Andrej Babiš pro PL ostře odsoudil EU a Turecko. Hovořil o odsouvání uprchlíků mimo Evropu

22.02.2016 11:44

Vicepremiér, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš po několika dnech opět odpovídal čtenářům ParlamentníchListů.cz na jejich dotazy. Vedle problematiky insolvence či výše důchodů se šéf státní kasy vyjadřoval i k takovým otázkám, jako jsou pocity, které má, když jeho práci komentují v oblasti ekonomie údajně nevzdělaní poslanci jako Miroslav Kalousek, či zda není na čase zbavit se koaličních partnerů a vládnout sám. A došlo i na uprchlíky a Turecko.

Andrej Babiš pro PL ostře odsoudil EU a Turecko. Hovořil o odsouvání uprchlíků mimo Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Pane ministře, vy tvrdíte, že kvóty fungovat nebudou. Proč tedy děláte všechno proto, aby fungovaly? Proč Zaorálek jezdí do Řecka a slibuje, že sem migranty dovážet budeme? A je jedno, jestli dobrovolně nebo povinně. Proč to nezarazíte, když jste tvrdil jako Fico, že nevezmeme ani jednoho uprchlíka?“ obořil se na Babiše jeden ze čtenářů ParlamentníchListů.cz.

Šéf státní kasy tazateli oponoval, že byl první, kdo vyzýval NATO k zásahu ve Středozemním moři. „Všichni se mi před půlrokem posmívali, a v minulém týdnu NATO schválilo to, že začne operovat ve Středozemním moři,“ podtrhl Babiš.

Jeho řešení uprchlické krize spočívá v uzavření hranic vnějšího prostoru Schengenu, tak jak je má uzavřené Polsko a Slovensko s Ukrajinou nebo nově Maďarsko. Tím by prý Evropa okamžitě získala čas, který jsme ztratili nesmyslnou přerozdělovací politikou. Také by důsledně potíral pašeráctví lidí, neboť bychom se tím dle jeho názoru vypořádali s migrační vlnou ještě před hranicemi Evropy. Proti pašerákům vydělávajícím na cizím neštěstí by Babiš klidně použil vojenskou sílu. V neposlední řadě šéf hnutí ANO navrhuje připravit si krizový plán pro případ další eskalace uprchlické krize. Ten spočívá v odsouvání uprchlíků, kteří se dostanou na území Schengenu a jejich důsledné umisťování do migračních center na hranicích Sýrie a důsledném odhalování případných pašeráků na území Evropy a jejich exemplárním trestání.

Zároveň je přesvědčen, že žádní uprchlíci k nám nepřijdou a ani nechtějí přijít. Proto jednoznačně prosazuje to, abychom si o humanitární pomoci rozhodovali sami, a ne po diktátu Bruselu. Sami si prý máme rozhodnout, o koho se postaráme a o koho ne. Babiš upozorňuje, že je potřeba donutit Evropu, aby jednala rychle. Včerejší závěr ze zasedání představitelů členských států, kde bylo dohodnuto, že je třeba jednat s Tureckem a termín jednání stanoven na březen, dle něho poukazuje na neakceschopnost. „Nechám radši bez komentáře díru mezi slovy a činy, která je u evropských politiků stále obrovská. Co je důležité, je být akční a být schopen vyjednávat s Tureckem a nenechat se jen permanentně vydírat a nereagovat na zájmy obyvatel Evropy. Do současné situace jsme se dostali pouze nezodpovědností evropských lídrů,“ má jasno.

Je v pořádku živit parazity a škůdce?

Další čtenář ParlamentníchListů.cz míní, že se poslední dobou nebezpečně zvyšuje vliv neziskových organizací. Ty přitom dle jeho názoru nic kladného nepřinášejí, pouze prý podporují příliv uprchlíků. Čtenář poukázal na to, že jako penzista dostal po dvaačtyřiceti odpracovaných letech přidáno k důchodu čtyřicet korun, zatímco do těchto „parazitů“ jdou prý miliardy. „Myslíte, že je to v pořádku, z peněz daňových poplatníků živit parazity a škůdce?“ obrátil se na ministra financí.

Babiš oponuje, že se neziskové organizace věnují mnoha tématům, nikoliv pouze uprchlíkům. A podobně je to i s finančními prostředky, které prý získávají z různých rozpočtů, nikoli pouze ze státního rozpočtu. „Ani jejich práci s uprchlíky a migranty a dalšími lidmi v krizových situacích nelze šmahem odsoudit. Spíše je to tak, že práci a pověsti neziskového sektoru škodí ty, které se potřebují více zviditelnit, určitě mezi nimi budou i takové, kterým jde spíše o dotaci než o pomoc potřebným. Ostatně jako všude, kde lze získat peníze. Vždycky záleží na tom, kdo peníze poskytuje, jaké stanoví podmínky a jak kontroluje, co se s nimi stalo. Pro vaši informaci dodávám, že ze strany státu není vypsán žádný speciální dotační titul na práci s uprchlíky,“ ujistil Babiš tazatele.

Nejhorší je, když moralizuje Kalousek

„Dobrý den, pane ministře, jak je vám, když vaši práci komentují absolutně nevzdělaní poslanci v oblasti ekonomie? Kalousek, Stanjura, Filip, Laudát, Bendl, Langštádlová, spící hrabě atd.?“ zajímalo jednoho ze čtenářů ParlamentníchListů.cz.

Ministr financí odvětil, že nejhorší na tom všem je, když ho poučují a moralizují lidé, jako je současný předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který prý symbolizuje Matrix posledních dvaceti let v Česku, kdy všem přišlo normální rozebírat státní majetek a okrádat celou společnost. „To fakt není normální. Je to šílený, ale šel jsem do politiky, abych tady něco změnil. Abych dokázal, že politika se nemusí dělat pro peníze, ale pro lidi! Držte nám palce,“ vzkázal Babiš tazateli.

Nadržuje stát zlodějům?

Další čtenář ParlamentníchListů.cz si ministru financí postěžoval, že přišel o značné peníze kvůli tomu, že jeho dlužník na sebe dal insolvenci. Dlužník prý následně majetek převedl na svoje přátele a vesele dál podniká, zatímco dotyčný platí za každý úkon. Soud ani insolvenční správce na jeho pobídky přitom údajně nereagují.

„Vím bezpečně, že dlužník obral stát o DPH. Finanční úřad prý nekontroluje ty, co jsou v insolvenci. Sdělili mi, že to není pro ně lukrativní. Že peníze dostanou spíš ze mne než z někoho, kdo je v insolvenci. To vám nevadí, že jsou stát a slušní živnostníci okrádáni? Ze statistiky je známo, že je uspokojeno 3,3 % věřitelů – nezdá se vám, že stát nadržuje zlodějům?“ otázal se šéfa státní kasy.

Ten čtenáři dal za pravdu, že situace, kterou popisuje, je skutečně nežádoucí. Zároveň tazatele upokojil, že ministerstvo spravedlnosti se problematice insolvencí a nekalých praktik s tím spojených aktivně věnuje, a doporučil mu, aby se na příslušné ministerstvo obrátil.

Se čtenářem však Babiš nesouhlasí v tom, že finanční úřady nekontrolují subjekty v insolvenci. „Finanční úřady činí kontroly i u těchto subjektů v možnostech stanovených daňovým řádem, přičemž je nutné přihlížet k tomu, že případné insolvenční řízení má své nuance,“ vysvětlil tazateli.

Co ty důchody, pane Babiši?

Čtenářka ParlamentníchListů.cz, seniorka Renata Hašková nejprve Andreje Babiše pochválila za jeho boj a trpělivost, aby se ho následně otázala, zda se po platech na školách a ve zdravotnictví budou zvyšovat i důchody. Poukázala přitom na to, že i z jejího platu byl našetřen důchodový fond ve výši 333 miliard Kč, ale byl prý začleněn do státního rozpočtu a od té doby už dávno neplatí lednové navýšení odvíjející se od reálného zvýšení mezd a HDP.

„Je od vlády hezké, že nám seniorům snad přidá v únoru 1200 Kč; o 40 Kč navýšení měsíční a 100 Kč na měsíc v roce z jednorázového bonusu. Jenomže to není ani na pečivo – když rozpočtete 140 Kč měsíčně na jídlo, léky (je pravdou, že ty zlevnily), ale vodu nám zase přidražili. Proč už konečně nezakročíte proti tomu, že peníze od nás všech, kdo vodu používáme, plynou mimo republiku, ale trubní síť si opravuje magistrát, pokud na to má?“ posteskla si Andreji Babišovi.

Podle šéfa hnutí ANO stát musí zajistit peníze na důchody vždy. „I proto jsme už v loňském roce vrátili do zákona valorizační vzorec, který zmiňujete. Protože ale i podle něj vycházela zákonná valorizace nízko, přijali jsme v loňském roce zákon o navýšení důchodu o 205 Kč měsíčně, v letošním roce jsme problém 40korunového navýšení řešili jednorázovou dávkou 1200 Kč,“ objasnil Babiš tazatelce.

Co se týče dodávek vody, jde prý o státem přísně regulovanou oblast, kde provozovatelům je umožněno do ceny zahrnout pouze nezbytné náklady a přiměřený zisk. Babiš uvádí, že proto např. Pražané zaplatí v roce 2016 za vodu dodanou a odvedenou celkem 79 Kč za m3, což prý představuje zvýšení oproti minulému roku pouze o 1,73 procenta. „Vodní síť v Praze radní v minulosti pronajali zahraničnímu vodárenskému subjektu, který za používání potrubní sítě platí hl. m. Praze smluvní nájemné. Toto nájemné (smlouva je uzavřena do roku 2028) má být především použito na opravy a obnovu dané sítě,“ doplnil.

Tolik kompromisů v politice? Šílené

Další čtenářka ParlamentníchListů.cz se šéfa hnutí ANO otázala, zda již není na čase vzít to do rukou sám a zbavit se koaličních partnerů, kteří mu prý jen hází klacky pod nohy a kašlou na občany. Čtenářka soudí, že by se za Babiše postavila většina národa, včetně prezidenta Zemana.

Šéf hnutí ANO tazatelce vzkázal, že o vládě rozhodnou příští řádné parlamentní volby. Následně si ale postěžoval, že je šílené, že „v politice musíte dělat tolik kompromisů a ti zkušení z ČSSD nás na začátku tlačili do rozhodnutí, se kterými bychom dnes nesouhlasili“.

Nicméně ujistil, že vládu rozbíjet nechce, neb by tak následoval příkladu „papalášů“ z ODS a TOP 09. „Myslím si, že voliči chtějí stabilitu a nezajímají je hádky, takže já budu stále pracovat na tom, aby stát fungoval lépe, správně spravoval svůj majetek, prodával v transparentních výběrových řízeních nepoužívaný a nepotřebný majetek. Třeba obrovské historické budovy v centru Prahy, které jsou drahé na provoz a údržbu. Více se zaměřím na lepší výběr daní a boj s korupcí. Dejte mi čas a já doufám, že v příštích volbách dokáži to, o čem píšete,“ vzkazuje Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …