Čas lázeňských šviháků skončil. Starostu lázeňského města trápí, že přichází o miliony

09.02.2013 23:10

ROZHOVOR Říká se, že čas je nejlepší lékař. To se dá aplikovat i na vztah mezi největší lázeňskou organizací ve Františkových Lázních a městem. Hroty jsou už nějaký čas otupeny. Podle starosty Ivo Mlátilíka (NS-LEV 21) jsou dokonce vztahy lepší, než kdykoliv jindy. Nejen o tom jsme si povídali se starostou jednoho z nejznámějších lázeňských měst v České republice.

Čas lázeňských šviháků skončil. Starostu  lázeňského města trápí, že přichází o miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Spory ohledně Aquafora z let 2006 až 2008 jsou tedy zažehnány?

Nesrovnalosti kolem pozemků byly zažehnány a nyní spolupracujeme korektně. Vždyť se jedná o největšího zaměstnavatele ve městě, významného sponzora mnoha městských akcí i kultury.

Lázeňství je pro vaše město alfou i omegou a to díky i denním poplatkům…

Patnáct korun za den na osobu už dnes zas není taková suma. Bylo by dobré, kdyby se poplatky zvedly, ale to není na nás. Kámen úrazu je, že senioři na základě úhradové vyhlášky neplatí vůbec a u nás jsou to především senioři. Ty dva miliony ročně do městské pokladny nejsou špatné, ale my vydáváme třicet miliónů na úpravu ploch, čistotu, městskou zeleň. V celkovém rozpočtu města ve výši 160 miliónů to je znát. Ve Františkových Lázních je na čtyři tisíce lůžek, z toho dva a půl tisíce má akciovka. Je tu třicet společností, od těch malých penzionů až po jednu z největších akciovek v branži v republice.

Hodně se mluví o tom, že město je odpoledne a zvláště pak večer „mrtvé“,  že příliš nežije. Jak je to možné?

Jednak je to tím, že většina lázeňských organizací je pro starší klientelu. Pak se tu vyrojil fenomén slevových poukazů přes internet a začala cenová válka mezi jednotlivými subjekty. Ta nikdy nikomu nepomůže a zisk je z takového bussinesu minimální.  Podle mne je to cesta do pekel, ale pravdou je, že momentálně to řeší celkový výpadek hostů, který je značný. Přiznejme si, že přes různé slevomaty se do lázní bohatá klientela moc nepohrne. Z celkového počtu klientů je až devadesát procent seniorů. Aktivity se odehrávají uvnitř lázeňských domů, a to včetně kultury, takže oni nemají potřebu vycházet.  Němečtí hosté jsou ze Saska a Durynska, a ti také obracejí každé euro. Čas šviháků lázeňských skončil a poslední kapkou bylo samozřejmě rušení léčebných pobytů pro pacienty s gynekologickými potížemi…

..a také dětská léčebna už je historií….

Jistě! Byl tu ještě lázeňský dům s juniorkami, ale to po těch aférách s lékaři a personálem bylo zastaveno.  Je to škoda, vždyť to tu mělo tradici desítek a desítek let. Jenže uhlídejte ty malé pacienty, navíc ještě takzvaně pod zákonem, neplnoleté. Tak se raději aplikuje medikamentózní léčba. Nebudu to nějak hodnotit, ale ať si každý udělá svůj názor, co je lepší. Celá ta aféra myslím byla uměle vyvolána, ale už se tak stalo a dětská gynekologie už tu prostě neexistuje.

Když hovoříte o aférách, docela čerstvá je přece ta o zrušení městského lázeňského symfonického orchestru…

Ale to je zas tak říkajíc mediální bublina a problém mezilidských vztahů. Lidi se rozhádali a tak jedna organizace skončila. To proběhlo jako velká kausa v médiích, ale že na to navázala jiná, téměř se stejnými  lidmi, ale pod lázeňskou organizací, se už nepsalo. Ročně stál  jeho provoz tři miliony korun – třetinu dávala akciovka, třetinu my, na zbytek se skládali místní podnikatelé. Pak se to zadrhlo a my jsme prostě řekli, že nebudeme platit celou částku a že si tam musí udělat pořádek mezi sebou sami. No a tak je tu staronový orchestr, takže kultura ochuzena není….

Zajímavostí ve vašem městě také je, že většina lázeňských domů je v tuzemských rukou…

Jistě! Devětadevadesát procent! Jen jeden má německý kapitál. Na to jsme docela hrdi a doufám, že to tak dál vydrží. Zájem o vstup měli ruští investoři a podnikatelé, ale volné nebyly žádné nemovitosti.  Co je nově postaveno, to mají Češi. Ruská klientela sem jezdí, ale jen v omezené míře a spíše v rodinném typu.

Dlouho už se hovoří o lázeňském trojúhelníku jako Světovém dědictví UNESCO. To by Vám v návštěvnosti jistě velmi pomohlo…

Určitě, je to prestižní záležitost a my jako město s tím nemáme problém. Jen se poslední dobou tento projekt jaksi rozrůstá a bytní. Dokonce už jsou tam nacpány i Luhačovice. Ta původní, komorní  verze, kde mělo být jen několik západočeských lázní a pár těch saských nebo bavorských, například Bad Elster nebo Bad Brambach, je myslím shozena ze stolu. Podle mne je to docela škoda, tenhle novým megalomanský pohledem, kde budou i třeba belgické lázně, přece v ústředí UNESCO v Paříži nemůže projít….

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …