Bublan prozradil, jak by naložil s miliony. Na téma Rath zaznělo pak z ČSSD víc

15.11.2013 19:40

ČSSD se asi nechce do vysvětlování toho, co nyní trousí do médií o financování předvolebních kampaní jejich bývalý spolustraník David Rath. Třeba Hospodářským novinám Rath řekl, že se v kampaních využívaly černé peníze, tedy finance, které neprošly stranickým účetnictvím. Ovšem sociální demokraté k tomu převážně mlčí. „Rathovi nevěřím ani náhodou," spustil jako jeden z mála předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Bublan prozradil, jak by naložil s miliony. Na téma Rath zaznělo pak z ČSSD víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Sotva bývalý hejtman David Rath opustil tento týden vazební věznici, tak je médii „na roztrhání“. Nejprve prostřednictvím jich veřejně rozebíral poměry ve Vězeňské službě, nyní se ovšem pouští do ožehavějšího tématu – financování předvolebních kampaní ČSSD.

Sociální demokraté třeba podle něj při financování těchto kampaní využívali i tzv. černé peníze, tedy finance, které neprošly stranickým účetnictvím. Rath to řekl kupříkladu v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN).

„Moje zkušenosti jsou, že nikdo až tak úplně nerozlišuje černé a přiznané peníze. Některé firmy to samozřejmě pošlou přímo na účet. Ale pak jsou takové, které řeknou: My vám pomůžeme, ale nikde nechceme být vidět, protože pracujeme i pro města nebo ministerstva, kde jsou ODS nebo lidovci. A ti když zjistí, že jsme vám dali peníze, tak budeme mít problém. To se mi stalo několikrát,“ ocitovaly HN Ratha.

Podle exhejtmana peníze, o kterých se mluví v policejních odposleších pořízených v domě Kateřiny Pancové a Petra Kotta, se týkaly krajských voleb.

Prý si řekli, že mu udělají radost

„Nezapomínejte, že se s paní doktorkou Pancovou známe dvacet let. S doktorem Kottem méně. Dovedu si představit, že to mohlo být něco jako: Uděláme mu radost a překvapíme ho,“ rozhovořil se Rath o krabici, kterou v době zatčení nesl a o níž byl prý přesvědčen, že je v ní víno.

„Doktorka Pancová věděla i ode mě i od jiných, že potřebujeme peníze pro volební kampaně – parlamentní, krajské... Debata byla vždycky vedená tak, že když budete s někým mluvit, zkuste se zeptat, jestli by nám nesponzorovali volební kampaň,“ nastínil Rath pro HN s tím, že se navíc před volbami očekávalo, že prvních deset kandidátů se zapojí i do shánění sponzorů. Pancová se dokonce chystala na to, že bude kandidovat do Senátu a byla i kandidátkou pro krajské volby na čtvrtém místě.

Co na to vše říkají sociální demokraté? Ti, co byli ParlamentnímListům.cz ochotni odpovídat, ovšem slova Ratha převážně odmítají.

Štěch: Já mu nevěřím. To by mu Starec dal!

„Možná, že David Rath takto hovořit potřebuje pro nějaký průběh dalšího řízení, to nevím a je to jeho věc. Já jsem ovšem řekl již loni, krátce poté, co ho zatkli, že jsem zcela přesvědčený, že ty peníze do ústředí sociální demokracie by v žádném případě takto nemohly být směrovány. Vysvětlení je jednoduché – v té době se totiž teprve krajské volby připravovaly, “ zmínil pro ParlamentníListy.cz předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„Navíc David Rath prakticky nekomunikoval s ostatními hejtmany a dokonce centrálu Asociace krajů z budovy Středočeského kraje doslova vypudil. Ani náhodou tak nevěřím, že by on na společnou mísu chtěl shánět nějaké peníze. Pokud je mi známo, tak se takové věci ani v ČSSD nikdy nepraktikovaly,“ uvedl dále ostře Štěch.

Pokud by podle něj jakékoliv „černé“ peníze měly sloužit v nějaké kampani, tak by se to muselo týkat pouze osoby Davida Ratha, případně Středočeského kraje.

„Ale určitě ne ústředí sociální demokracie. Tyto věci by ale měly být vysvětleny, pokud pan Rath nějaké indicie měl, tak se měl obrátit na orgány činné v trestních věcech. Že by pro lidi, s nimiž ale nekomunikoval, s nimiž neměl dobré vztahy, že by na ně sháněl peníze, tedy pro jiné hejtmany, kandidátky krajů, tak tomu vůbec nevěřím,“ sdělil dále Štěch a zdůraznil, že by ani Milan Starec, který je v ČSSD odpovědný za hospodaření strany, nikdy nedovolil, aby přišly do stranické pokladny nějaké „černé“ peníze.

„Pan Starec trvá na zcela transparentním účtu,“ vysvětlil.

Šéfovi Senátu se navíc zdá, že ale k tomuto tématu teď Rath neřekl ani nic nového. 

Je to pořád to samé...

„Je to kolem tohoto tématu pořád dokola.Tam nejsou od loňského roku žádné konkrétní věci, konkrétní informace. Nevím ani o praxi, kde by se firma domluvila s agenturou, která straně zajišťovala billboardy nebo mítinky, a sponzor jí pak dal peníze,“ uvedl dále.

Rath byl podle něj navíc „samostatný běžec“, který se ani neúčastnil jednání Asociace krajů. „Pokud se ale slova Ratha mají týkat celostátní kampaně, tak bych řekl ať předloží důkazy. Podle mne to, co říká, není pravda,“ dodal Štěch.

Poslanci za ČSSD Jaroslavu Foldynovi se ani nechce věřit, že by si takto ČSSD zajišťovala peníze na kampaně, jak David Rath nastínil pro Hospodářské noviny.

„Podle mne je to téměř vyloučené, že by se takovýmto způsobem dávaly peníze do stranické pokladny. Nechci být ale tím, kdo ukazuje na Davida Ratha, že lže a ani nechci být tím, kdo by se k tomu nějak vyjadřoval,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Foldyna: Je to asi jeho styl obhajoby

„Není ale ani jasně vysvětleno, čí to měla být kampaň – sociální demokracie, nebo Davida Ratha? Z těch všech jeho slov to totiž není jasné. Nechci ale Rathovi ničím přitěžovat, ani ulehčovat, je to asi jeho styl obhajoby... Víte, já jsem ze severních Čech a musím říct, že jsem nikdy tady svou kampaň tímto způsobem, jak to Rath popisuje, nefinancoval. Něco jiného jsou ale střední Čechy,“ doplnil s pokrčením ramen Foldyna.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) prý za celou sociální demokracii odmítá výše zmíněné úvahy.

„Jestli má doktor Rath informace o tom, že kdokoliv ze sociální demokracie takovýmto způsobem fungoval, tak jako občan má povinnost podat trestní oznámení. My jsme pro kampaně používali transparentní účty a zásadně něco takového odmítáme. Je to jen věc Davida Ratha a jestli má takovéto informace, tak se musí obrátit na orgány činné v trestním řízení,“ řekla Gajdůšková ParlamentnímListům.cz.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Máme zcela transparentní účet

„Pokud se týče hned dvou minulých voleb, tak Rath už v sociální demokracii nebyl a navíc poslední volby máme transparentní účet, který je naprosto jednoznačný. Takže se nic takového ani dít nemůže,“ dodala Gajdůšková ke spekulacím.

„Já takovéto věci radši ani nečtu. Je to podle mne zbytečné to číst,“ poznamenal v reakci na článek v HN senátor a bývalý ministr vnitra František Bublan (zvolen za ČSSD).

„Už je to asi součást jeho nějaké obhajoby. Co je ale na tom pravdy a není, to neumím posoudit,“ uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Bublan: Já měl jen 200 tisíc a stačilo mi to

„Já sice nejsem ve straně, ale také jsem za ČSSD kandidoval do voleb. Dostal jsem ovšem na účet přidělenou nějakou částku, která byla transparentní a z té jsem čerpal. Já bych ani žádné jiné peníze neupotřebil, co bych s nimi dělal? Na ty mé volby mi stačilo zhruba 200 tisíc. Do Senátu jsem se dostal a měl jsem i billboardy, noviny a všechno možné...“ poznamenal jízlivě Bublan.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

„Kdybych měl nějakých dvacet milionů, na co bych je použil? Ta představa je pro mne až nemožná. Já zkrátka těmto věcem, že je třeba na volby nějaké velké peníze, nevěřím,“ doplnil k tomu.

Jako bývalý ministr vnitra se ale Bublan vyjádřil i k tomu, jakým způsobem Rath hovoří o přepisech odposlechů.

„Pasáž o vínu policie ustřihla, protože součástí prvních přepisů nebyla. Přes rok jsem tvrdil, že jsem dostal víno, vazební soudy mi ale říkaly: Ale v těch odposleších nic o vínu není. Teprve po víc než roce tam tuhle pasáž policie vrátila. Takže kdyby policie měla čisté svědomí, proč by tam nebyla od začátku? Od začátku jsem říkal, že tam mělo být víno. A reakcí na to je, že z odposlechu vyjmou, jak to víno dostávám, a sněmovně, veřejnosti, dají přepisy bez téhle pasáže. Z toho jsem usoudil, že v tom mohou mít nějak prsty. Proč by to jinak vyňali?“ uvedl totiž Rath v rozhovoru pro web iHned.cz.

Manipulaci s odposlechy by musel vyhodnotit technik

„Odposlechy a manipulace s nimi? Tak to nevím. To bych musel vidět přepisy, ale neumím to posoudit, nedá se to ale vyloučit nikdy. Musel by se na to podívat technik, jelikož ten pozná, jestli je to vytržené, či zkompilované. Víc k tomu říci nemohu,“ uzavřel Bublan.

„Obvinění se hájí jak umí, někdy i kreativně. Je to jeho obhajoba, na kterou má právo a soud posoudí její věrohodnost. Já tak činit nebudu, bez znalosti spisu a důkazů, jež jsou ve věci shromážděny,“ uvedla krátce ministryně spravedlnosti Marie Benešová a také čerstvá poslankyně za ČSSD.

Poslanec a zatím ještě stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc zdůraznil, že on za obsah a ani finanční stránku volebních kampaní nikdy neměl odpovědnost.

„Takže bych proto tady nemohl něco potvrzovat, nebo vyvracet. Nepochybuji ale o tom, že orgány činné v trestním řízení si každou takovou informaci vyhodnocují a nepochybně by ji vyhodnotily i v tomto případě, kdyby se informace od Davida Ratha ukázaly jakkoliv konkrétní. Co se týče ale mé kampaně, já mám svědomí čisté, ovšem těžko mohu vyhodnocovat volební kampaně někoho jiného,“ zmínil dále Tejc a dodal, že kdyby ale cokoliv kolem kampaní měla vyhodnocovat policie, či státní zastupitelství, tak by se prý toho on osobně nikdy neobával.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …