Čekal jsem ten smích... Zeman exceloval před zaměstnanci Škodovky. Navrhl i jedno drsné řešení z oblasti školství

04.03.2015 20:05

REPORTÁŽ Prezidentské "turné" po metropoli Plzeňského kraje pokračovalo ve Škodě Electric, kde se hlava státu ve středu setkala s vedením společnosti a na mítinku s více než 200 zaměstnanci. Tématem byla podpora obchodu a technické školství a vzdělávání.

Čekal jsem ten smích... Zeman exceloval před zaměstnanci Škodovky. Navrhl i jedno drsné řešení z oblasti školství
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Škoda Electric v Plzni

"Promluvím o platech vašich zaměstnanců, pane generální řediteli, ale jste ve funkci teprve dva měsíce, tak na vás budu velice hodný,“ řekl Miloš Zeman, jakmile vystoupil z automobilu. Jeho slova mířila na generálního ředitele Škody Transportation Tomáše Ignačáka.

O platech a šálivé statistice

"Minuly doby, kdy se při návštěvě prezidenta natírala tráva na zeleno. Minuly doby, kdy zaměstnanci byli naháněni povinně na setkání s politiky, kteří ze sebe většinou nedokázali vypravit jedinou souvislou větu. Takže trpěli,“ pronesl na začátek mítinku prezident a pokračoval: "Kamkoliv přijedu, tam se ptám, jaká je průměrná mzda. A nenechávám se opíjet rohlíkem. Byl jsem informován, že průměrná mzda ve Škodě Electric je třicet tisíc korun.“ Tady jej přerušil takřka hurónský smích z auditoria. "Čekal jsem ten smích a věděl, že to takhle dopadne,“ reagoval okamžitě Zeman. "V tom případě nezapomeňte, že průměr je statistická charakteristika. Pokud ten smích svědčil o tom, že ten údaj o třiceti tisících je poněkud nadnesený, pevně doufám, že až sem přijedu příště, tak že bude pravdivý.“


Zaměstnanci Škoda Electric poslouchají proslov Miloše Zemana

Agentem i v Latinské Americe

"Prezident má být neplacený agent, neplacený lobbista úspěšných průmyslových podniků,“ pokračoval už k velké ekonomice Miloš Zeman. "Už jsem nabídl, že až na podzim pojedu například do Mexika, tak se pokusím díky kouzlu své osobnosti přesvědčit mexické úřady, že váš podnik by měl být jediným a výlučným dodavatelem trolejbusů do Mexika, což je jeden z perspektivních rozvíjejících se trhů. To, co potřebujeme, není kázání o lidských právech, kterému se každý vysměje. To, co potřebujeme, je aktivní ekonomická diplomacie, která otevírá dveře našim exportérům do zahraničních zemí. A politici to buď dělají, nebo nedělají. Já jsem tady proto, abych to dělal.“ Přítomní jej poté opět odměnili bouřlivým potleskem.

Šanghaj – Praha funguje!

A už tu byly otázky z řad zaměstnanců. První se týkala jeho působení a aktivit v Číně, o kterých prý podle tazatelky média neinformují. Prezident se pochlubil, že kromě jiného dosáhl dohody se čtvrtým nejbohatším Číňanem, který žije v Šanghaji. "Ten přišel a říkal: 'Když jsem byl v Pekingu, pane prezidente, setkal jsem se s vámi na česko-čínském investičním fóru a podali jsme si ruku. Já kvůli tomu podání ruky své investice ve výši 19 miliard korun přesunu do České republiky.' Já jsem zavtipkoval a řekl, že mu tu ruku podám ještě jednou a bude to 38 miliard. A bral jsem to jako vtip, ale on to bral vážně. Začal investovat, pořídil si tu v Praze vilu jako centrum svého podnikání a už teď utratil první čtyři miliardy korun. Nechcete mi někdo podat ruku?“ A opět zazněl bouřlivý aplaus.

Objevujeme objevené

Další dotaz směřoval na to, jak se hlava státu dívá na úroveň technického školství, kdy se hledají odborníci docela dlouho a společnost není schopna naplnit stavy, které by potřebovala. "V minulosti jsme podcenili technické školství, podcenili přírodovědné obory, podcenili učňovské obory a teď vymýšlíme i dávno vymyšlené,“ odpověděl prezident Zeman. "Když začnu úrovní učňovského školství, vzýváme německý duální systém, který znamená, že půlku učební doby stráví učeň ve fabrice. Tak tohle jsme měli už před padesáti lety. Pokud jde o střední školy. Platy strojních inženýrů vzrostly v posledním roce o čtyři tisíce, platy advokátů nebo ekonomů klesly měsíčně o pět tisíc. O osudu dětí rozhodují většinou rodiče. A ti chtějí mít ze svých dětiček advokáta nebo ekonoma, kteří zaplní úřady práce a nikdo o ně nebude mít zájem. Jiří Rusnok říkával – zavedeme školné na humanitních oborech a nebudeme vyžadovat školné na technických a přírodovědných oborech. Je to drsné řešení, ale jedno z mnoha možných řešení, jak podporovat učňovské, střední a vysokoškolské technické školství. Jestliže se někdo domnívá, že tím, že si otevře stánek na hamburgery, zachrání českou ekonomiku, tak je na omylu!“ I po této odpovědi se prezident dočkal spontánního potlesku většiny přítomných. A to byl závěr jeho krátkého mítinku v prosperující společnosti se znakem okřídleného šípu.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…