Českou firmu, která má dodat miliony testů pro školáky, vlastnila arabská společnost. Další linka vede ke špeditérům do Kyjeva, Bulharska…

20.02.2021 15:02

ParlamentníListy.cz už v pátek přinesly informace, že pražská společnost TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING s.r.o. bude vítězným dodavatelem antigenních testů pro české školy. Ty by se tak mohly konečně otevřít nejen pro žáky prvních a druhých tříd. Jenomže v souvislosti s uvedenou s.r.o. vyvstalo hned několik otazníků. Ten klíčový je jasný: jak se malé firmě z Ruzyně podařilo získat tak obrovskou zakázku v hodnotě stovek milionů korun.

Českou firmu, která má dodat miliony testů pro školáky, vlastnila arabská společnost. Další linka vede ke špeditérům do Kyjeva, Bulharska…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Testování na onemocnění COVID-19

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí
Redakce v pátek odpoledne získala poměrně ostrý email, jehož autorem je firma CHIRONAX-DIZ. Ta už několik desítek let zásobuje česká zdravotnická zařízení. Vznikla v roce 1992. Dělá to nejen u nás, ale rovněž v západní Evropě. A co její zástupce rozlítilo? Málo uvěřitelná story kolem opakovaně zmiňovaných testů.

„Vážený pane ministře Hamáčku, dle našich informací jste jako dodavatele antigenních testů vybral společnost TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING s.r.o.," stojí v úvodu. Mail mimochodem dostal nejen ministr vnitra, ale také ministr zdravotnictví Blatný, sekretariáty řady resortů a mnoho úředníků.

„Vámi vybraný dodavatel jednak nesplnil Vámi požadovaný nejzazší termín první dodávky (25. 2. 2021) a nabídl termín 28. 2. 2021 a nesplnil ani minimální požadované množství (914.680 ks) a nabídl jen 800.000 kusů!!!“ Proč tolik naštvání? Ono je to pochopitelné. Ve výzvě k podání nabídky Nákup antigenních testů totiž jednoznačně stojí následující věta:

„Zadavatel požaduje dodání buď celého počtu kusů (3.654.158 kusů) testovacích sad nejpozději do 25. 2. 2021, nebo umožní vybranému dodavateli rozložit dodávku na dílčí plnění tak, že první plnění je nutné v počtu 914.680 kusů testovacích sad a uskuteční se nejpozději v termínu do 25. 2. 2021… s tím, že nejpozději do 15. 3. 2021 je nutné dodat celý zbývající požadovaný počet kusů, tj. 2.739.478 kusů.“

To se nejen podle firmy CHIRONAX-DIZ nestalo.

ParlamentníListy.cz rovněž upozornily na fakt, že TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING s.r.o. nemá ve sbírce listin oficiální dokumenty, které požaduje zákon. Jediné, co lze vyhledat, je pět let starý notářský zápis.

Když jsme se podívali do útrob zmíněné firmy bývalé manažerky reklamy televize Nova, zjistili jsme, že se na pozadí obchodních vztahů pohybovali ještě další partneři.

Prvním je TARDIGRAD INTERNATIONAL LP se sídlem v britském Edinburghu. Ta českou pobočku prakticky vlastnila od října 2016 do října 2017. Následně přešel dozor pod další stejně znějící subjekt. Až do 22. července 2019 firma patřila Tardigrad Management FZC sídlící ve Spojených arabských emirátech.

Od 22. července 2019 je firma v rukách Moniky Jírovcové.

Bližší detaily neexistují.

Minulost vítězné firmy pohledem českých rejstříků:

Naše redakce se podívala na webové stránky právnických subjektů, z nichž lze velmi rychle zjistit podnikatelský záběr. Jde o logistiku a spedici. Mezi zmíněnými partnery TARDIGRAD INTERNATIONAL najdeme bulharské a české odkazy. Jedním z nich je agentura Helas, která se podle webových stránek soustředí mimo jiné na online poradenství, organizace akcí na klíč nebo společenská setkání. Jak si lze propojení mezi špeditéry a večírky pro byznysmeny vysvětlit, není jasné.

Pravdou ovšem zůstává, že TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING s.r.o. má dodat miliony testů pro české školy.

Abychom byli zcela konkrétní, jejich know-how představuje zejména převoz „teplotně citlivého zboží“. Pobočky firmy se základním kapitálem jedné tisícikoruny najdete v Praze, v Dubaji a v Kyjevě. Oficiální webovky ovšem nenabízí jedinou fyzickou osobu, fotografii lidí, videa nebo cokoli jinak interaktivního. Nenašli jsme ani náznak spolupráce s Čínou, kde se mimochodem antigenní testy nejen pro ČR vyrábějí.

Krom uvedených faktů se nám podařilo získat ještě jeden podklad. Jde o další email od firmy CHIRONAX-DIZ, která o dodávku antigenních testů také usilovala.

V textu dopisu čelným představitelům země stojí: „Obracíme se na zástupce Ministerstva vnitra ČR a členy výběrové komise naposledy touto cestou s žádostí o znovu posouzení nabídek a zrušení Rozhodnutí o výběru dodavatele veřejné zakázky s názvem „Nákup antigenních testů“. Ačkoliv naše společnost splnila kritéria na požadovaný počet a termín dodávek a zároveň nabídla nejnižší cenu, vybraným dodavatelem je společnost TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING s.r.o., která nesplnila ani základní požadavky na termín a počet testů, nabídla výrazně vyšší cenu a není dodavatelem ochranných prostředků.“

webová stránka vítěze:

O tom jsme také informovali. Stejně jako o faktu, že zástupci zmíněné firmy se měli dostavit jen před několika desítkami hodin do konkrétní čínské fabriky, aby se snažili dohodnout na výrobě antigenních testů. Učinili tak v době, kdy už byla podána jejich konkrétní nabídka, aniž by tedy měli cokoli v ruce?

Tuto informaci, kterou jsme získali od zahraničních zdrojů, v pátek večer potvrdila v citovaném mailu také společnost CHIRONAX-DIZ.

„Zde podotýkám, že Vámi vybraný dodavatel nemá do této chvíle potvrzenou kapacitu na dodávku testů od výrobce a nebude schopen dodávku zajistit včas, neboť kvótu na uvedené množství od výrobce nedostane a dostat nemůže. Naopak, tato neznámá poradenská společnost bez dohledatelné historie kontaktovala čínského výrobce LEPU MEDICAL poprvé dnes (tj. 19. 2. 2021 v 8:33 českého času!)“

Vysvětlení celé záležitosti žádá také předseda kabinetu Andrej Babiš.  

„Navrhnul jsem panu premiérovi, že vnitro předloží na pondělní vládu veškeré podklady týkající se výběru testů do škol. Požádám i o účast bezpečnostních služeb. Vláda posoudí, zda komise složená ze zástupců MV, MZd a MŠMT postupovala správně na základě pondělního usnesení vlády,“ sdělil ministr Hamáček na Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …