Ano, Marek Dalík mě požádal o úplatek. Více o nové nepříjemnosti Topolánkova muže

19.08.2013 7:06

Lobbista a přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík si podle dalšího svědka, zástupce zbrojovky Steyr a někdejšího velvyslance Victora Jackoviche, řekl o úplatek ve výši skoro půl miliardy korun v kauze transportérů Pandur. Uvádí to časopis Respekt.

Ano, Marek Dalík mě požádal o úplatek. Více o nové nepříjemnosti Topolánkova muže
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Jackovichův výslech provedl předminulý týden detektiv Jiří Mazánek spolu s návladním Janem Kořánem z pražského vrchního státního zastupitelství. Již dříve byl vyslýchán další účastník údajně korupčního setkání v pražské restauraci U Malířů John Ulrich. Tam se kromě dvou zmíněných mužů sešli ještě rakouský manažer Steyru Stephan Szücs, slovenský armádní lobbista Miroslav Výboh, náměstek ministryně obrany Martin Barták a pobočník a blízký přítel tehdejšího premiéra Marek Dalík.

Policie má mít podle informací Respektu k dispozici například písemný záznam, který Jackovich sepsal několik hodin po jednání v restauraci. V něm manažer informoval o vzneseném korupčním požadavku vedení americké ambasády v Praze. "Jackovich nyní potvrdil, že žádost o peníze skutečně ze strany pana Dalíka padla," řekl Respektu zdroj z okruhu bezpečnostních složek obeznámený s případem. Jde už o třetí svědectví proti Dalíkovi. Předtím žádost o úplatek potvrdil při výslechu v Rakousku Szücs a po něm i manažer Ulrich.

Jackovichovou rolí se již zabývala americká FBI a čeští detektivové jej mohli vyslýchat, až když jim ho americká tajná služba předala. Z pohledu americké strany se Jackovich ničeho trestného nedopustil, FBI proto nechala rozkrývání pozadí obchodu na České republice s tím, že na věci spolupracuje.

Výpovědi svědků tvoří základ vyšetřování. Před případným soudem se tak podle Respektu svede bitva o důvěryhodnost svědků. A z tohoto pohledu si prý Dalík nepomůže - jak Szücs, tak Jackovich mají pověst kredibilních lidí.

Američanům přišlo vyšetřování zbytečné

Případ se nicméně naplno rozjel až před třemi lety. Podle kuloárních informací, které přináší Respekt, prý proto, že americká strana, ačkoli měla Jackovichovo svědectví o korupci už nějakou dobu, prý vyšetřování považovala za zbytečné: Policie a státní zastupitelství byly v té době kontrolované politiky včetně těch, kteří figurovali v případu Pandurů, americká strana si tak podle Respektu měla vyhodnotit, že vyšetřování nikam nepovede.

O nákupu transportérů za 14,4 miliardy korun rozhodl Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s firmou Steyr podepsána krátce poté. O více než rok později se o obchod začal zajímat česko-rakouský policejní tým. V květnu 2011 média zveřejnila výpověď Szücse, který údajně dosvědčil, že si Dalík řekl o úplatek. Dalík to však opakovaně popřel.

Podle policistů Dalík slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Proto není stíhán pro korupci, ale pro podvod, za který mu hrozí až desetileté vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …