Bartoška dostává na festival přes 100 milionů. Čeští filmaři prosí o koruny

03.07.2012 22:25

Vláda dělá drastické škrty na všech frontách. Na řadě akcí a projektů se ale tolik úspornosti neprojevuje. K nim patří například Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Ten štědře podporuje nejen stát, ale i polostátní firma ČEZ.

Bartoška dostává na festival přes 100 milionů. Čeští filmaři prosí o koruny
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Bartoška, prezident MFF Karlovy Vary

„Český film je na kolenou,“ stěžuje si známý český filmový režisér a producent Jan Svěrák. Jemu samotnému se nepodařilo získat grant na natočení nové pohádky. Janu Hřebejkovi zase přiklepli na nový projekt jenom symbolickou korunu, má tak šanci, že se časem nějaké dotace dočká. Čeští filmaři by na přežití potřebovali nejméně 100 milionů korun, ale státní fond na podporu kinematografie, který jim dosud finanční pomoc poskytoval, má podstatně méně prostředků než dříve.

Špatný odhad?

Anketa

Je Jiří Bartoška dobrým šéfem festivalu?

10%
90%
hlasovalo: 2378 lidí
Když vláda schválila nová pravidla pro financování českého filmu, vypadalo to velmi nadějně. Jejich podstatou je totiž zásadní změna financování českého filmu právě prostřednictvím Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Ten má být dotován procenty z příjmů za prodané vstupenky do kin a především z reklamy komerčních televizí. Při odhadu, že takto lze do fondu získat až tři sta milionů korun, se však vláda přepočítala a filmařům zbyly oči pro pláč. Příjmy do fondu totiž výrazně poklesly, ještě před dvěma lety měl k dispozici více než 200 milionů korun, letos jenom 50 milionů korun.

Víc festivalů než filmů

Karlovarský festival ročně spolyká více než 130 milionů korun. Zatímco filmařům nedá podle Jana Svěráka stát ani korunu, na MFF pravidelně posílá tučnou dotaci. ParlamentnímListům.cz to potvrdil Jan Vondryska z ministerstva kultury : „Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech dostává od Ministerstva kultury ČR každý rok dotaci 30 milionů korun.“

Zajímalo nás také, jak jsou dotovány ostatní velké české filmové festivaly, například Febiofest. Jan Vondryska dodává: “FebioFest letos obdržel od ministerstva kultury 1 200 000 korun, od Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie dostane 2 500 000 korun.“

Není od věci připomenout, že v České republice se ročně koná větší počet filmových festivalů, než kolik se zde vyrobí filmů.

V nejdražším kině se nepromítá

O tom, že se v rámci festivalu může plýtvat s prostředky daňových poplatníků, vypovídá příběh KV arény.

Karlovarská multifunkční hala měla sloužit také potřebám MFF. Dodatečné úpravy, díky nimž zde vzniklo špičkové kino, přišly město nejméně na padesát milionů korun, samotná hala stála více než miliardu. Karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) toto kino označil za nejdražší v Čechách. Když ale vedení MFF stále stupňovalo požadavky, jak má být pro jejich potřeby vybaveno, radní nakonec řekli dost. Výsledkem je, že se v nejdražším a nejmodernějším kině u nás vůbec nepromítá a v KV aréně se nekonají ani žádné festivalové akce. Zatímco Bartoškově týmu nebyla KV aréna dost dobrá, letos se zde představí například taková superstar jako je Seal, či Vídenští filharmonici.

A co říká festivalovému utrácení ve velkém jednatel KV arény a předseda karlovarské organizace TOP 09 Roman Maleček? “Přiznám se, že nemám dostatek informací, abych posoudil, zda jsou prostředky, vynaložené na karlovarský festival, přiměřené a hospodárně využité. Je ale zajímavé, že přinejmenším srovnatelný podnik, tedy mistrovství světa v basketbale, které jsme pořádali, stálo pouze šedesát milionů korun. Naše město na festival každoročně poskytuje dotaci ve výši 8 milionů korun a ta se mi zdá adekvátní s ohledem na propagaci Karlových Varů. Ale tlačíme na to, aby se na MFF více podílely karlovarské firmy i drobní podnikatelé. To, co se ale dělo kolem kina v naší KV aréně, je příklad neomluvitelné nehospodárnosti. A to nemluvím o tom, že ještě právě za ty dostatečné změny stavby musíme nyní platit půl milionovou pokutu,“ řekl ParlamentnímListům.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …