Babiš lakonicky k Rathovi: Asi se krade všude, měl mít svýho Dalíka

22.05.2012 14:34

Majitel Agrofertu a jeden z nejbohatších lidí v Česku Andrej Babiš se dal v loňském roce tvrdě do boje s korupcí. Zdůraznil, že se v Česku krade po miliardách a řekl, že z toho důvodu nechápe, jak mohou politici chtít po lidech utahování opasků. Znamená to tedy, že nyní po kauze exhejtmana Středočeského kraje vnímá první pozitivní výsledky dopadů svých alarmujících výroků?

Babiš lakonicky k Rathovi: Asi se krade všude, měl mít svýho Dalíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Kdo by očekával po propuknutí aféry kolem Davida Ratha nadšení ze strany Andreje Babiše, bude zklamán. Podnikatel si je totiž velmi dobře vědom toho, že komentovat a posuzovat případ jen z informací v médiích může být zavádějící.

„To, co údajně dělal pan Rath, se prý děje v menší nebo větší míře na většině hejtmanství v Česku. K panu Rathovi se ale nechci vyjadřovat, poněvadž skutečně znám aféru jen z médií. Ale asi měl smůlu, že neměl svého Dalíka nebo Šloufa. Každopádně všichni uvidíme, jak dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová ustojí střet s justiční mafií,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

Andrej Babiš, který v minulých měsících, po svých ostrých výrocích na adresu politické reprezentace, včetně prezidenta republiky Václava Klause, vytvořil i politickou výzvu ANO 2011, kterou podporují tisíce Čechů, známé osobnosti nevyjímaje, však čelí i palbě kritiky.

Komentátor srovnal Babiše s Rathem. A bylo zle

Nedávno se tak musel vyrovnávat s komentářem Alexandra Mitrofanova otištěném v deníku Právo. Jelikož v té době byla aféra Davida Ratha již v plném proudu, komentátor si neodpustil malé srovnání Babiše s Rathem. A to Andreje Babiše pobouřilo natolik, že i on zareagoval komentářem svým na stránkách již uvedené výzvy ANO 2011.

„Co mám společného s člověkem, který podle policejních podezření rozkrádá Středočeský kraj? Který si nosí údajně nakradené milióny v krabicích a peníze končí pod podlahou? Který si z peněz ze středočeského rozpočtu platí v novinách permanentní pozitivní kampaň? Neplyne mé „hulvátství“ spíš z toho, že takoví lidé existují a já je dlouhodobě kritizuji? Že nás tady systematicky léta okrádají? Vás to neštve? Chápu, že je v těchto časech těžké najít nějaké nosné téma o Davidu Rathovi, které média ještě neprobrala. Srovnání s Babišem je tedy jistě novátorský počin, ale já se proti němu zásadně ohrazuji. Rathovo hulvátství je, pane Mitrofanove, kalkul, snaha zaujmout, sbírat „politické body“, aby se s nimi pak daly lépe sbírat i nakradené milióny v krabicích,“  napsal Andrej Babiš.

Ten Babiš, kterému řada lidí fandí, má i nemalý počet těch, co ho odsuzují. Pokud se však někdo o pohnutky jeho kroku směrem k politice zajímá, pak jistě zaznamenal i jeho odůvodnění, proč se k němu rozhodl.

Zaměstnávám tisíce lidí a situace v Česku mě už štve, napsal Babiš

„V Česku zaměstnávám ve svých firmách tisíce lidí, platím stovky milionů korun na daních a jsem naštvaný stejně jako vy. Naštvaný proto, že politici naši zemi od revoluce nejenže neumějí řídit, ale přihlížejí jejímu rozkrádání. Jsem naštvaný, že žijeme v nefunkčním státě. Veřejně jsem řekl to, co si většina z vás myslí, ale bojí se to říct nahlas. Někteří mě varují, že dělám chybu, když ostrou kritiku říkám veřejně. Prý se stejně nic nezmění, Češi se nesjednotí a nakonec na to doplatím já sám, moje rodina a moje firmy,“ uvádí Babiš s tím, že zřejmě skutečně počítá se vším – včetně případné prohry. Ovšem co by u něj onu prohru představovalo, prozradit nechce.

Vloni na podzim však v rozhovoru pro HN přiznal, že i on sám se setkal s korupcí a popsal zkušenost, jež měl možnost ve svém podnikání získat. Odehrála se prý předtím, než prezident Václav Klaus v roce 2010 vetoval zákon o přimíchávání biosložky do paliv. Tento zákon se dotkl Babišovy firmy Preol, která vyrábí bionaftu z řepky, jež pěstují jeho firmy.

"Tehdy za mnou přišli nějací lidé, kteří mi navrhovali obchod. Že když se domluvíme na nějaké protislužbě, veto nebude," řekl Babiš. To, že by si později přehlasování veta pojistil kupováním poslanců, kteří Klause přehlasovali, podnikatel odmítl.

Korupce se rozrostla až v posledních dvaceti letech

Babiš je přitom přesvědčený, že korupční systém se v Česku vytvořil až v posledních 20 letech. "Za komunistů kradli u nás zelináři a řezníci, občas asi i pracovníci podniků zahraničního obchodu, ale komunističtí funkcionáři nekradli. Ti totiž měli své výhody, mysleli si, že na svých postech budou věčně, takže krást neměli zapotřebí," říká.

Podle něj korupce únosnou míru překročila s příchodem Pavla Béma na pražskou radnici a Mirka Topolánka do vlády. Jejich jména Babiš spojuje s lobbisty Markem Dalíkem, Romanem Janouškem, exministrem Alešem Řebíčkem nebo exšéfem ČEZ Martinem Romanem.

Kdo je Andrej Babiš

Podle časopisu Forbes je Andrej Babiš třetím nejbohatším Čechem, který dokázal nashromáždit majetek za 1,1 miliardy dolarů (19 miliard korun). Osmapadesátiletý podnikatel stojí v čele Agrofert Holdingu. Ten patří k největším firmám v ČR a neustále roste. Mimo jiné vlastní Mlékárny Hlinsko, Olmu, Kostelecké uzeniny nebo Vodňanskou drůbež. Předloni koupil svého největšího konkurenta v oboru, podnik Agropol Group. Nedávno převzetím firem skupiny Wotan vstoupil také do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …