Babišova iniciativa půjde do senátních voleb. On sám kandidovat nebude

20.03.2012 16:52

Andrej Babiš oznámil, že se svou iniciativou ANO 2011 vstoupí do boje o křesla v Senátu, krajské volby ponechá zatím stranou zájmu. „Ty výsledky při volbách do Senátu prověří to, do jaké míry nám lidé důvěřují a ukážou nám, zda lze vstoupit i do parlamentních voleb,“ říká Andrej Babiš na videu ANO 2011, které shlédlo dosud necelých 800 lidí.

Babišova iniciativa půjde do senátních voleb. On sám kandidovat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Členka přípravného výboru Anna Veverková pak ale ve stejném videu zdůrazňuje to, že ANO 2011 má v tuto chvíli již 18 tisíc podporovatelů veřejných a další stovky těch, kteří z mnoha důvodů svoji podporu nemohou zatím veřejně vyjádřit či přiznat. „Naše řady se však dále rozšiřují,“ konstatuje Veverková.

Jak ParlamentníListy.cz zjistily u tiskového mluvčího iniciativy Jaromíra Hasoně, v tuto chvíli je ve hře o kandidaturu do Senátu 5 až 10 jmen. „Ta se neustále ale mění, proto nelze žádné z nich dosud uvést. Předpokládáme, že jasno bude zřejmě tak tři měsíce před volbami, to jména našich kandidátů oznámíme veřejně. Jistě lze říct v tuto chvíli jen to, že Andrej Babiš mezi nimi nebude,“ odpověděl dopředu snad na jednu z nejčastějších otázek Hasoň.

 

 

Videa iniciativy ANO 2011 se objevují na Youtube většinou v intervalech dvou týdnů nebo v případě, „kdy je nutné něco veřejnosti sdělit“. Na webu se pak zveřejňují názory a komentáře k aktuálním událostem – v poslední době tedy k názorům na Holešovskou výzvu a protesty občanů a v pondělí taktéž oznámené demonstrace odborů. To, zda je však příznivci ANO 2011 oficiálně podpoří, ještě není známo. „O tom budeme  ještě jednat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jaromír Hasoň.  

Andrej Babiš ve svém třetím videožurnálu přitom uvedl, že iniciativa ANO 2011 souhlasí s obsahem Holešovské výzvy, nikoli však s prostředky, jakými chce Holešovská výzva změn ve společnosti dosáhnout.

V Česku není dostatečná vymahatelnost práva a je likvidována střední třída

A co tedy nabízí ANO 2011? Odborně řízený stát, který jedná v zájmu všech slušných občanů a vytváří prostředí pro jejich kvalitní, bezpečný a zodpovědný život. Nabízí to proto, protože se Česká republika dostala do víru divokého volného trhu bez dostatečné vymahatelnosti práva. „Jsme svědky rozpadu společnosti na „mocensko-politické zkorumpované klany“, jejímž zájmům jsou slušní občané vydáni napospas. Je likvidována střední třída; přitom právě do ní vkládá okolní svět velké naděje. Znovu dochází k poklesu morálky a ignoraci mravních principů,“ uvádí se na stránkách iniciativy.

Nová cesta není prý o divokém kapitalismu

ANO 2011 tak prý nabízí českým občanům novou cestu. Nechce ani „všeovládající stát“ (zodpovědnost bez svobody) ani „divoký kapitalismus“ (svobodu bez zodpovědnosti). Připomíná, že zdravě fungující společnost může vzejít pouze z propojení svobody každého občana a pocitu osobní zodpovědnosti za sebe i za ostatní.

„Hlásíme se k zastupitelské demokracii založené na schopnostech a znalostech, k právnímu státu zaručujícímu svobodu jednotlivce, k solidaritě založené na pocitu odpovědnosti a pevnému ukotvení naší země v Evropě. ANO 2011 je iniciativou občanů, kteří si jsou vědomi současného politického, ekonomického, sociálního a morálního úpadku a cítí zodpovědnost za další vývoj země. Proto odmítáme, aby Českou republiku dál řídili všeho schopní a nedůvěryhodní lidé. Chceme, aby se naše země stala odborně řízeným a prosperujícím demokratickým státem, který jedná v zájmu všech slušných občanů a vytváří prostředí pro jejich bezpečný a zodpovědný život. Státem, který chrání a podporuje své kulturní hodnoty, stará se o kvalitu životního prostředí  a svou bezpečnost,“ slibuje iniciativa, ve které mnozí Češi vidí naději.

Nejdřív byla razantní kritika, pak přišla snaha to ovlivnit

Třetí nejbohatší člověk v Česku Andrej Babiš na sebe po delší době upozornil na podzim v roce 2011, když velmi razantně zkritizoval situaci v zemi. Pustil se zároveň velice zostra do zdejších politických poměrů. Poté inicioval vznik hnutí ANO 2011(Akce nespokojených občanů 2011), které má za cíl bojovat proti korupci. Hnutí by pak v parlamentu mělo prosadit zákony, které české ekonomické prostředí ozdraví.

„Jsem naštvaný, protože politici naši zemi od revoluce nejenže neumějí řídit, ale přihlížejí jejímu rozkrádání, žijeme v nefunkčním státě," sdělil ve své výzvě občanům miliardář a majitel Agrofertu Babiš. Podle něj má totiž Česko potenciál dosáhnout podobné hospodářské úrovně, na jaké je například dnešní Švýcarsko. Je však potřeba změnit politické pořádky.

Tyto pořádky má jeho hnutí změnit, pokud uspěje v politických volbách. Andrej Babiš proto už tehdy vyzval všechny nespokojené občany, stejně jako další podobně zaměřená hnutí, aby se sjednotili pod vlajkou jeho výzvy. Sám se nabídl, že na své náklady se pokusí toto hnutí financovat a stane se i jeho manažerem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …