Budoucnost ČSSD? Sobotkův oblíbenec Tomáš Prouza, který tvrdí, že uneseme i 100 tisíc imigrantů. Máme exkluzivní informace

12.10.2016 13:51

VÍME PRVNÍ Současný státní tajemník pro evropské záležitosti, a tedy úředník Tomáš Prouza by mohl příští rok vést pražskou kandidátku ČSSD do Sněmovny. Dle zjištění ParlamentníchListů.cz už tato informace proběhla několika schůzemi pražských sociálních demokratů na různých úrovních.

Budoucnost ČSSD? Sobotkův oblíbenec Tomáš Prouza, který tvrdí, že uneseme i 100 tisíc imigrantů. Máme exkluzivní informace
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prý hodlá po prohraných volbách svoji stranu zmodernizovat a navést ji zleva více do středu, aby byla zajímavá pro voliče ve větších městech. Mnohé hlasy zevnitř sociální demokracie sice říkají, že pak už bude zajímavá jenom pro městské voliče, ale to nyní nechme stranou.

Za pozornost stojí jiná věc. Jedním z lákadel „nové sociální demokracie“, jak se objevilo v úterních Hospodářských novinách, by měl být současný vládní tajemník pro EU Tomáš Prouza, který před víc než rokem a půl vstoupil do ČSSD. Je členem stranické buňky v Praze 3.

Vše přitom budilo zdání, že jde o reakci na volební fiasko. Ze zjištění ParlamentníchListů.cz ovšem plyne, že se nejspíš tento projekt chystal dlouho dopředu a pouze se čekalo na vhodný okamžik, kdy vše spustit.

Anketa

Má pravdu MUDr. Jan Hnízdil, když tvrdí, že do politiky chodí hlavně psychopati, placení finančními skupinami?

97%
3%
hlasovalo: 6604 lidí

Zdroje v pražské ČSSD redakci řekly, že jim bylo oznámeno, že se s Tomášem Prouzou počítá jako s lídrem pražské kandidátky při volbách do Sněmovny na podzim 2017. A oznámeno jim to bylo zhruba před měsícem, tedy v době, kdy ještě nikdo s tak výrazným neúspěchem ČSSD v krajských volbách nepočítal, a ani nikdo nemluvil o nutnosti dát straně nové tváře.

Prouza poslancem, pak ministrem?

„Ano, je to tak. Oznámili nám to asi před měsícem, že se s Prouzou počítá jako lídrem do sněmovních voleb v Praze. Takže žádné rozhodnutí po prohraných krajských volbách, bylo to připravené dopředu,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z pražské ČSSD.

Skutečnost, že vedení pražských sociálních demokratů chystané zapojení Prouzy do příštích voleb sdělovalo svým členům už před měsícem, jasně bourá konstrukci, že plán na „novou sociální demokracii“ vznikl až na základě debaklu ČSSD po víkendových volbách, kdy strana vyhrála z původních jedenácti pouze ve dvou krajích.

Podle dalšího zdroje z ČSSD je v rámci stranických struktur velká nevraživost, až nenávist právě vůči pražské ČSSD. Tu reprezentuje především europoslanec Poche, pravomocně odsouzený Karel Březina a dříve vlivný Petr Hulinský. „Ani s jedním se do budoucna příliš nepočítá, jen dojedou, co nyní mají, a tím to končí,“ uvedl náš zdroj přímo z Lidového domu.

„Věnují se zejména politikaření na magistrátu, Poche neřeší téměř nic kromě Pražských služeb a kšeftů na Praze 3, za draho si vybudoval kancelář na Žižkově a myslí si, že se to neví, Dolínek není schopen řešit dopravu a Březina s Hulinským bojují o vliv na Dopravním podniku, v pražském osvětlení, v oblasti peněz ze sportu,“ doplnil.

Co se týče Prouzovy možné kandidatury, současný Sobotkův státní tajemník pro EU by se z titulu své současné pozice, kdy podléhá služebnímu zákonu, nijak politicky angažovat neměl, takže pokud chce být novou tváří sociální demokracie ve volbách, bude muset tuto funkci opustit, jinak by jednal protizákonně.

Novinář a politický analytik Erik Best před časem upozornil, že Prouza podle něho zákon porušuje už nyní. „Můžeme předpokládat, že to, co říká Tomáš Prouza, pochází od pana Sobotky? Podle mě to předpokládat můžeme, protože je to jeho nadřízený. A pokud to tak je, mám za to, že pan Prouza porušuje zákon, protože nejedná nestranně. Zákon o státní službě je v tomto smyslu velice jasný. Státní tajemník musí jednat nestranně. A jestli Tomáš Prouza porušil zákon, svým způsobem ho také porušuje pan premiér, protože proti tomu nic nedělá; a evidentně naopak Prouza jedná na základě instrukcí pana premiéra,“ míní Best. Více k tématu ZDE.

Sobotkův blízký spolupracovník už přitom na vyšším postu být mohl. Loni v létě nechybělo málo a Prouza by se stal ministrem průmyslu a obchodu po Janu Mládkovi, pod nímž se tehdy dle mediálních výstupů kývala židle. Jenomže akci, která měla Prouzu vyšvihnout do důležitého ministerského křesla, nejspíš zarazil prezident Zeman, který prý tehdy vyslal jasné signály, že Mládka neodvolá.

Zvládneme i 100 tisíc migrantů...

Jaké má vlastně „nová tvář ČSSD“ Tomáš Prouza názory? V pohledu na jedno z nejdiskutovanějších témat současnosti, migrační krizi, se s většinou obyvatelstva ani tradičních sociálnědemokratických voličů rozhodně neshodne.

ParlamentníListy.cz v polovině června přinesly reportáž z akce v Lidovém domě, kde Prouza hovořil o tom, že by Česká republika mohla přijmout klidně sto tisíc migrantů a zvládli bychom to. „Mě spíš zajímá otázka, proč se pořád tak bojíme? Vždyť jde pořád o milion lidí do pětisetmilionové Evropy. V Čechách je ten nepoměr ještě větší, tady se bavíme o třech tisících lidech v desetimilionové zemi. Evropa je nejbohatší region na světě, ekonomicky jsme schopni to zvládnout, horší to už může být s integrací. Ale pokud nebudeme dělat chyby v bezpečnostní oblasti, tak nemáme problém v Česku přijmout 50–100 tisíc lidí. Ohrožuje nás to, že si nevěříme a ztrácíme víru v systém, který tady vždycky byl,“ konstatoval tam mimo jiné. Podrobně o této akci ZDE.

Dalším novým lákadlem pro voliče má být budoucí plzeňský hejtman Josef Bernard. Ten dříve působil jako generální ředitel Škoda Transportation. Pozoruhodné je, že tato společnost nedávno věnovala přes 200 tisíc korun lobbistickému spolku Evropské hodnoty, který dlouhodobě veřejně podporuje činnost vládní ČSSD a útočí na hnutí ANO nebo prezidenta Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …