobní i profesní. Byla jsem v podstatě označena za advokáta, který zneužívá svých klientů ke svým osobních cílům a prospěchu. To je pro mě jako advokátku smrtící obvinění," sdělila Samková. Poté citovala z etického advokátního kodexu, kde je uvedeno, že zájmy klienta mají přednost před zájmy advokáta. „Pravdivost nebo úplnost skutkových informací poskytnutých klientem není advokát oprávněn bez jeho souhlasu ověřovat. Což jsem povinna repektovat. Musím vést obhajobu na základě těch informací, které mi sdělí. Můžu si o nich myslet cokoliv, ale to je naprosto nepodstatné,“ zmínila.

Samková také připomněla, že v souvislosti s obhajobou mačetářů čelila čtyřem kárným řízením. „Paní Lenka Bradáčová si na mě stěžovala u Úřadu na ochranu osobních údajů, který ale její stížnost shledal jako neoprávněnou,“ konstatovala. „Za této situace mi jde o advokátní licenci,“ upozornila.

Naše země je v situaci koloniální Afriky, kdy se mluví o únosu státu

Žalující advokátka vysvětlovala i svoji veřejnou činnost. „Skutečnost, že se někdo zajímá o věci veřejné, nelze vnímat jako negativní okolnost. Takto ale jistě žalovaná svůj výrok nemyslela. Spíše že to, jakým způsobem vystupuju v kauze takzvaných mačetových útoků, má být mým cílem vstoupení do politiky pro nekalou činnost. Tak, jak to popisuje výroční zpráva BIS z roku 2010,“ uvedla a přečetla pasáže z této pro Českou republiku nelichotivé zprávy. Hovoří se v ní o klientelismu a prorůstání podnikatelských sfér do vládních struktur a o rozkrádání státu.  „Naše země se dostala do situace koloniální Afriky, v jejichž případě se mluví o takzvaném únosu státu,“ citovala Samková.

Nejsem politicky aktivní v pravém slova smyslu

Podle ní si Irena Mašková myslí, že je potřeba Samkové v politické činnosti zabránit. „Podle kontextu není možná jiná interpretace, než že můj údajný cíl vrátit se do politiky souvisí s tím, že mám pro takový návrat nekalé úmysly,“ je přesvědčená advokátka, která se v tomto případě stala žalobkyní.

Samková uznala, že je osobou veřejně činnou, ale mimo rámec politiky. „Je sice pravdou, že jsem v obecním zastupitelstvu. Toto však nepovažuji za politickou činnost v pravém slova smyslu, ale je to projev mé osobní angažovanosti,“ vysvětlila.

Zbavte mě toho pitomce – Sundejte ze mě tu mrchu

„A nyní si uděláme večer s knihou,“ řekla Samková a vyděsila tím do té doby klidného soudce. „To snad ne, vždyť je teprve půl druhé odpoledne,“  vyhrkl v obavě, že se Samková až do večerních hodin chystá předčítat ze svých knih. Ta však pouze sdělila jejich výčet, aby se soud dozvěděl, že je kromě advokacie veřejně činnou osobou i na poli literárním. Mezi uvedenými publikacemi byla třeba kniha Falešný asistent na křídlech parlamentu, kterou napsala na základě vyprávění Lukáše Kohouta, jenž jako falešný poslanecký asistent obletěl načerno svět. Bestsellerem se podle Samkové stala kniha  Zbavte mě toho pitomce – Sundejte ze mě tu mrchu pojednávající o rozvodech.

K projednávanému případu má však nejblíže její poslední kniha Romská otázka – psychologické důvody sociálního vyloučení Romů. „V této knize jsem se zabývala i otázkou mačetových útoků, a to ještě dříve, než jsem byla požádána o zastupování v této kauze. Z textu je patrné mé stanovisko, že ze strany útočníků se jedná o neomluvitelné jednání. Tímto dokazuji, že nemám zapotřebí se při obhajobě mačetových útoků jakkoli zviditelňovat,“ objasnila.

Navíc je podle ní tato kauza jen jednou z mnohých, kterou za svoji dvacetiletou advokátní praxi absolvovala. „Domnívám se, že jiné kauzy měly zásadnější význam – například stížnost majitelů domů na regulaci nájemného u Evropského soudu pro lidská práva, nebo právní zastoupení Marcely Urbanové, někdejší sekretářky Jiřího Čunka,“ vyjmenovala.

Kvůli obhajobě mačetářů mi vyhrožují smrtí či zabitím dítěte

Považuje tedy za absurdní se zviditelnit a získat mediální podporu v případě, kdy zastupuje romské útočníky. „Vzhledem k tomu, jaká je nálada ve společnosti, by taková medializace mé osoby byla zcela kontraproduktivní. To ostatně dosvědčují internetové diskuze, kde mi kvůli obhajobě mačetářů vyhrožují smrtí či zabitím dítěte,“ zdůraznila.

Samková navrhla soudu vypracování znaleckého posudku týkajícího se toho, zda angažovanost v romské otázce může ke zlepšení mediálního obrazu vést. „To, že u nás převládá protiromská nálada, jsem si ověřila už v roce 2003, kdy jsem byla navržena na soudce Ústavního soudu. Byla jsem ale odmítnuta, a to v době, kdy jsem vyhrála spor, ve kterém jsem zastupovala romskou rodinu Červeňáků,“ vypověděla.

Nechtěla jsem Jana Fischera prezidentem a Soukupa kancléřem

Vyjádřila se i ke své prezidentské kandidatuře. „Chtěla jsem jí zabránit, aby se Jan Fischer stal prezidentem. Finanční výsledky jeho kampaně mi plně dávají za pravdu. Hlavním jeho mediálním poradcem a avizovaným kancléřem byl Jaromír Soukup, který se nesmazatelně zapsal do libereckého rozpočtu,“ upozornila Samková.

Myslela tím, že Soukup byl poradcem ministryně životního prostředí Kuchtové v době příprav lyžařského mistrovství světa v Liberci. A právě tato dvojice spolu s premiérem Topolánkem prosadila odvolání zkušeného organizačního výboru MS a nahrazení lyžařskou šampionkou, ale zcela nezkušenou manažerkou Kateřinou Neumannovou. Podle toho také sportovní akce po finanční stránce skončila – fiaskem.

Podle advokáta Ireny Maškové Milana Štětiny se Samková snaží rozšířit spor do mnoha dalších sfér a oblastí. „Výroky mé klientky nemůžou naplňovat pomyslnou hranici útoku, který by zasahoval do osobnostních práv z hlediska proporcionality mezi právem na svobodu projevu a ochranu osobnosti,“ vysvětlil Štětina.

Největší občanské nepokoje od dob sametové revoluce

V následujícím průběhu soudního projednávání se Klára Samková dopouští velice silného výroku. „Uvědomme si, že takzvaný mačetový útok vyvolal největší občanské nepokoje v České republice od dob sametové revoluce. Dokonce místo trestného činu navštívil premiér, což je zcela ojedinělé. Vrcholní představitelé státu jezdí navštívit povodně, požáry, nemocnice, vojáky v Afghánistánu. Nikoli místo trestného činu, jako se to stalo v tomto případě,“ sdělila advokátka.

Samková se podivila, že se obžalovaná Mašková stala centrem mediální pozornosti, ačkoliv neměla s případem přímo co do činění. Že jde o matku nejvíce zraněného muže, takže se otázky novinářů přímo nabízejí, nevzala patrně advokátka v potaz. Mašková neměla dle mínění Samkové jediný důvod se k věci vyjadřovat... „Samotný mačetový útok vznikl kvůli angažovanosti syna Maškové. Nebýt jeho postojů, k žádnému útoku by nedošlo,“ prohlásila Samková.

Přerušme jednání až do rozsudku. V něm se veřejnost dozví důkazy

„Výroky paní žalobkyně o tom, že syn obžalované je příčinou mačetového útoku a že paní žalovaná jako matka postiženého, který útok jen zázrakem přežil, se neměla k věci vyjadřovat, dávají odpověď na smysl této žaloby a postoj žalobkyně,“ konstatoval Štětina.

Samková následně navrhla přerušení jednání do doby, než krajský soud vynese prvoinstanční rozsudek a vypořádá se s obsahem důkazů, které ona sama zná. „Jsem obviněna z účelového jednání a nemohu se učinně bránit. Jsem totiž vázána mlčenlivostí. V současné době důkazy veřejnost nezná, protože soud s takzvanými mačetáři probíhá s vyloučením veřejnosti. Mojí jedinou obranou bude odůvodnění prvoinstančního rozsudku, ve kterém bude vylíčení skutkového stavu,“ objasnila Samková.

Soud jednání odročil na 27. června.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …