ČSSD roste, TOP 09 nad propastí. Už se mluví o rozkladu pravice

13.12.2012 13:12

Pravice jde pozvolna ke dnu, levice raketově stoupá. Alespoň v očích voličů. Podle politologa Rudolfa Kučery by tak neměla promeškat svou šanci.

ČSSD roste, TOP 09 nad propastí. Už se mluví o rozkladu pravice
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Pravice levici válcuje. Alespoň co se týče jejích plánů týkajících se prosazení důchodové nebo daňové reformy či církevních restitucí. Ne však co se popularity u veřejnosti týče. U té totiž výrazně vede levice. A stále více.

Oranžoví stoupají

Podle aktuálního výzkumu společnosti SANEP totiž zejména ČSSD výrazně rostou preference. Na rozdíl od pravicových stran, kterým, byť mírně, klesají. ČSSD získala podle prosincového výzkumu 25,8 procent hlasů. To je o tři a půl procenta více než v listopadu. Komunisté jsou na pomyslném žebříčku stále druzí, a to s 19,2  procenty. 

Celý průzkum ZDE

To pravicové strany jsou na tom hůře. ODS by volilo pouze 14,2 procent lidí, TOP 09 jen 6,2 procent.

Úspěch lidovců

Zajímavý je úspěch lidovců, ti by podle aktuálního výzkumu dostali dokonce 7,6 procent hlasů. Zajímavý je také úspěch SPOZ, ta by obdržela celých 6 procent hlasů.

Politolog Rudolf Kučera je výsledky výzkumu překvapen. „Už voličům nerozumím. Jde o jasný signál pro ČSSD, že by se měla pokusit vyvolat předčasné volby," říká.

Výsledek voleb je jasný

„I přesto, že vláda protlačila reformy a ČSSD nebyla schopná tomu zabránit, jí voliči dávají zelenou. Už se prostě rozhodli, je to jasný signál pro výsledek voleb, je jasné, jak dopadnou," řekl ParlamentnímListům.cz politolog.

TOPka pryč

A co říká na mizerné výsledky pravice? „Můj soukromý dojem je, že TOP 09 se do příštího parlamentu už nedostane. Největší průšvihy mají právě její ministři, to, co se dělo kolem Jaromíra Drábka a Vladimíra Šišky, je obrovský průšvih," dodal pro redakci s tím, že právě aféra na MPSV se na klesajících preferencích TOPky mohla výrazně podepsat.

Světlo na konci tunelu? Ne

Podle politologa Jiřího Peheho je pravice ve velké krizi. „Co se týče české pravice, nevidím žádné světlo na konci tunelu. Je dezintegrovaná. Hrozí, že TOP 09 zmizí a ODS se bude potýkat s obrovskými problémy," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Poslanec Jiří Koskuba (ČSSD) komentoval výsledky pravice s humorem sobě vlastním. „On by je ještě někdo volil? Tak to mě opravdu překvapuje," řekl ParlamentnímListům.cz v reakci na padající preference pravicových stran. Popel si nasypal ale i na vlastní hlavu.

I levice si sype popel na hlavu

„Zřejmě i my děláme chybu. Asi nejsme vždy srozumitelní a důvěryhodní. Jinak bychom museli mít 50 procent jistých," řekl ParlamentnímListům.cz oranžový poslanec. Stanislava Grospiče z KSČM výsledky výzkumu nepřekvapily. Odrážejí prý pouze politiku Nečasovy vlády.

Internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 6. – 12. prosince 2012 na vybrané skupině 11.739 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18 - 69 let.

Výzkumu se zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 25.291 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí + -1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.


Průzkum aktuálních volebních (ne stranických) preferencí a předpokládaný volební model vychází pouze z hlasů 57,8% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…