Američan je v šoku z Čechů: Neumíte řeči, nadáváte jen u piva a závidíte

11.03.2012 14:36

JINÝMA OČIMA Často se v novinách můžeme dočíst, co si o nás myslí cizinci, kteří zde nějakou dobu pobývají. Zřejmě pro klid duše či z důvodu alespoň trochu podpořit skomírající národní hrdost, která se bohužel projevuje většinou jen během hokejových světových mistrovství, jsou reakce na Čechy v drtivé míře pochvalné. Co si ale o nás myslí cizinci doopravdy, si často nechávají pro sebe. ParlamentníListy.cz oslovily Američana, který u nás žije druhým rokem, aby o Češích mluvil bez zábran.

Američan je v šoku z Čechů: Neumíte řeči, nadáváte jen u piva a závidíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Andrew, který si nepřál uvést své příjmení, má 27 let a pochází z Texasu. Do České republiky jej přivedla zvědavost. „Ve Státech jsem studoval historii a jen tak ze zájmu jsem měl možnost se učit česky. Pak jsem zde dostal nabídku pracovat u jednoho známého, který si tu otevřel v Praze podnik a rozhodl jsem se spojit příjemné s užitečným a rozšířit si své znalosti. Chtěl bych po návratu do Států ještě studovat.“

Šok: Nikdo neuměl anglicky

Hned pár dní po příjezdu na Andrewa čekal šok. „Uměl jsem něco málo česky, ale předpokládal jsem, že nebude problém domluvit se anglicky. Jenže s vaší znalostí cizích jazyků to není moc dobré. Chápu, že ne každý musí umět anglicky, ale myslím si, že například úředníci by angličtinu měli ovládat plynně. To platí dvojnásob v zemi, jejíž jazyk je velice obtížný se naučit,“ uvedl Andrew pro ParlamentníListy.cz

Češi jsou laxní

Za další nešvar Čechů považuje laxnost. „Je to až udivující. Já vím, my v USA demonstrujeme a bojujeme proti mnoha i zbytečným věcem, ale pořád je to lepší, než sedět u piva a projevit se jedině v kolektivu známých, či například komentáři k článkům - to je hodně typické. Kdyby alespoň polovina lidí, kteří pasivně nadávají, udělala něco aktivně, tak je tady situace už dávno jiná. Jsem zvědavý, jak to dopadne s přímou volbou prezidenta. Kolik lidí nakonec opravdu k volbám půjde a kolik pak bude jen nadávat, jak špatně to dopadlo, aniž by cokoli udělali,“ kroutí hlavou Andrew.

Mít úspěch v ČR se trestá

Jako velký problém vidí Andrew v České republice to, jak málo si zde lidé váží těch, co něco dokázali. „Pro Američana je úspěch jiného také jeho úspěchem. Jistě, jsou lidé, co závidí, ale ti jsou všude, to je prostě daná lidská vlastnost. Jenže my jsme odmala vychováváni tak, abychom věřili, že můžeme být příští prezident či slavný herec. Ceníme si schopných lidí. Tady mám pocit, že ti schopní se bojí, raději se stáhnou do ústraní a tím dají bohužel prostor těm méně schopným, ale ambicióznějším. Ale vlastně se ani nedivím. Mít úspěch v České republice se trestá,“ připouští dále pro ParlamentníListy.cz Američan.

Chovejte se více jako Klaus

Přesto Andrew nevidí Čechy jen negativně. „Měli byste být víc hrdí na to, co máte a také historii. Můžete se srovnávat s jinými, daleko většími a ekonomicky silnějšími zeměmi, ale nevyužijete toho. Spousta lidí zde nemá ráda Václava Klause, ale kdyby se chovali více jako on, měla by Česká republika větší respekt. Přitom se umíte semknout. Pokud se stane něco nečekaného, okamžitě pomůžete. To je něco, co zase není moc typické pro nás,“ popisuje.

Moraváci jsou lepší

Na otázku, zda by si dokázal představit strávit zde zbytek života, Andrew odpovídá: „Dokážu si představit žít téměř kdekoli, ale strávit zde zbytek života nehodlám. Možná ještě tak na Moravě, kde jsou lidé o poznání lepší, ale můj pracovní pobyt se chýlí ke konci a já se těším domů. Čechům totiž bude ještě dlouho trvat, než se stanou opravdu tolerantní, otevřenou a hrdou společností,“ uzavřel otevřenou zpověď Texasan.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …