Bublan varoval v ČT: Vše je propojené. Rampula, VV, kmotři i Bárta

19.02.2012 15:06

AKTUALIZOVÁNO Podle bývalého ministra vnitra Františka Bublana není náhoda, že „kauzy zametané pod koberec“ mívají politický podtext. Poukázal při tom hlavně na vrchní státní zastupitelství a Vlastimila Rampulu. Podle něj je celá kauza propojená s kmotry, a dokonce i s Věcmi veřejnými.

Bublan varoval v ČT: Vše je propojené. Rampula, VV, kmotři i Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan v Otázkách Václava Moravce

"Když si vezmete nějakou rešerši z otevřených zdrojů, zjistíte, že tam propojenost je mezi třeba panem Rampulou a některými pražskými kmotry, dokonce i Věcmi veřejnými. Tady se ty nitky celkem sbíhají, dá se to lehce propojit," prohlásil exministr vnitra František Bublan v Otázkách Václava Moravce.

"Má to samozřejmě souvislost s vyšetřováním závažných kauz, protože, ať se na mě pan Rampula nezlobí, ale skutečně má mezi policisty přezdívku zametač. A pokud by došlo k tomu, že kauzy jako Mostecká uhelná, kauza Kotrouš a nyní i kauza Vít Bárta budou zameteny pod koberec a VV se na tom chtějí podílet, tak je to špatně," varoval Bublan. To je podle něj i důvod, proč má strana Radka Johna zálusk na křeslo Jiřího Pospíšila. John účast v pořadu odmítl.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík zatím odmítá, že by věděl o možném odvolání Pospíšila z pozice ministra spravedlnosti. „Pan premiér nás zatím neinformoval,“ prohlásil diplomaticky. "Pan ministr Pospíšil byl v poslední době z mého pohledu úspěšný v prosazování zákonů. Prosadil občanský zákoník a další velmi významné normy,“ míní Gazdík.



Za restituce ministerstvo

Bublan však polemizoval, že Pospíšilovo místo mohlo být VV přislíbeno za souhlas s církevními restitucemi. V každém případě jde podle něj o dlouhodobý záměr Věcí veřejných, získat resort spravedlnosti.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zatím dál trvá na odvolání Rampuly, i když byl jeho názor zpochybněn. "Já v současné době trvám na důvodech, které mě vedly k podání návrhu na odvolání pana doktora Rampuly. Na tom nemám co měnit," uvedl.

Podle jeho slov nabude soudní rozhodnutí právní moci, až bude doručeno. Následně se celá věc vrátí před ministra Pospíšila, jenž bude nanovo rozhodovat o Zemanově návrhu na odvolání Rampuly. „Jsem zvědav na odůvodnění toho rozhodnutí,“ dodal.

V Otázkách se také hovořilo o prezidentských milostech, jejichž podobu Bublan nepovažuje za ideální. Podle něj by měly být v zákoně zakotveny kontrasignace. „Věřím, že v nejbližší době vláda přijde s komisí,“ souhlasil s ním Gazdík a nastínil, že pravidla pro milosti se zřejmě budou měnit.

Podle Gazdíka se ale na vládě budou věnovat i Senátu. Ten kvůli přímé volbě značně oslabil svoji funkci. „Nebránil bych se diskuzi ani o tom, zdali je Senát potřeba,“ prohlásil Gazdík. „Bavil bych se spíš o jeho transformaci na nějakou jeho regionální podobu,“ dodal.

John: Pospíšil se oslabuje sám

Radek John slova Bublana jednoznačně odmítl. "Naprosto odmítám ničím nepodložené konstrukce poslance Bublana v Otázkách Václava Moravce o jakémsi nadržování jedné ze stran „války na státních zastupitelstvích“ z mé strany a o mé údajné vůli oslabit pozici ministra spravedlnosti. Svolal jsem mimořádné zasedání výboru pro bezpečnost na žádost osmi poslanců včetně pana Bublana veden stejnou snahou jako oni: Nestranně posoudit zákonnost kroku obou stran sporu. Je nehorázné tvrdit, navíc bez jakýchkoli důkazů, že mě ke stejnému kroku jaký navrhl pan Bublan vede něco jiného než jeho. Jiná věc je, že pozici ministra spravedlnost si oslabuje pan Pospíšil sám svými kroky. To však nijak nesouvisí s bezpečnostním výborem a jeho mimořádným zasedáním," uvedl John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…