ČSSD a ODS se spikly. Lékaři chtějí koalici rozbít

21.06.2012 16:15

Zbavit se desetileté nadvlády koalice ČSSD a ODS ve Zlínském kraji. Toho chce dosáhnout kromě TOP 09 a Starostů a nezávislých a také nové politické uskupení s názvem Lékaři a odborníci za ozdravení kraje, které hodlá na podzim kandidovat v krajských volbách. Nelíbí se jim, že stávající koalice rozhoduje o věcech, kterým nerozumí.

ČSSD a ODS se spikly. Lékaři chtějí koalici rozbít
Foto: Petr Kupka
Popisek: Předvolební billboard Lékařů a odborníků za ozdravení kraje

Občané Zlínského kraje v těchto dnech mohou na ulicích zahlédnout billboardy inspirované varováním na krabičkách cigaret o škodlivosti kouření, na nichž je napsáno: „10 let koalice ČSSD a ODS škodí zdraví Zlínského kraje“. Za těmito billboardy stojí nově vzniklé politické uskupení s názvem Lékaři a odborníci za ozdravení kraje, které vzniklo sloučením Zlínského hnutí nezávislých a Doktorů za uzdravení společnosti.

Nedostatek odborníků

Kandidáti této partaje upozorňují především na nízkou odbornost lidí zodpovědných například za zdravotnictví.„Leitmotivem našeho seskupení je myšlenka, že by za jednotlivé obory jako je zdravotnictví, vzdělávání nebo doprava měli být odpovědni odborníci v těchto oborech vzdělaní, což by jim usnadnilo orientaci v problémech i jejich smysluplné řešení,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz zástupce kandidátky Jaromír Bernátek s tím, že jeho politické ambice jsou striktně lokální a případnou práci například v zastupitelstvu přijme pouze jako neuvolněný odborník.

A pokračuje: Nemám nic proti jednotlivým stranám koalice.„Každá má svůj historicky nepopiratelný politický význam a jistě nejlepší snahu pracovat pro náš kraj. Stejně tak respektuji přínos současného i minulého vedení. Avšak vzhledem k naprosto odlišné poloze jednotlivých stran koalice na levopravé ose politického spektra nejsem zcela přesvědčen o funkčnosti a akceschopnosti této koalice. Ačkoliv se teoreticky programy těchto stran, například co se zdravotnictví týče, před minulými volbami příliš nelišily, praxe musí být nutně jiná. Pokud by tomu tak nebylo, ztrácel by zcela smysl systém politických stran,“ doplnil Bernátek, jenž je také primářem Oddělení nukleární medicíny Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Mišák: Jedovatý plivanec na nemocnici

Právě situace v této nemocnici, která bude pravděpodobně velkým tématem pro podzimní krajské volby, je dlouhodobě kritizována kvůli půlmiliardové ztrátě a údajně zoufalé péči a výhledu do budoucna. Alespoň to tvrdí vedoucí postava krajské opozice Petr Gazdík (STAN).

Hejtman kraje Stanislav Mišák (ČSSD) má však jiný názor na situaci v krajské nemocnici. „Není zde uhrazena veškerá zdravotní péče, která je poskytnuta, a za druhé je poskytnutá zdravotní péče, při srovnání se stejnou péčí v jiných srovnatelných nemocnicích, zaplacena méně s argumentací, že je to historická záležitost. Jelikož všechny naše podněty k nápravě situace jsou ze strany největší ze zdravotních pojišťoven negovány s touto argumentací, jde podle nás o diskriminaci našich občanů, protože občané našeho kraje platí stejné zdravotní pojištění jako všichni ostatní, bez ohledu na to, jaká byla historie,“ řekl hejtman redakci.

Podle něj jde v případě aktuální kritiky stavu nemocnice o zkreslené informace. „Jde o poškozování nemocnice, a to i tím že jsou znervózňováni dodavatelé.  Pravdivá není ani výše ztráty půl miliardy. Když se ale dále podíváme, jak ke ztrátě došlo, táhne se to také od doby, kdy byla Krajská nemocnice Tomáše Bati na úrovni okresu a od okresního úřadu dostávala ročně 45 milionů dotace, což bylo převedením na akciové společnosti znemožněno, protože by šlo o neoprávněnou veřejnou podporu. Další problém je v tom, že se v minulosti učinily kroky, které nemocnici dodnes zatěžují, například nakoupení přístrojů, které nenesou ze zdravotního pojištění finance, jak by měly. Pokud očistíme nemocnici od těchto starých zátěží a přičteme to, co má být zaplaceno ze zdravotního pojištění, tak je hospodaření nemocnice ve zcela jiném světle. Bez solidního rozklíčování nelze jen tak plivnout jedovatou slinu. Poškozuje to nemocnici,“ doplnil Mišák.

Kučera: Šance tu je. Lidé mají dost velkých stran

Redakce následně oslovila politologa s dotazem, do jaké míry mohou mít nové politické subjekty tohoto typu, které staví na potřebě zavést odbornost do politiky a které se vymezují vůči velkým politickým stranám, šanci uspět u voličů. „Je možné, že takováto strana uspěje, protože nedůvěra k velkým politickým stranám je poměrně značná a navíc je vidět, že v podílu korupce je na tom jak ČSSD, tak ODS zhruba stejně. Takže tyto pokusy dostat do politiky lidi z různých odborných kruhů, kteří mají odstup, aby dál koalice velkých strany pokračovaly, mohou být úspěšné,“ tvrdí politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Rudolf Kučera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …