Advokátka Samková vládnoucím politikům: Jste intelektuální lůza

08.02.2012 9:36

JINÝMA OČIMA Vládne nám intelektuální lůza, myslí si známá advokátka Klára Samková. Podle ní nám chybí vzdělaný "Hrabě Monte Christo", který by to zde vypráskal tak jako on v Paříži. Premiéra vidí jen jako mlhovinový útvar plující Úřadem vlády a ministr financí Miroslav Kalousek s nízkou emoční inteligencí rve všechno do excelových tabulek. To se prý líbí inženýrům, ale ostatní vidí svět jinak.

Advokátka Samková vládnoucím politikům: Jste intelektuální lůza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

"Vládne nám intelektuální lůza,“ prohlásila na dotaz ParlamentníchListů.cz advokátka. Co jí vede k tomuto ponurému poznání?

Objevuje se tu objevené

"Na naprostou většinu problémů, ať už se týkají romské otázky, školství či práva existují kvalifikované a ověřené postupy, které problémy popisují a vesměs i řeší. U nás se ale neustále nově objevuje již dávno objevené. A bohužel se mnohdy ani objevené neobjevuje, protože na to intelektuální kapacita zodpovědných činitelů nestačí,“ míní Samková.

"Neustále jsme ve vleku toho, čemu sociologie říká nezamýšlené vedlejší důsledky. Jinými slovy, chcete třeba zlepšit výstavbou silnic dopravní dostupnost, ale naroste vám k tomu betonářská lobby,“ vysvětluje právnička.

Eurofondy okamžitě useknout

"Já jsem přesvědčená, že je především potřeba odseknout eurofondy jako obrovský zdroj korupce. A to okamžitě a normálně říci v Bruselu naplno, my s tím neumíme zacházet a dělá nám to tady ten nevyžádaný vedlejší důsledek – korupci. To nám to tu rozbujelo tak, že veřejné zakázky jsou vedle toho podle mě jen pouhý doplněk,“ myslí si Samková. 

Kupují si tituly, ale sláma jim čouhá z bot

"A proč tomu tak je? Protože tu vládnou lidé nedovzdělaní. Vládnou tu různé osoby s pochybnými vysokými školami typu plzeňských práv, a to jsou ještě ty nejlepší. Nedávno jsem četla naprosto přesný popis: Tak jako si na konci devatenáctého století kupoval každý bohatý sedlák rytířský titul a měl dojem, že tím je jeho společenský status zabezpečený, ač sláma z bot mu čouhala stejně, tak stejně tak se dnes kupují vzdělanostní tituly právnické a jiné, ale na úroveň vzdělání a uchopení světa to nemá vliv," zlobí se advokátka.

"Já dám návod na použití. Takový román Hrabě Monte Christo sedí naprosto přesně na to, co se u nás děje. Jenomže holt se nám nepíše z Janiny, že poručík Morcerf coby Fernand zradil svého chlebodárce, ale píše se nám ze Švýcarska, že nám tam visí dvanáct miliard. A všichni se bojí do toho hrábnout, tak by se nedej bože zjistilo, kdo tam těch dvanáct miliard poslal," myslí si právnička a pokračuje s literární předlohou.

"Již baron Danglars v témže románu utekl s pěti miliony zlatých určených pařížským sirotkům. Tam měli prokurátora Villeforta, my máme Veseckou. Jen bohužel nemáme hraběte Monte Christa s příslušným pokladem, který by to tady vypráskal, tak jako on vypráskal tu pařížskou společnost. A který v žaláři u abbé Farii získal své hluboké vzdělání," končí s literárním srovnáním právnička.

Premiér - rozčtverečkovaná mlhovina

Přiznává, že na současnou vládu pohlížela  s očekáváním. "Teď nejsem jen zklamaná. Na to není slovo, co cítím, takové slovo neexistuje,“ zhodnotila nenaplnění svých očekávání. "Premiér Nečas? To je pro mě úplně neviditelná postava. Já nevím, jestli je chyba na mé straně přijímače, ale já jsem od něj neslyšela jediný názor, který by ve mně zanechal nějakou stopu,“ hodnotí Samková.

"Já mám z toho člověka pocit, který bych přirovnala k tomu, jak se v televizních reportážích  rozčtverečkovávají zločinci, tak přesně takový dojem mám z Nečase,“ popsala advokátka svůj pohled na předsedu vlády. „To je prostě takový mlhovinový útvar plující Strakovou akademií (Úřad vlády – poz. redakce),“ dodala.

Kalousek je chytrý, ale...

Ministr financí Miroslav Kalousek je pak podle ní jediný, kterého nepodezírá z nedostatku intelektu. „Na tom se asi shodneme. Z čeho ho podezírám, to je nedostatek emoční inteligence. A to se obávám, že je hlavní jeho problém, a proto tolik polarizuje společnost,“ myslí si Samková.

„Naši čeští inženýři všechno dávají do excelových tabulek a on je typický inženýr. Ti ho musí milovat, protože konečně někdo všechno do těch tabulek narve,“ říká advokátka. „Ale lidé, co vidí svět jinak než jen v excelových tabulkách, tak pro ty, včetně mě, jsou některé jeho kroky naprosto nepochopitelné,“ dodala.

Nevládnou ekonomové, vládnou účetní

„Nevládnou nám ekonomové, vládnou nám účetní. A mně v celé vládě naprosto schází jakýkoliv koncept. Mně tam schází idea. To je prostě jakýsi úprk za realitou, kterou se snaží dostihnout,“ říká advokátka s despektem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …