Česká televize oslavuje další vrahy, napsal komunista. A toto se strhlo

01.09.2013 14:08

Komunistický zastupitel Jiří Valenta z Plzeňského kraje se pro ParlamentníListy.cz ohradil proti dokumentu České televize Mlynáři od Babic, který se podle něj tendenčně zabýval případem vraždy tří komunistických funkcionářů. Jeho názor vyvolal bouřlivé ohlasy čtenářů.

Česká televize oslavuje další vrahy, napsal komunista. A toto se strhlo
Foto: ksčm
Popisek: Jiří Valenta

Jiří Valenta působí jako zastupitel v Plzeňském kraji za KSČM a v Rokycanech se vloni ucházel o senátorský mandát. Podařilo se mu postoupit do druhého kola. Vzděláním politolog a kulturní antropolog se v sobotu pro ParlamentníListy.cz rozohnil nad dokumentem České televize, prezentujícím skupinu vrahů z padesátých let jako hrdinné odbojáře, a dokonce oběti.

„Česká televize opět prokázala, jak je jí, čím dále, tím více, vlastní způsob manipulace s veřejným míněním,“ uvedl Valenta pro ParlamentníListy.cz. „Opětovně jsem nabyl dojmu, že vlastně každý zločin spáchaný před 'vítězným listopadem' na komunistech či jejich sympatizantech je v podstatě dopředu ospravedlněn,“ popsal svou dlouhodobější zkušenost se sledováním veřejnoprávní televize.

„Na to jsem si již v dnešním pojímání 'reality' snad i částečně zvykl, ale dělat systematicky z vrahů či jejich pomocníků oběti, je již na mé chápání světa opravdu trochu moc,“ vzkázal zastupitel tvůrci dokumentu Luďku Navarovi.

Podle něj je to typická ukázka současného pravicového výkladu dějin, aniž by se k němu mohl jakkoliv vyjádřit zástupce jiného názorového proudu. Tuto taktiku podle Valenty Česká televize použila již v případě zpravodajství o skupině bratrů Mašínových a nyní ji pro velký úspěch opakuje.

V případě „Mlynářů od Babic“ si ale podle něj tvůrci naběhli, protože tento případ je mediálně zcela nevhodný. Oslavovaní hrdinové jsou totiž osoby, „které se v červenci 1951 přímo, či nepřímo, méně, či více, podílely na obyčejné a sprosté vraždě tří lidí,“ jak poznamenává Valenta. Motivem bylo pouze to, že jejich oběti byly členy KSČ. „Pro občany, kterým se příčí násilí jakkoliv motivované, však bude tato připomínka morálně stejně hodnotná, asi jako sochy Stepana Bandery ve Lvově a Ternopolu pro většinu Ukrajinců,“ odhaduje zastupitel.

Proto si podle něj museli tvůrci pomoct bláznivou konspirační teorií, podle které celý incident vyprovokoval jeden ze zabitých komunistů. 

Na církev a kapitalismus nemá ve zmařených životech nikdo

Po zveřejnění se rozproudila čilá debata v diskusi pod textem i na profilu, který si zastupitel Valenta na serveru ParlamentníListy.cz zřídil. „Chci vyjádřit svou úctu a poděkování za vaši mravenčí práci. Kéž by bylo podobných nebojácných lidí ve Vaší straně více,“ napsal zastupiteli jeden ze čtenářů.

Podle jiné ze čtenářek je důvodem podobných dokumentů snaha těch, kteří nemají čisté svědomí, odvést pozornost od problémů, které dnes lidi trápí. České televizi čtenářka vzkázala, že ji stejně nepřesvědčí, a přidala životní moudro „všeho do času“. „Určitě se ještě těším na lepší časy a bude snad konec lhaní jak v České televizi, tak ve všech médiích a konec překroucených dějin,“ věří.

Jiní pisatelé naopak Valentovi spílali a v jejich příspěvcích se mohl zastupitel dočíst, že patří ke zločinecké organizaci komunistů. Na to Valenta čtenáře upozornil, že v KSČ nikdy nebyl a do KSČM vstoupil až v roce 2004. „Přesto si myslím, že nenavazovat na mnoho dobrých věcí z doby reálného socialismu by byla obrovská škoda. A je dobře, že stále více lidí si v tomto státě myslí totéž,“ vzkázal stěžovateli.

Několik z těchto dotazů začínalo oslovením „soudruhu“. Jeden z tazatelů se nechápavě tázal, jak může o morálce kázat člověk, který se hlásí k organizaci, mající na svědomí mnoho zmařených životů. K tomu Valenta poznamenal, že neví o žádném zmařeném životě vinou KSČM nejen od jeho vstupu, ale už od vzniku strany v roce 1990. Zato však zná stovky případů životů zničených „polistopadově“.

„Pravdou zůstává, že na církev a kapitalismus nikdy žádná politická strana v celé novodobé historii planety ani náznakem v těch „zmařených životech“, jak uvádíte, nedosáhla,“ uzavřel zastupitel KSČM debatu o zločinech proti lidskosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala, jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…