Aktivisté stanují v centru Brna. Místní zuří: bezohlednost!

17.05.2012 12:11

Zdá se, že Brno je město krize. Na potkání tu protestuje téměř každý. V posledních dnech se například usídlili před Janáčkovým divadlem aktivisté, kteří protestují proti politickému systému.

Aktivisté stanují v centru Brna. Místní zuří: bezohlednost!
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V duchu hesel: Krize není naše, Nechceme nést vinu za něco, za co mohou politici, Odmítáme současný systém, ve kterém chybí přímá demokracie, se na sebe snaží upozornit aktivisté, kteří rozbili své stany a usídlili se naproti divadlu.


Brňané se pohoršují


Místní je ale neberou vážně: “Já myslel, že se jedná o nějakou recesi, party vtipálků na výletě, co roztáhli svůj stan téměř v centru města,“ uvedl pro Parlamentní Listy.cz Petr Šiška, který chodí touto cestou každý den pro děti do školy. Aktivisté svůj odpor myslí vážně. Jsou rozzlobení stávající politickou situací a žádají nápravu: “Já se jim nedivím, žádný způsob, jak upozornit na nynější hroznou politiku není dost dobrý. Dokud nepochopí ti nahoře, že je něco špatně, klidně ať tady dál stanují,“ uvedl svůj názor student Vojta Kaplický.


Někteří lidé se pohoršují nad výběrem místa: “Já jsem taky protestovala proti vládě na náměstí, ale přeci si tady nerozložím stan na veřejném prostranství, vždyť je to bezohlednost vůči ostatním lidem. A ještě navíc u takové kulturní budovy jako je divadlo. V neděli jsme s manželem šli na představení, pro mě to je vždy takový svátek. Člověk se hezky obleče, upraví a pak kličkuje mezi spícími lidmi ve stanu. To je hrůza,“ pohoršuje se Karla Nová z Brna.

Brno je vůbec oblíbené místo aktivistů. Kromě této akce ještě aktivisté z hnutí prost pochodovali letos po náměstí a vykřikovali hesla typu: “Požadujeme 100 procent DPH", "Obnovu otroctví" nebo "Hanba vládě". Další slogany pak byly typu "Zodpovědní nestárnou - důchod ve 120 letech" nebo "Kasina do všech základních škol".


Brno také patří mezi města, kde se nejčastěji a nejúspěšněji demonstruje. Náměstí Svobody v posledních měsících vůbec pod tlakem demonstrujících nestíhalo. Demonstrace stíhala demonstraci. S plácačkami vyšli do ulic snad úplně všichni. Děti, studenti, odboráři, aktivisté, vinaři, zemědělci. Ve znamení hesla, kdo neprotestuje, není z Brna. Podle politologa Martina Bastla malé protesty aktivistů nemají na nic vliv: “Dokud nebude demonstrovat více než 50 tisíc lidí, tak se nic nezmění,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Zároveň zdůrazňuje, že situace se změní, jen pokud se postaví vládě masa lidí: “V posledních měsících se stále jen demonstruje. Probíhá cela řada podpůrných akcí a je znát, že na tyto akce chodí stále méně a méně lidí. Je to dáno tím, že lidé nevěří ve změnu. Když vidíte, že demonstrace nemají žádný dopad, tak kde hledat stále čas, energii, chuť chodit na náměstí? Zajímavé je, kolik lidí si stěžuje, což je patrné i z internetových diskuzí. A kolik lidí chodí reálně demonstrovat. To je velký nepoměr. Lidé v diskuzích nadávají, ale sami nejsou schopni být aktivní, jít si to na náměstí vystát nebo nějak jinak aktivně přidat ruku k dílu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bastl.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=""

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…