Burcující zpráva NKÚ: Omnipol chtěl za CASA čtyři a půl miliardy. A nejen to

26.06.2012 18:07

Poslanci si kvůli vydání Vlasty Parkanové policii vyžádali od NKÚ protokol z loňského roku, jenž šetřil předražený nákup španělských letadel CASA. Co se ale z něj vlastně dozvědí? Třeba to, že Omnipol za letadla žádal těsně před podpisem smlouvy až čtyři a půl miliardy korun, a to v rozporu s původní domluvou.

Burcující zpráva NKÚ: Omnipol chtěl za CASA čtyři a půl miliardy. A nejen to
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Česko navíc prý nerespektovalo výhrady Evropské komise k tomu, že letadla byla nakoupena bez veřejné soutěže. Porušili jsme tím totiž evropské právní předpisy. "Provinění" Parkanové tak s ohledem na zjištění NKÚ nabírá jasnějších obrysů.

Kontrolní zpráva NKÚ

Je to skandální odhalení! Tak by se dal charakterizovat kontrolní protokol z NKÚ k nákupu letadel CASA, který ParlamentníListy.cz  získaly již před rokem. Než ale do protokolu nahlédneme, připomeňme diskusi, k níž došlo v Poslanecké sněmovně loni v únoru.

„Já už jsem tady slyšel repliku, že mé vystoupení implikovalo dojem, že to vlastně není špatně, když kouká ocas z budovy. Já vám samozřejmě písemnou odpověď rád dodám," zavtipkoval tehdy ve sněmovně ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), když byl interpelován poslancem Petrem Hulinským z ČSSD.

O co šlo? O tolik diskutovaná letadla CASA, kvůli nimž má být obviněná exministryně obrany Vlasta Parkanová. CASA totiž v té době byla dlouhodobě „zaparkována“ na letišti ve Kbelích a to kvůli různým poruchám. Nelétala tak. Do tamních hangárů se ovšem letadla vůbec nevešla a proto jejich zadní trup z nich vyčuhoval. Jako by ale jejich určitá nadměrnost předznamenala další problém -  s předraženou zakázkou, na níž někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) nenechala navíc vypracovat ani znalecký posudek. Kvůli chybějícímu posudku na cenu letounů tak podle policie stát zbytečně přišel o více než 650 milionů korun.

Jenže je tu ještě další problém. Česko totiž mělo kvůli letadlům problémy dokonce i s Evropskou komisí. Proto si nyní poslanci z Mandátového a imunitního výboru (MIV) sněmovny vyžádali podklady z Evropské komise, která nákupy letadel CASA C-295M prošetřovala.

„Obrátíme se na Úřad vlády, neboť v roce 2009 přes něj postupovaly podklady například pro Evropskou komisi, která také prošetřovala nákupy letadel CASA. Úřad vlády by nám měl postoupit postoj z Evropské komise,“ vysvětlil v této souvislosti ParlamentnímListům.cz minulou středu člen MIV Jiří Dolejš (KSČM). Zda ale z postoje Komise pramení pro ČR nějaký postih kvůli porušení pravidel o zadávání veřejných zakázek podle směrnice 2004/18 ES, to se nejspíše veřejnost ještě dozví.

„Členské státy mohou výjimku (ze směrnice 2004/18 ES) použít při zadávaní zakázek v oblasti obrany za předpokladu, že jsou splněny podmínky stanovené Smlouvou podle výkladu Soudního dvora,“ uvádí k tomu protokol NKÚ, jenž se sice zabývá i nákupem jiné výzbroje na ministerstvu obrany, letadlům CASA se ale věnuje téměř na padesáti stránkách z celkových 104.

Měnili počet L - 159, které Česko mělo dát Španělům

Obchod se španělskou části evropského konsorcia EADS - NKÚ pak španělského výrobce letadel upřesňuje jako Military Transport Aircraft Division (MTAD) EADS CASA - měl již od začátku značné díry. Nejprve bylo domluveno, že obchod bude pouze barterový a za jeden či dva letouny české výroby L–159 nám přináleží jeden letoun CASA. Počet letounů české výroby výměnou za CASA se ale pak postupně měnil jak aprílové počasí. Nakonec to podle zjištění NKÚ dopadlo takto:

„Podpisem Memoranda došlo k významné změně původního zámyslu pořídit čtyři letouny EADS CASA C-295M výměnou (směnným obchodem) za osm až dvanáct letounů L-159A na pořízení čtyř letounů EADS CASA C-295M formou výměny jednoho letounu uvedeného typu za pět letounů L-159 (2x L-159T1 + 3x L-159A) a přímým nákupem tří letounů EADS CASA C-295M,“ píší kontroloři.

Podle nich ale význam této změny spočíval zejména ve změně z barterového obchodu na kombinovaný obchod, spočívající v přímém nákupu tří letounů C-295M a směny jednoho letounu tohoto typu za pět letounů L-159.

Kdo za takové zmatky může? To zpráva neříká, ovšem nepřímo odkazuje na jednání mezi ministerstvem obrany, Omnipolem, a vedením české armády.

Cena letadel se stále měnila

Zajímavé také je, jak to bylo s cenou za letadla. Když totiž po značně dlouhých dohadech konečně resort obrany zaslal Omnipolu a.s. výzvu k jednání ve věci veřejné zakázky - bylo to v roce 2008 - začaly se dít věci! Obě strany totiž napřed postupovaly jak v licitovaném mariáši a přihazovaly a opětovně odebíraly z již dohodnuté cifry. Tak se stalo, že nejprve byla na stole domluva, že obrana za CASA zaplatí nejvýše dvě a čtvrt miliardy korun.

„Na základě ´Usnesení vlády ČR ze dne 2. července 2008 č. 837/´….bylo provedeno v průběhu roku 2008 rozpočtové opatření, kterým byly navýšeny výdaje programu č. 107 310 ´Zvyšování schopností vzdušných sil II´o 2 250 000 tisíc Kč za účelem pořízení letounů CASA, jejich operačního vybavení, zabezpečení prostředků logistické podpory a technické podpory pořízení. Předmětné rozpočtové opatření bylo realizováno s tím, že tyto zdroje budou sloužit k úhradě smluvního závazku v roce 2009. Návrh dokumentace programu byl ministerstvu financí předložen 8. srpna 2008,“ stojí k tomu v protokolu.

O pár měsíců později ale již chtěl Omnipol a.s. za letadla tři a půl miliardy korun – přesněji 3 587 191 458,76 korun – při zálohové platbě padesát procent z ceny. Takovou nabídku podal 14. listopadu 2008. Komise resortu obrany ale v ní nakonec shledala nedostatky.

Proto 30. března 2009 Omnipol podal druhou nabídku přesahující při padesátiprocentní záloze předchozí částku o cca 974 milionů korun. "Nabídková cena byla dodavatelem stanovena přepočtem při směnném kurzu 30 Kč / 1 € na 4 552 574 210,18 Kč," vysvětluje NKÚ.

 „Hodnotící komise uvedenou nabídku vyhodnotila a doporučila zadavateli: jmenovat vyjednávací tým, který bude v dalším kole jednat se zástupci dodavatele…,“ píší k tomu kontroloři, kterým však nebyl nikdo z úředníků resortu obrany schopen nárůst této ceny vysvětlit a nevysvětlují to ani dostupné ministerské dokumenty.

„Podle v současnosti dostupných informací není taková výše finančních prostředků zdrojově zajištěna,“ došel pak „tým“ k závěru a uvedl, že obrana má jen finanční prostředky na financování předmětné veřejné zakázky ve výši 3 577,893 milionů korun. Nakonec se obě strany dohodly na tom, že částku sníží o 330 miliónů. Uvádějí to opět dokumenty z ministerstva obrany.

Parkanová uzavřela doplňkovou smlouvu na servis. Byl to podvod?

Předražení bylo ale nakonec stejně velké. Vláda kvůli tomu nejenom že musela zvýšit kapitolu rozpočtu resortu obrany, ale tým ministryně Parkanové se musel dokonce uchýlit i k podvodu. Parkanová totiž podle kontrolorů obešla rozhodnutí vlády a uzavřela doplňkovou smlouvu na servis letadel, který už byl hrazen z rozpočtové kapitoly ministerstva obrany. Tento výdaj přitom už nemusela vláda schvalovat.

„Kolegium ministra obrany formou tiché procedury projednalo a schválilo zadání veřejné zakázky na ´Servisní podporu letounů CASA C-295M´ písemnou výzvou k jednání v jednacím řízení bez uveřejnění podle ustanovení § 34 zákona č. 137/2006 Sb. jedinému zájemci, a to společnosti OMNIPOL a.s,“ uvádějí k tomu dokonce kontroloři NKÚ.

Létali na nich rekreanti

I podle jejich zjištění skutečně nebyla CASA uzpůsobena k využití pro vojenské účely a dokonce je napřed příspěvková organizace Volareza  (Vojenská lázeňská a rekreační zařízení) používala k vyhlídkovým letům pro své rekreanty. Letouny tak musely být dovybaveny nejen vojenskou technikou a systémem řízení logistické podpory, ale třeba i soupravou pro shoz padákem. To všechno pak cenu letadel také vyšroubovalo směrem vzhůru.

Jaký byl v celém případu postoj náčelníka Generálního štábu armády ČR? Jak z kontroly NKÚ vyplývá, přímo skandální a více než podivný. Nejprve totiž vedení armády posílalo na obranu jedno stanovisko za druhým, které hovořilo o tom, že letadla jsou pro armádu zbytečná.

Šéf armády obrátil

„Pořízení čtyř letounů CASA C-295M není pro obnovu transportního letectva AČR z hlediska operačního a operačně-taktického konečné řešení, neboť tyto letouny svým doletem a přepravní kapacitou plnohodnotně neřeší skutečné požadavky AČR," uvedl náčelník Generálního štábu armády Vlastimil Picek v září 2008. Ani ne o měsíc později ale náhle obrátil.

Dne 17. října 2008 zaslal totiž na obranu „dopracované expertizní posouzení“ dokumentace projektu. No a v závěru průvodního dopisu přímo uvedl: „Původní dokument zaslaný dne 25. září 2008 pod č.j. 2119/2008-1618 neberte na vědomí.“ Nad oběma stanovisky od vedení armády se prý kontroloři NKÚ velmi podivili. 

„Náčelník generálního štábu od té doby nákupy letadel CASA jen podporoval,“ práskl pak k této věci ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z ministerstva obrany. Proč? Důvod prý na obraně nikdo neví, ale údajně si nyní podrobné materiály z NKÚ vyžádalo hned několik představitelů vedení armády.

Naše bitevníky chtěli Bolívijci

NKÚ ale objevila ještě jednu velmi podivnou pikantnost. Naše bitevníky L-159 nechtěli totiž zprvu Španělé - ostatně prý je v nynější době ani nepoužívají a mají je zaparkovaná taktéž v hangáru - ale "elstopadesátdevítky" hodlali přeprodat třetí straně. Prý Bolívijcům.

Dle názoru EADS CASA existuje několik možností odprodeje letounů L-159, přičemž jednou z nich je jejich odprodej třetí straně, např. Bolívii…," vyčetl z podstaty nabídky španělského výrobce kontrolní úřad. Na ministerstvu obrany se dokonce kvůli tomu připravovala schůzka.

„EADS CASA ve spolupráci s Aerem Vodochody připravuje návštěvu vysokých představitelů bolivijských vzdušných sil v ČR (za účasti velitele bolivijských vzdušných sil), která má proběhnout v druhé polovině února 2007,“ napsal k tomu NKÚ.

Z jeho protokolu pak vyplývá, že španělský výrobce se kvůli schůzce s Bolivijci sešel s tehdejším ředitelem sekce vyzbrojování. Připomeňme v této souvislosti, že druhým obviněným v kauze Parkanové má být s největší pravděpodobností bývalý šéf resortní sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Zajímavé je, že týdeník Respekt tento týden uvedl, že jedna ze schůzek kolem tohoto obchodu se měla odehrát i v Obecním domě, kde se často scházeli "pražští kmotři".

Mnoho závad, CASA chtěli vrátit Španělům

Když nakonec bylo dílo dokonáno, tedy když byla letadla CASA zakoupena, byla stejně naše armáda s jejich využíváním na štíru. Kvůli jejich velké poruchovosti dokonce uvažovala ještě před pár měsíci o tom, že letadla nejspíše do Španělska vrátí. Nakonec se tak nestalo. Ovšem i NKÚ ve svém protokolu zveřejnil přehled poruch.

Například loni 26. května došlo na letounu k předpokladu letecké nehody. „Po ukončení letu došlo při vypínání levého motoru k varovným hlášením a značnému úniku oleje. Po následné prohlídce bylo zjištěno poškození na brzdě vrtule, drenážním ústrojí a instalaci odmrazování včetně tepelné ochrany a spodního krytu motoru. Na základě reklamace u dodavatele byla provedena záruční oprava. Z tohoto důvodu byl pozastaven výcvik,“ prozradili kontroloři.

Ve výčtu dalších poruch pak třeba je upálené těsnění na ústrojí či selhání systému automatického řízení (autopilota).

Dále z protokolu vyplývají již známé skutečnosti - třeba že úředníci ministerstva obrany nerespektovali termíny obnovy letadlového parku a letadla CASA koupili o dva až pět let dříve. Nákup letadel se podle nich měl totiž uskutečnit nejdříve v tomto roce. Kdo však za uspěchaný nákup mohl, to ale zůstalo nejspíše kontrolorům utajeno.

I podle týdeníku Respekt ale řada věcí nasvědčuje tomu, že pověst o „výhodné výměně“ strojů a doplatku a tlačení na uzavření zakázky byla od začátku chladnokrevně vymyšleným a domluveným plánem, jak přes legendu s L-159 zakázku přihrát zřejmě dopředu vytipovanému zájemci a vzápětí ji předražit. Klíčovou otázkou, kterou řeší i policejní tým žádající o vydání exministryně Parkanové, je, kdo měl zájem takový nevýhodný obchod prosadit a proč.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…