Až na samé dno? Policie prý požádá o vydání Pospíšila

29.06.2012 11:01

Poslaneckou sněmovnou se šíří zatím nepotvrzená zvěst, že by měla policie požádat o vydání exministra spravedlnosti a místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila k trestnímu stíhání.

Až na samé dno? Policie prý požádá o vydání Pospíšila
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Konkrétně by se mělo jednat o kauzu Vidnava. Letos v únoru letošního roku obvinila policie po třech letech prověřování bývalé Pospíšilovy podřízené, bývalého náměstka ministra spravedlnosti Františka Steinera a bývalého generálního ředitele Vězeňské služby ČR Ludvíka Kulu z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci úřední osoby kvůli akvizici budovy bývalého církevního semináře ve Vidnavě, za kterou ministerstvo spravedlnosti zaplatilo v roce 2008 neprůhlednému vlastníkovi Ústav Vidnava a.s. 29 milionů korun.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí


Oba muži údajně při nákupu budovy kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku porušili zákon. Objekt se měl proměnit v detenční ústav pro psychicky nemocné pachatele násilných činů.

Policie Pospíšila prověřuje. Na výbor žádost nedorazila

Novinky.cz na konci března informovaly, že policie Pospíšila prověřuje a že okresní státní zástupce pro Prahu-západ Ondřej Šmelhaus v kauze obvinění bývalého Pospíšilova ekonomického náměstka Steinera a exšéfa vězeňské služby Kuly naznačil ve svém usnesení i možnou trestní odpovědnost samotného ministra. Pospíšil, Kula i Steiner jakoukoli vinu popírají.

„Že by nějaká konkrétní žádost do sněmovny přišla, nebo se to chystalo, to nevím, ale svou logiku by to mělo. Pokud policie obvinila bývalého Pospíšilova náměstka a bývalého šéfa vězeňské služby, tak proč ne Pospíšila, který to podepsal,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Podle informací ParlamentníchListů.cz ale zatím na Mandátový a imunitní výbor žádná žádost o vydání Pospíšila doposud nedorazila, pokud vůbec dorazí. „Zatím tam nic není, ale možná něco přistane v červenci,“ řekl redakci zdroj z výboru.

Potutelné úsměvy

„Zatím to nikdo nevyvrací, ale ani nepotvrzuje. Jen se tak všichni potutelně usmívají. Takže na tom asi něco bude. Ptali se na to i někteří novináři,“ řekl redakci zdroj dobře informovaný o dění v Poslanecké sněmovně.

K informaci se v pátečních Lidových novinách vyjádřil i sám Jiří Pospíšil. "Objevuje se to den po mém odvolání. Je evidentní, že to někdo zneužívá a používá k mé diskvalifikaci,"uvedl exministr a dodal, že právníci na věci nenašli nic, co by mohlo být trestné.

„Je pozoruhodné, že policie nesdělila obvinění také ministrovi Jiřímu Pospíšilovi, jehož hlas byl při uskutečnění koupě rozhodující. Pan ministr se jako obvykle schovává za názor expertní komise a zdůrazňuje, že v ní mimo jiné zasedala také státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Jiří Pospíšil se tak nevědomě snaží o vyvolání dojmu, že on sám ničemu nerozumí, za nic neodpovídá, při rozhodování se nechává vodit za ruku experty a pouze podepisuje jinými připravené listiny,“ uvedl ke kauze Zdeněk Jemelík ze spolku Šalamoun, který se angažuje v případech, kdy je podezření na chybné vyšetřování, nebo rozhodování soudní moci.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …