Bývalá elitní sportovkyně ztrhala ODS a vyslovila i jména hříšníků

09.12.2013 21:23

Závodila na olympiádě, stala se juniorskou mistryní světa v běhu na lyžích. Nejdramatičtější bitvy však svádí Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj) v politice. Je nejviditelnější náměstkyní hejtmana, má na starosti oblast zdravotnictví. Od počátku je trnem v oku levicové krajské opozice. Nejznámější jsou její půtky s dnes již odvolaným bývalým ředitelem záchranky Stanislavem Mackovíkem, který je nově zvoleným poslancem za KSČM.

Bývalá elitní sportovkyně ztrhala ODS a vyslovila i jména hříšníků
Foto: tvrtm.cz
Popisek: Bývalá sportovkyně Zuzana Kocumová z hnutí Změna pro Liberecký kraj

Komentuje ale i nedávné parlamentní volby. „Jasně se ukazuje jedno. Voliči si přejí změnu a postupně přestávají věřit, že se jí dočkají od tradičních stran,“ prozradila ParlamentnímListům.cz.

Do tohoto myšlenkového vzorce podle ní zapadá i vzestup hnutí ANO, které v Libereckém kraji vyhrálo. „Voliči zoufale touží po straně, která nabídne něco jiného než aroganci moci a beztrestnost mocných. Proč dávat hlas někomu, kdo pokaždé zklamal? Mě opravdu udivuje, že velké strany typu ODS a ČSSD označují za nepoučitelnost, když voliči vsadí na novou stranu poté, co předvedly VV. Podle mě by ale byl znak naprosté nepoučitelnosti volit stranu, která v podstatě předvádí to samé, co VV, ale několik volebních období po sobě. Přinejhorším se ANO zařadí po jejich bok, ale pořád je zde šance, že přinese částečnou změnu,“ okomentovala Kocumová.

Sociální demokraté volby sice vyhráli (i když v Libereckém kraji ne), ale jen těsně. „Nemyslím si, že by voliči už před volbami vnímali nějak jejich vnitřní rozkol. Zato si všímali, že za ta léta, kdy jsou ve vládě, nebo v opozici, nedokázali naši zemi někam posunout. Na druhou stranu dokázali dostatečně naplnit konta některých svých členů a spřátelených firem,“ popsala ParlamentnímListům.cz.

ODS je dnes v podstatě nevolitelná

Velký propadák (víceméně očekávaný) zažila ODS. V Libereckém kraji nezískala ani jedno místo v Poslanecké sněmovně. „Stejně jako ČSSD, i ODS už léta ukazuje, že nedělá politiku pro voliče, ale pro vlastní prospěch. Navíc umocněno současnou krizí a účastí v minulé vládě se stala v podstatě nevolitelnou. A když si vzpomeneme na vrcholné představitele z našeho kraje – bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera, který z nejbohatšího města udělal nejzadluženější, Radima Ziku s jeho aférami na pozemkovém úřadu, opravdu se nemůžeme divit, jak ODS v našem kraji dopadla,“ zhodnotila bývalá špičková sportovkyně.

Naši příznivci nevěřili, že můžeme uspět celostátně

V nedávných parlamentních volbách Kocumová symbolicky kandidovala na osmém místě nováčka celostátní politické scény Změny, která však ve volbách také neuspěla. Podle ní hlavně proto, že je Změna vnímána jako lokální strana. V Libereckém kraji je v koalici se Starosty pro Liberecký kraj, ve městě Liberci dokonce vyhrála poslední komunální volby. „V Liberci a Libereckém kraji nás voliči znají. Jak však ukázaly výsledky parlamentních voleb, ani zde nikdo nevěřil, že můžeme uspět na celostátní úrovni. Většina našich příznivců ani netušila, že máme kandidátky ve všech krajích, a my jsme s omezenými finančními prostředky nebyli schopni v krátkém čase předčasných voleb dát dohromady kampaň, kterou bychom se dostali k voličům. Ona parlamentní úroveň je opravdu něco jiného než komunální nebo krajská. Pokud někdy chceme uspět, čeká nás hodně práce – na městech, v krajích, a nesmí to být jen izolovaně ten Liberecký,“ vysvětlila.

Takže jen zpovzdálí sleduje snahu ČSSD, ANO a KDU-ČSL domluvit se na budoucí vládě. „Netroufám si být prorokem, jak jednání dopadnou. Ale volby určily jejich mandát a mělo by být jejich maximální snahou k dohodě dojít. Rozhodně nejsem příznivcem mimořádných voleb každý půlrok,“ sdělila ParlamentnímListům.cz.

Příliš drahá záchranka

A dostáváme se k případu odvolaného ředitele krajské záchranky Stanislava Mackovíka na základě auditu. Nově zvolený komunistický poslanec v ParlamentníchListech.cz nazval audit dojmologií a snahou ho ničit. Kocumová na něj pohlíží pochopitelně jinak (a není v tom sama, podobně se před pár dny na toto téma vyjádřil i hejtman Martin Půta). „Výsledky auditu jsou jasné. V Libereckém kraji máme jednu z nejdražších záchranných služeb v republice. Za vedení Stanislava Mackovíka došlo k nárůstu technicky hospodářských pracovníků v podstatě o polovinu, náklady vzrostly o 33 milionů, byly zde téměř dvojnásobné servisy aut oproti jiným záchrankám. Vše je podloženo jasnými čísly a srovnáním s ostatními záchrankami,“ upřesnila.

Mackovík si stěžoval i na časté kontroly, které nazval šikanou. „Bránil se urputně jakékoliv kontrole. Přitom byla jen jedna za celý rok. Žádný jiný ředitel z 90 příspěvkových organizací neměl s kontrolami problém, jen pan Mackovík. Věděl totiž, že mají co najít,“ upozornila Kocumová.  Za minulého vedení kraje byla záchranka dle ní privilegovaná, nikdo do jejího fungování, rozpočtu veřejných zakázek nemluvil. „Bylo to hájemství ředitele a zároveň lídra KSČM za tichou podporu, kterou menšinová koalice ČSSD od komunistů dostávala. Navíc tam pan Mackovík zaměstnával členy ČSSD a jejich příbuzné. Hned po mém nástupu na kraj jsem panu Mackovíkovi řekla, že chci jen dobré a efektivní fungování záchranné služby a že je pro mě nepřípustné kohokoliv zaměstnávat na základě stranické příslušnosti. A tím začal skoro roční boj,“ uzavřela pro ParlamentníListy.cz Kocumová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …