Americký novinář spřádá vážné nařčení o ministrovi a metanolu

25.09.2012 4:43

JINÝMA OČIMA Třaskavá kauza otrav metanolem má podle amerického novináře Erika Besta možná souvislosti, které všem dosud unikaly, totiž dosah až do nejvyšších pater české politiky. Konkrétně prý k Miroslavu Kalouskovi. Best je občasným hostem Otázek Václava Moravce i respondentem českých tištěných médií.

Americký novinář spřádá vážné nařčení o ministrovi a metanolu
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Na základě pondělní tiskové konference speciálního týmu Metyl Erik Best upozorňuje, že v takovém případě mají pachatelé na kontě 24 vražd a podle toho by se s nimi mělo i jednat. Zásadní skutečnost, která nám možná uniká, je podle Besta někde úplně jinde. Jde o pozici vlády, respektive některých politiků v celé kauze.

SLEDUJEME Prohibice

Best navíc souhlasí s kritiky, že černý trh a alkoholem ve značné míře podporuje vysoká spotřební daň. „Navíc pokud hodlají zvýšit daň, aniž by lépe kontrolovali trh, tak to vzbuzuje otázky, jestli to není schválně, aby ten zisk na černém trhu byl ještě větší. Pak je to otázka, zda nejde o organizovaný zločin s účastí některých politiků, jakožto součást celého systému,“ uvedl ParlametnímListům.cz Erik Best.

Zásadní otázka: Hájí politici černý trh?

„Ze strany Kalouska je tu teď velký fígl, že nás přesvědčuje, že černý trh je v České republice srovnatelný s tím v jiných zemích. Všichni říkají kolem dvaceti pěti procent, ale Kalousek říká deset procent a to je další snaha nás přesvědčit, že ten problém je menší, než je tomu ve skutečnosti,“ je přesvědčen novinář zabývající se pozadím naší politiky.

Vyvstává ale logická otázka, jaký by na tom měl ministr financí zájem? „Jak už jsem dříve řekl, všichni předpokládáme, že je Kalousek nějak zainteresovaný do obchodů na Ministerstvu obrany, do hazardu a teď je otázka, jestli to neplatí také pro černý trh s alkoholem. Je to samozřejmě jen otázka a nelze to jednoznačně dokázat, ale to jeho chování vyvolává ten dojem,“ míní Best.

Obecně lze podle jeho slov říci, že takové kriminalitě politici poskytují „křoví“ či zázemí, aby takové odvětví ilegálního trhu mohlo vůbec v takové míře existovat.

Podle Besta je klidně možné, že se lidé díky celkové frustraci z aktuální politické situace a všelikých afér a kauz ještě více uvrhnou do alkoholu nebo i drog. Nicméně tomu ještě dává čas.

Propadnou lidé alkoholismu z politického zoufalství?

„Je brzy na to, aby šlo o masový jev, protože jsme na tom stále poměrně dobře. Když to srovnáme třeba s Ruskem, kde je rozdíl mezi bohatými a chudými ještě větší, tak tam se to už samozřejmě projevuje. Je tam i třeba kvůli alkoholu nižší dožití obyvatel. Nemyslím, že jsme teď už došli tak daleko,“ věří Američan působící již celá léta v Praze.

Oproti tomu v Americe je podle něho aktuálně rozhodně větší problém s drogami a to zvláště ve městech, kde je vysoká nezaměstnanost, školy jsou kvůli nedostatku peněz v rozkladu a chybí i autority. „Je tam i celá třída lidí, kteří nejsou vůbec způsobilí k práci. Ten problém je v USA tak obrovský a tragický, že to nelze srovnat s tím, co máme v Čechách,“ ubezpečuje Best.

Současná česká situace je prý spíše prozatím varováním a v souvislosti s problémy v Americe upozorněním, čemu bychom se měli vyhnout.

Díky prohibici jsme ale podle Erika Besta svědky provádění takzvané katastrofální politiky. „Jde o to, že politici takové situace využívají k protlačení legislativy, kterou bychom za normálního stavu neakceptovali,“ varoval.

Velké firmy lobbují za prohibici. Zničí tím malé české firmy

Z prohibice navíc prý budou těžit zvláště velcí mezinárodní výrobci alkoholu, protože malé tuzemské firmy takové restriktivní opatření může i položit. Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová pak také v pondělí pro ParlamentníListy.cz uvedla, že prohibice je protiústavní, nemá žádnou oporu v zákoně a občané ji mohou ignorovat. U soudu by podle ní prý nejspíš uspěli.

Výsledná situace je pak dle názoru Erika Besta taková, že se nám politici snaží namluvit, že všechno s trhem alkoholu bylo až dosud zcela v pořádku, až najednou prý přišel nějaký idiot a ten všechno zkazil. „Jenže nějaké přísnější kontroly, licence a tak dále nemusí vůbec projít a možná za pět měsíců, až bude nová vláda, na to už všichni zapomenou a černý trh, třeba v trochu omezenější formě, začne znovu,“ odhaduje dokonce v rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz známý novinář Erik Best.

Zásadní pak podle něho je i fakt, že Evropská komise avizovala, že pokud bude chtít Česká republika zrušit zákaz vývozu alkoholu, bude se muset „poslušně“ zeptat, zda to vůbec učinit může. „To je podle mě hrozný signál, že Evropská unie už vůbec české vládě nevěří,“ dodal Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …