Čechokanaďan Jírovec přidává tyto souvislosti k Zemanovu výroku v USA a připomíná i Topolánka

07.03.2015 5:50

JINÝMA OČIMA Výroky prezidenta Miloše Zemana v USA postavily českou diplomacii před neřešitelný problém. Skončil tak relativně nezávislý přístup Česka k problému Palestiny. Přírodovědec a krajan z Kanady Jiří Jírovec se tentokrát zamýšlí nad tím, jak to Zeman myslel, když prohlásil: "Jsem Žid!"

Čechokanaďan Jírovec přidává tyto souvislosti k Zemanovu výroku v USA a připomíná i Topolánka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15339 lidí

"Jsem Žid," prohlásil v USA prezident Miloš Zeman. Krajan z Kanady a biolog Jiří Jírovec se pozastavuje nad tím, jak to asi česká hlava státu myslela a co by to mohlo znamenat pro naši zahraniční politiku.

Jaký je Zeman Žid?

"Kdyby to řekl na palestinském území, bylo by to možná hrdinství. Pochlebovat představiteli Izraele na shromáždění organizovaném americkými Židy zas tak velkou odvahu nevyžaduje," podotýká Jírovc a pokračuje: "Vzhledem k citlivosti tématu se média neosmělila Zemana zeptat, za jakého Žida se považuje. Jestli za údajného válečného zločince Ariela Šarona, Noama Chomského nebo představitele oné náboženské sekty, která nemá ráda ženy do té míry, že vymazala Merkelovou z fotografie státníků z pařížského happeningu pod heslem 'Karlíci celého světa, spojte se'."

Když se Zeman vrátil z Číny, schytal to podle Jírovce za údajně zbabělý přístup k lidským právům. Po návratu z USA ale ani ťuk. Prezident, jak míní Jírovec, jistě mohl izraelskému premiérovi říct: "Kouknou Ben, když jsme teď voba Židi, tak jak to je doopravdy s těmi Palestinci? Voni jim zabíraj území, ignorujou resoluce OSN a zvenku to vyzerá, že prostřednictvím osadníků a náboženských sekt znemožňujou, aby si jednou vytvořili vlastní stát."   

Topolánkovy pravdy

Hospodský Palivec varoval Švejka s Bretschneiderem slovy: "Ale, pánové, nechte toho, člověk něco plácne a pak ho to mrzí." Přesně to se stalo podle Jírovce Mirkovi Topolánkovi, když po ukončení rozhovoru, už jen tak mezi dveřmi trochu zaperlil o vlastnostech některých politiků. Napřed řekl, že někteří jsou tvrdí vyjednávači a jiní ne, jako kdekoli jinde. A pak plácnul cosi v tom smyslu, že třeba Jan Fischer je Žid a vždycky se uhnul.

"Topolánek k sobě složil dvě pravdy, ale to neměl dělat, protože i pro jednoduchou pravdu se lidé zlobí. Židovská či jaká obec se urazila a tak Mirek rychle dopředsedoval. Není tedy jasné, jestli vyhoví Zemanovu přání a bude se i on považovat za Žida. Asi ne, ostatně již nepotřebuje shánět politické body," dodává biolog z Kanady.

Česká diplomacie

"Prezident Zeman svým výrokem postavil českou diplomacii a zahraniční politiku před neřešitelný problém. V Česku si nikdo netroufne Zemana za jeho výrok kritizovat, čímž automaticky končí relativně nezávislý přístup Česka k problému Palestiny. Dá se očekávat, že od této chvíle budeme v OSN hlasovat s USA a několika dalšími 'nezávislými' ostrovy, abychom podpořili Izrael. Ono to je vlastně jedno, protože o Česku se ví stejně málo, jako o těch ostrovech," doplňuje.

Prostý selský rozum praví, že český prezident by měl být představitelem těch, kteří ho zvolili a nezavazovat se nikomu jakkoliv vtipnými anebo okopírovanými prohlášeními. Jiří Jírovec si nakonec klade otázku, jak si s proměnou Zemana poradí lidé, kteří prezidenta označují div ne za ruského agenta. Lze prý očekávat, že se vbrzku vynoří nadávka "židobolševik". 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…