Babiš je raněné zvíře a nikdo nemá koule ho dobít, řekl nám Saša Vondra. A Jiří Bartoška vyzval: Rozhlédněte se...

18.05.2017 10:33

REPORTÁŽ Sportem k trvalé invaliditě, kouřením k dlouhému životu. Pod tímto heslem se včera sešli hlavně kuřáci, aby hovořili o omezování svobody v Česku. Politik Saša Vondra se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil o vládní krizi spojené s odvoláním ministra financí Andreje Babiše. Herec Jiří Bartoška prohlásil, že je demokracie postupným okrajováním svobod velmi ohrožena.

Babiš je raněné zvíře a nikdo nemá koule ho dobít, řekl nám Saša Vondra. A Jiří Bartoška vyzval: Rozhlédněte se...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Jiří Bartoška

„Boj je to dlouhodobý, ale musíme v něm pokračovat dál a dál,“ sdělil poslanec Marek Benda na úvod politicko-literárně-hudebního triptychu proti omezování svobody v Česku pod názvem Cigárem to neskončí!

Když tygr barví

Mlýnská kavárna v Praze byla téměř plná. Koncem měsíce totiž začíná platit zákaz kouření v hospodách, restauracích a barech a hosté Občanského institutu, skoro všichni pravověrní kuřáci, při té příležitosti uspořádali debatu o omezování osobních svobod. Jen Jaroslav Kubera, prý hlavní český kuřák, se zasekl na dálnici, takže dorazil později.

Mezitím však Saša Vondra pro ParlamentníListy.cz zhodnotil krizovou situaci ve vládní koalici: „Obávám se, že je to jen taková vlnka. Babiš je raněné zvíře, a když tygr barví, tak je ho třeba dobít, na což nikdo nemá koule. Dost lidí se najednou trochu probralo. Ten Babiš, co všem říkal, že všeci kradnú, na tom všem vydělal. Najednou jsme se probudili a zjistili, že má o jedenáct miliard víc. Na druhou stranu drobní živnostníci, co jim utáhl šrouby, mají potíže. Není to férová hra. Doufám, že ho to oslabí a je otázka, jestli ho to dobije teď, nebo až potom. Politika není intelektuální cvičení. Dnešní polokrize ukazuje, že jde o defilé lidí a uspěje ten, kdo má zabijácký instinkt.“

Ohrožená demokracie

Všichni debatéři se shodli na tom, že svět hospod v Česku mizí. „Rozhlídněte se. Vše, co se děje, nasvědčuje tomu, že je demokracie ohrožena. Jinak by se lidé nescházeli a nepořádali demonstrace. Všimněte si, jak se všechno postupně okrajuje a člověk si toho ani nevšímá, protože je to postupně. Najednou ale zjistí, že je to úplně,“ řekl ParlamentnímListům.cz herec Jiří Bartoška.

Podle žebříčku Nanny State Index, který sestavuje organizace Epicenter ve spolupráci s londýnským Institutem pro ekonomické záležitosti, je Česko, co se týče svobody životního stylu, nejsvobodnější zemí Evropské unie. Slovensko a Německo jsou v závěsu. Naopak nejvíce za své občany rozhoduje stát ve Finsku, Velké Británii a Irsku. Tvůrci žebříčku udělují body podle toho, jak země regulují elektronické cigarety, tabákové výrobky, potraviny a alkohol. Nicméně v doprovodné studii je uvedeno, že úplná svoboda v Česku už nebude mít dlouhého trvání, protože od 31. května začne platit zákaz kouření v restauračních zařízeních.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…