Advokátka Samková po utrpení kvůli Rathovi: Buď suďme fér, nebo rozdejme zbraně

24.05.2012 13:11

Cesta, kterou se vydalo "veřejné mínění" v kauze Davida Ratha, je cestou, po které přicházely petice pracujících a brigád socialistické práce, dožadujících se exemplárního potrestání nepřítelkyně státu JUDr. Milady Horákové, napsala mimo jiné advokátka Klára Samková. A lidé se začali odhlašovat z jejího facebookového profilu.

Advokátka Samková po utrpení kvůli Rathovi: Buď suďme fér, nebo rozdejme zbraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

„Já jsem úplně zoufalá z toho, že lidé neumějí číst. Oni si to buď nepřečetli, nebo jim vůbec nedošlo, co čtou. Vůbec nebyli schopni vyextrahovat tu informaci, kterou jsem poskytla. Mně nešlo o to, kdo byl nevinný, kdo byl vinný, kdo byl nevinně odsouzený, kdo byl vinně odsouzený,“ reagovala advokátka na dotaz ParlamentníchListů.cz.

Rath je téměř jistě gauner

„Já vůbec nezpochybňuji, že David Rath je s pravděpodobností blížící se jistotě velký gauner a zločinec a že bude potrestán a potrestán po zásluze. Ale co mi na tom vadí, je ta předchozí reakce lidí, kteří se chovají jako hyeny, kteří zpochybňují jeho právo na advokáta, kteří zpochybňují právo na spravedlivý proces,“ vysvětlila.

„Vždyť to jsou v podstatě výzvy k lynči Ratha,“ obává se advokátka a dodává: „A to prostě je a musí být nepřípustné.“

Rozdejme samopaly a nemusíme soudit

Jinak prý to tady podle ní můžeme zabalit. „Ušetříme za soudy, z vojenských skladů nafasuje každý samopal nebo kulomet a máme vyřešeno. A to je, co řada lidí není schopna z toho mého prohlášení pochopit, že já vůbec nesrovnávám ty procesy (Milada Horáková vs. David Rath – poznámka redakce), ale srovnávám tu davovou hysterii,“ zlobí se Samková.

„Přeci nikdo se nemůže dožadovat, aby byl někdo odsouzen nějak. Může se jen dožadovat toho, aby byl spravedlivý proces a aby byly spravedlivě a přísně potrestány viny,“ zdůrazňuje.

„Já jsem zděšená z těch reakcí, které nedokážou pochopit elementární paralelu, že právo je nedělitelné. Já jsem se s tím už setkala u levicově orientovaných lidí, že skinheady je potřeba střílet a už jenom kvůli jejich ideologii není potřeba tam nějakou vinu nebo nevinu prokazovat,“ dává Samková příklad.

Proč se nepostříleli fašisty bez soudu?

A pokládá řečnickou otázku: „Pak se tedy ptám, proč byl třeba Norimberský proces? Proč se tedy rovnou nevzali všichni fašisti, nepostavili se ke zdi a nepostříleli? Tím se totiž dostáváme k principiálním otázkám filozofie práva, které zjevně i osoby vysoce vzdělané a morální nejsou schopné pochopit. Mně to ukazuje na úplně zásadní deficit právního vzdělání a právní úrovně. To je šílené!“ je advokátka disgustovaná.

A dodává: „Já jsem v tomhle bohužel úplně bezbranná, protože jak já se mám bránit proti blbosti jiných lidí. Proti té není obrany.“

Včera též vyplynulo na povrch, že chlapec, kterého měli v Břeclavi napadnout Romové a brutálně ho zbít tak, že přišel o ledvinu, si vše vymyslel. Zranění prý si způsobil sám pádem z výšky. Jaký je názor Kláry Samkové na tuto kauzu?

Já neříkám nic, ale na má slova došlo

„Já musím říct, že nic neříkám, ale na moje slova došlo. Od začátku jsem říkala, že kdyby to udělal někdo z břeclavských Romů, tak že by ho vydali. To už když ta kauza vyběhla, tak jsem to psala na Facebook. Jasně jsem psala, že tak, jak to bylo podáno, je to vysoce nepravděpodobné, a ať to raději nikdo nekomentuje, dokud se to nevyšetří,“ řekla Samková redakci.

„Z toho, co se stalo, tedy nemám vůbec žádnou radost. Ani z těch břeclavských událostí, ani z toho výsledku. Dokonce bych řekla, že z možných výsledků je toto ten nejhorší. Až bych řekla, že kdyby ti Romové toho kluka skutečně tak brutálně zmlátili, tak by to nebylo tak špatné jako toto odhalení,“ doplnila Samková s dodatkem, že za tuto poznámku určitě dostane od mnohých „za uši“.

Matka hocha by měla platit!

„Ale stalo se a já jsem přesvědčená, že z tohoto je třeba odvodit další otázky. Například městu Břeclav vznikly v přímé souvislosti s tou kauzou nemalé náklady. Já jsem přesvědčena, že by je měla zákonná zástupkyně toho hocha prostě zaplatit,“ zvažuje advokátka možné právní dopady kauzy.

„Dál si myslím, že starosta města Břeclav by měl požadovat od té paní omluvu všem obyvatelům města – Romům i Čechům. Všem vznikla újma. Všem se na dobu téměř dvou měsíců zhoršila významným způsobem kvalita života,“ podotkla advokátka.

Ta děcka dělají, co vidí u dospělých

Připomeňme, že před nedávnem rozčeřila hladinu podobná kauza na Liberecku, kdy patnáctiletá dívka vypověděla na policii, že byla přepadena a pořezána Romy. Posléze se však dívčina přiznala, že přepadení si vymyslela a pořezala se sama.

„Já si myslím, že to je vyšší level stejné hry, kterou ta děcka odkoukala od dospělých. A ten první level zněl takto: Kopnu si do cikánů a jsem v parlamentu. To je případ Liliany Janáčkové v senátu, Jiřího Čunka v senátu, Ivany Řápkové v poslanecké sněmovně, Jaroslava Doubravy v senátu a dalších. Ti všichni si primárně postavili kariéru na tom, že šlápli na cikány,“ vyjmenovává Samková.

Dnes kariéra a pak už budeme zabíjet beztrestně?

„Poprvé z nich máme profit – to je případ politiků. Po druhé – hodím na ně vlastní průser. A třetí level se nám už začíná rýsovat – jak v Tanvaldu, tak v případu s kuší, jestliže zabiju cikána, nic se mi nestane. A to je opravdu šílené, protože čtvrtým levelem pak už je, když zabiju kohokoliv, nic se mi nestane,“ říká právnička skepticky.

„Možná to zní přehnaně, ale má to svou vnitřní logickou konsistenci,“ uzavřela Klára Samková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …