Bouřlivá diskuze nad islámem. Bobošíková se střetla s Liškou

07.03.2012 22:19

REPORTÁŽ Úterní večer na Univerzitě Hradec Králové patřil besedě nad tématem Islám je hrozbou pro Českou republiku. V Hradci Králové se jednalo o první debatu z cyklu „Masarykových debat“, které pořádají studenti Masarykovy univerzity v Brně. Jako diskutující se plnému sálu hradeckých studentů a široké veřejnosti představila Jana Bobošíková, Michal Semín, Ondřej Liška a Šádí Shanaáh.

Bouřlivá diskuze nad islámem. Bobošíková se střetla s Liškou
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Plný sál auly Fakulty informatiky a managementu si nejdříve vyslechl úvodní projevy všech čtyř panelistů k tématu. Jako první dostala slovo předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková, která ve své řeči již v úvodních slovech neváhala zdůraznit, že s názorem, že islám je nebezpečím pro Českou republiku, zcela souhlasí. Nevidí ho však v současné době ani v nejbližší budoucnosti. „V tuto chvíli není islám hrozbou pro Českou republiku, ale dříve nebo později se nám jako hrozba nevyhne. Proto musíme včas řešit problém přistěhovalectví,“ uvedla na vysvětlenou.

Předsedkyně strany Suverenita dle svých slov podporuje náboženskou toleranci, ale problém vidí ve veřejných projevech islamistů a včleňování znaků islámu do české kultury. Stavby mešit, muslimských svatostánků, zcela odmítá z principu, že Česká republika není územím mešit, ale kostelů.

Hlavní problém islámu spatřuje v jeho prorůstání do politiky v muslimských zemích. „Ve vládách muslimů s jedinou výjimkou v podobě Turecka vládne absolutismus, tajné služby a armáda,“ uvedla s doplněním, že díky tomu se muslimské země neumí ke svým sousedům chovat jako rovný k rovnému.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Politika strachu

Proti projevu Jany Bobošíkové se ostře ohradil předseda Strany zelených a bývalý ministr školství Ondřej Liška. „Teze paní Bobošíkové je zcela falešná a velice manipulativní. Jedná se o antitezi našeho evropanství. Otázku kolektivní viny z principu odmítám. V České republice žije 2000 osob muslimského vyznání, pro nás tedy nehrozí žádné populační riziko ani politické. Největším problémem je politika strachu. Tu používal Hitler, Stalin, pan Vandas, ale i prezident Klaus,“ uvedl k projevu předsedkyně strany Suverenita.

Islamofobie patří podle něho do stejné krabičky, jako antisemitismus. Nebezpečí spatřuje ne v islámu, potažmo v samotných muslimech. Ale zcela naopak v demagogii a „tupém myšlení“ islamofobů, které ohrožuje naši demokracii.

„Islamofobisté zrazují naše hodnoty a svobody, chybí jim spravedlivý přístup k participaci společnosti,“ doplnil ještě předseda Strany zelených.

To, že islám není hrozbou akutní ani největší, potvrdil i třetí z diskutujících, předseda konzervativního sdružení D.O.S.T. a ředitel Institutu sv. Josefa Michal Semín. Ten spatřuje hlavní problém v neasimilační povaze islámu. Dle jeho slov postoj dobývat území vychází z Koránu. „Islám neměl svoje misionáře, ale svoji armádu. Islám dobývá Evropu již tisíc let,“ uvedl Semín.

Chybí hodnota rozumu

Dále pokračoval uvedením několika okolností, které tezi o nebezpečí islámu podporují. „Zastávají diskriminační názory, náboženství je důležitou součástí mocenské složky, ale hlavně islám popírá hodnotu rozumu. V islámském učení bůh může konat, co chce. Vše vychází z boží vůle, což má tvrdý dopad na svobodu,“ doplnil předseda D.O.S.T.

Aktivista Šádí Shanaáh ve své úvodní řeči uvedl, že jakýkoliv zastánce islámu v Čechách automaticky získává status pomateného konvertity. Všichni islamofobisté podle něho uvádějí pouze „rádoby důkazy“ o tom, že islám je velkou říší zla. „Nic z toho však není pravda. Z celkového počtu teroristických útoků mají na svědomí muslimové méně než jedno procento. Je nutné si uvědomit, že za říši zla označujeme jeden a půl miliardy lidí,“ doplnil Shanaáh.

Zdůraznil, že islám může být interpretován, stejně jako jakékoliv jiné náboženství mnoha způsoby. Hrozbou tedy podle něho není islám, ale samotný člověk, který ho špatně interpretuje. „Takového člověka ovšem najdeme v jakémkoli náboženství,“ doplnil dále aktivista.

Být muslimem je prý snazší než být křesťanem

V následující debatě Jana Bobošíková uvedla, že samo narození v jiné kultuře nikoho nepředurčuje ke špatnému konání. Důležité jsou podle ní principy, které jsou dětem v oné kultuře neustále vštěpovány. Michal Semín zdůraznil, že být muslimem je mnohem snazší než být křesťanem. Stačí totiž podle něho dodržovat patero pilířů, neexistuje totiž žádná jednoznačná instance, která je schopna muslimům říci, co je správným pojetím islámu a co naopak není. Tyto slova potvrdil Ondřej Liška, který doplnil, že problém je právě v myšlení a v politice vycházejí z více interpretací islámu.

„K tomu, abychom mohli diskutovat nad islámem, je třeba abychom byli vzděláni lingvisticky a abychom byli seznámeni s muslimskou historií,“ doplnil aktivista Šádí Shanaáh.

Netolerantnost proti jinakosti neváhal připomenout Michal Semín. Na jeho slova reagoval předseda Strany zelených Ondřej Liška, který zdůraznil, že křesťanství a islám byly schopny koexistovat společně a že se jednalo o existenci mírovou. Zároveň také neopomněl předsedovi akce D.O.S.T. připomenout, že křesťanské misie byly z velké podstaty na násilí.

Strach z islámu a strach z migrace není totéž

Aktivista Šádí Shanaáh se pohoršil nad názory Jany Bobošíkové a Michala Semína. „Padají tady hodně nepřesné informace, někdy úplné nesmysly. Například trest smrti v koránu není zanesen, je to otázka pouhé interpretace, citace zde řečené jsou vytržené z kontextu,“ doplnil se slovy, že řada náboženství má za sebou krvavou historii.

Jeho slova doplnil Ondřej Liška s tím, že v celém světě je problémem integrace přizpůsobení se domácí kultuře. „Kultura je dynamický fenomén, proto se tedy mění. Islamofobisté nejsou schopní uznat současný světový vývoj. Ve jménu komunistického manifestu, ve jménu evangelia a ve jménu koránu bylo napácháno tolik zla, že se těžko věří, že by za to mohla ta písmenka.“

Všichni diskutující se na závěr celé besedy shodli na tom, že česká ústava a české zákony je zapotřebí přepsat. Nejsou podle nich schopny garantovat eliminaci jakýchkoliv konfliktů s imigranty. Vynutitelnost práva k emigrantům je podle nich mizivá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hübsch

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…