Bude to masakr! Hrozba radikálů před dnešní protiromskou demonstrací

06.07.2013 5:50

Protiromská demonstrace, která se minulý víkend zvrhla v krvavou potyčku mezi policisty a příznivci ultrapravice a výtržníky, na jejímž konci bylo 40 předvedených, desítka zraněných, včetně policistů, byla prý jen slabým odvarem toho, co se údajně chystá na tuto sobotu. Aspoň to tvrdí někteří svolavatelé protestu, kterého se děsí strážnici, policisté, ale především obyvatelé největšího českobudějovického sídliště.

Bude to masakr! Hrozba radikálů před dnešní protiromskou demonstrací
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

Několik „svolavatelů“ se prostřednictvím internetu začalo svolávat a hecovat. Sociální sítě jsou po celý týden plné rasistických urážek a pozvánek na protiromské demonstrace v Českých Budějovicích. Po sobotním řádění radikálů na sídlišti Máj hrozí další střety v ulicích. Budějovický primátor Juraj Thoma (HOPB) proto apeluje na všechny obyvatele, aby se nezapojovali do pouličních akcí.

Jako dráždit býka rudým hadrem

„Naopak, tím spíš tam půjdu. To si nenechám ujít. Ty černý huby musí dostat co proto. Se na ně chystáme. Neumí se chovat, tyranizujou okolí už kolik let, tak musí poznat, co je to dostat za vyučenou,“ hlásí hrdě jeden příznivec krajní pravice na facebooku.

Město České Budějovice udělá ve spolupráci s policií prý všechno proto, aby dalším střetům zabránilo a zabránilo i masakru. Je zcela evidentní, že pokud se policistům nepodaří odloučit demonstranty od Romů, může to mít fatální následky.

Romové se prý nedají

Na svou odvetu se chystají ale i Romové. Někteří poklidně, jiní výhrůžkami. „Je to diskriminace od bílých. Zastrašování, vyhrožování. To je na žalobu. Proč to magistrát nezakáže celou tu akci. My se ale nedáme, budeme připraveni na všechno. Tohle přeci nejde a naše děti se bojí chodit do školy samy,“ říká pro ParlamentníListy.cz romský aktivista přímo ze sídliště.

Jihočeská policie slibuje, že bude mít v záloze dostatečný počet svých lidí na to, aby jakýmkoli střetům a krveprolití zabránila.

„Samozřejmě jsme připraveni udělat maximum proto, aby nedocházelo k narušování pořádku, napadání a porušování zákonů a předpisů. Konkrétní kroky z taktických důvodů sdělovat nemohu,“ uvedla jihočeská policejní mluvčí Lenka Holická.

Podle informací, které mají ParlamentniListy.cz k dispozici, je i pro centrálu české policie akce v Budějovicích událostí číslo jedna a z nejvyšších kruhů je apel na to, aby policisté udělali maximum a velitelé tentokrát strategicky promysleli, jak budou postupovat.

Zda se jim to podaří, ukáže až sama sobota, kdy ke střetům má dojít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …