Blamáž. Občane, breč. EU chce od Krajské zdravotní vrátit 400 milionů

29.11.2011 16:31

Nejenže Česká republika patří podle zprávy Evropské komise spolu s Itálií a Španělskem k nejméně čerpajícím zemím z evropských dotací, ale navíc musí ještě kvůli netransparentnímu hospodaření a a cinknutým výběrovým řízením peníze do evropského pytle vracet. Poslední blamáž postihla Ústeckou Krajskou zdravotní a.s., ta musí na základě rozhodnutí Evropské komise vrátit 417 miliónů korun, které dostala v roce 2008 jako dotaci na nákup zdravotnické techniky.

Blamáž. Občane, breč. EU chce od Krajské zdravotní vrátit 400 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Evropská komise o požadavku v úterý informovala v dopise Regionální radu regionu soudržnosti Severozápad, která rozděluje evropské peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji.

"Komise požaduje, aby byl vůči Krajské zdravotní uplatněn odvod, tedy krácení dotace. Sankce musí být vyměřena ve výši 100 procent poskytnuté dotace," uvedl Jiří Červinka, který je pověřen řízením Úřadu Regionální rady

"Nedivím se verdiktu Evropské komise. My jsme na čtvrtečním jednání kontrolního výboru dospěli k názoru, že došlo k závažnému pochybení manažerů Krajské zdravotní. Připomínám, jen, že kupříkladu zařízení, které jinde stojí 20 milionů oni pořizovali za 40. Zároveň jsme museli napadnout audit KPMG a označit jej za nedůvěryhodný," vysvětluje redakci ParlamentníListy.cz předseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Sledujeme téma Korupce

Se to stupňovalo

Úplně první audit v Krajské zdravotní zpracoval firma Bene Factum a neshledala žádná pochybení. Následoval audit nařízený tehdejším ministrem financí Eduardem Janotou, který odhalil plýtvání veřejnými prostředky a předražené nákupy až o 31 miliónů korun, načež následovalo trestní oznámení ze strany MF.

Sama krajská zdravotní si ještě nechala zpracovat audit od KPMG, který měl verdikt MF narovnat. Evropské komisi následně došla trpělivost a angažovala firmu Delloite. Na základě Delloitem předložené hodnotící zprávy rozhodla Evropská komise, aby byl vůči Krajské zdravotní uplatněn odvod, tedy krácení dotace. Sankce musí být vyměřena ve výši 100 procent poskytnuté dotace, což činí 417 milionů netto. Krajská zdravotní se nicméně proti verdiktu může ještě odvolat.

My jsme to říkali

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna patří k dlouhodobým kritikům Krajské zdravotní. "Sleduji tuto společnost od roku 2005 a tehdy by mě nenapadlo, že to může skončit takovou blamáží, dnes mě to ale po tom, co vše se uvnitř KZ odehrálo nepřekvapuje. Nejde jen o předražené nákupy, společnost si třeba najala firmu na zpracování projektu a zaplatila jí 8 procent z ceny projektu, přičemž normálně se platí 1,5 procenta," vysvětluje ParlamentnímListům.cz Foldyna.

Vina se podle poslance nedá svalit na jedince. „Pan Benda měl původně za celou ČSSD korupční praktiky uvnitř KZ rozmotávat, ale nečinil tak, nemyslím si, že by to ale bylo celé jeho chyba," uzavřel Foldyna.

Na machinace v KZ už od ledna 2009 upozorňovala senátorka Alena Dernerová (Severočeši). "Vůbec to tak nemuselo skončit, naše orgány to měly a mohly zastavit včas, nechaly to zajít příliš daleko a takhle to zase zaplatí daňový poplatník, je to ostuda," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Dernerová.

Také podle Dernerové měla ČSSD (reprezentovaná najmě Petrem Bendou) v dozorčích orgánech KZ učinit přítrž nepoctivostem, ale prý se tak nestalo.

Psali jsme:
Podvody v Krajské zdravotní? Filipův audit nechává Bendu v klidu

Petr Benda přijal rozsudek Evropské komise s klidem. „Toto rozhodnuti beru na vědomí. Je třeba, aby vedení kraje určilo osobní odpovědnost osob za vzniklou situaci," sdělil redakci Benda (ČSSD), který se na konci června vzdal funkce předsedy představenstva Krajské zdravotní.

Blamáže na denním pořádku

Českou republiku čeká s největší pravděpodobností také vrácení dotací kvůli tzv. cinklé losovačce, kdy detektivové z protikorupčního útvaru odhalili v zabavených noteboocích poupravený losovací software, který účelově vybíral vítěze veřejných zakázek. Pochybení bylo zatím prokázáno ve 36 tendrech, povětšinou na stavbu kanalizací v Královéhradeckém kraji. Z celkového objemu 2 miliard korun, byla více jak miliarda hrazena právě z Evropských fondů.

Psali jsme:
Cinknutá losovačka a mezinárodní blamáž. ČR může vracet miliardu EU

U nás se podle Vojtěcha Filipa peníze vrací až ostudně často. „Bavil jsem se kupříkladu s dánským protějškem, a ten mi říkal, že u nich se to za 20 let stalo dvakrát, přičemž jednou při nákupu bezpilotního letadla, kdy okamžitě po odhalení následovala rezignace ministra obrany," poodhaluje zahraniční praxi Filip.

Související:
Krajská zdravotní opět nakupuje předražené nemocniční přístroje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…