Češi začnou rozbíjet výlohy, varuje Francouz. Po sobotě prý půjdou do boje

23.04.2012 4:32

JINÝMA OČIMA Po Francii se i Česko v blízké budoucnosti může stát zemí, v níž dojde k násilným pouličním protestům. Hrozí prý třeba rozbíjení výloh nebo další podobné akce. Podle francouzského novináře Fabrice Martina Plichty je dokonce s podivem, že k nim ještě nedošlo.

Češi začnou rozbíjet výlohy, varuje Francouz. Po sobotě prý půjdou do boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fabrice Martin Plichta, francouzský novinář působící v Praze

Podle šéfa Svazu odborů a služeb Jaromíra Duška byla sice sobotní demonstrace v centru Prahy vydařená, Češi jsou ale ve svých protestech vůči vládnímu a obecně politickému establishmentu příliš mírní. 

Dušek: Češi jsou mírumilovní. A to je škoda

"Občané by měli držet obsazené ulice x týdnů za sebou. Je smutné, že Češi jsou nejmírnější protestující v Evropě. Ve Francii by už za podobné situace hořely ulice a byly by roztřískané výklady," uvedl pro ParlamentníListy.cz Dušek krátce po skončení demonstrace.

Redakce se proto zajímala o názor francouzského novináře Fabrice Martina Plichty. Ten se v Praze dlouhodobě zdržuje a pozorně sleduje zdejší politické i společenské dění. 

Češi, do boje!

Podle Plichty byla sobotní akce velmi vydařená. Sám se jí také zúčastnil a potěšila ho velká účast. "Doufal jsem ve vysokou účast a moje přání se splnila. Sto tisíc je na Českou republiku, kde lidé nejsou zvyklí protestovat, hodně," řekl redakci. Svěřil se také se svými dojmy z akce. "Atmosféra tam byla hodně bojovná, lidé se už nenechají dále manipulovat. Panovala tam tvrdá, bojovná nálada," dodal. 

Akce typu shromáždění v ulicích mají podle něho velký smysl. "Ukázat něco má vždycky smysl, i v diktaturách. Samozřejmě to hned nic nezmění, to by změnilo jen obsazení Hradu, Parlamentu a podobně. Ale v demokracii tohle nejde. Češi by měli čas od času vyjít do ulic," podotkl.

Výlohy budou vysklené. Pokud se nic nezmění

Hrozbu, kterou připouští odborář Dušek, tedy že Češi přikročí i k radikální formě protestů, Francouz připouští také. "Když politici budou na Čechy neustále tlačit a pokračovat ve svém současném klientelistickém a korupčním jednání, rozbíjení výloh se můžeme dočkat i u nás," uvedl pro ParlamentníListy.cz západoevropský novinář. Ještě nějaký čas prý ale potrvá, než k podobné radikalizaci dojde. Do té doby prý Češi ještě přikročí k jiným formám protestu. Třeba ke generální stávce.

Česko jako Island

"Kdyby se tohle dělo ve Francii, už by byly rozbité výlohy a zapálená auta. Ve Francii by si ale takhle vládnout nikdo nedovolil, to, co dělají pánové Nečas a Kalousek, je postavené na hlavu," řekl ParlamentnímListům.cz. Ve Španělsku i v Itálii, kde probíhají poloviční reformy než u nás, podle něho lidé protestují také. A nikdo se jejich jednání nepodivuje.

Pokud by Česko skončilo tak jako Island, kde lidé odmítli platit dluhy nadělané vládou a donutili k jejich zaplacení banky a další instituce, byla by to podle Plichty ještě nejmírnější forma protestu. "Může se to tu takhle vyvinout. To by ještě bylo to nejmírnější," řekl ParlamentnímListům.cz novinář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …