Cola za 11,99. Párky, šunka skoro zdarma. Tajemný krám v ČR

06.04.2023 4:44 | Kauza

Nakoupit šunku, párky, mléčné výrobky, zmrzlinu, nakládanou zeleninu, limonády, pivo a jiné potraviny a nápoje za ceny až o dvě třetiny nižší než v běžných obchodech? Překvapivě to není v Česku nemožné. Naše redakce narazila na specifickou prodejnu, která nabízí většinu běžných výrobků za mimořádně nízké ceny. Plechovka coca-coly za 11,99 Kč? Má to důvod.

Cola za 11,99. Párky, šunka skoro zdarma. Tajemný krám v ČR
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výrazně nižší potraviny ve speciálním "akčním" obchodě v Praze

Problém extrémně vysokých cen potravin není třeba zdůrazňovat. V řadě případů až dvojnásobné zdražení u mnoha základních potravin za poslední měsíce vidí všichni a významná část populace to na vlastní kůži pocítila. Nárůst cen u zboží, které je k životu nezbytné, zdaleka nepocítili jen nejchudší obyvatelé a stále víc Čechů řeší situaci nákupy například v Polsku či Německu.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

Ukazuje se ovšem, že pro levnější potraviny nemusíte mířit desítky či stovky kilometrů za naše hranice. Existují místa přímo v České republice, kde lze nakoupit výrazně levnější potraviny, než nabízejí obchodní řetězce. Mnohdy jde o třetinové ceny za totožné výrobky.

Jedna z takových prodejen se nachází přímo v hlavním městě, konkrétně na Praze 4 nedaleko obchodního centra Novodvorská plaza. Na existenci obchodu s potravinami za akční a nebývale nízké ceny naši redakci upozornil jeden ze čtenářů.

Na základě tohoto doporučení vyrazila redakce ParlamentníchListů.cz obchod s názvem „Potraviny v akci“ navštívit. Při pohledu na ceny většiny sortimentu jsme měli pocit, že jsme se vrátili o několik let nazpět.

Sardinky v oleji (125 gramů) jsou zde aktuálně k mání za 19,99 Kč. V běžných obchodech se ceny pohybují mezi 32–40 korunami. 

Prémiová americká zmrzlina Haagen-Dazs (460 ml) se prodává za 59,99 Kč. Běžná prodejní cena stejně velkého balení v českých obchodech je mezi 150–190 korunami. 

Tradiční znojemské okurky (660 gramů) nabízí prodejna „Potraviny v akci“ za 39,90 Kč, přitom například obchodní řetězec Tesco je má k dispozici za 94,90 Kč.

Hojně prodávané hotové italské omáčky na těstoviny nakoupíte za 29,99 Kč, a to balení 520 gramů. O téměř 100 gramů menší balení jiné značky nabízí řetězec Kaufland za 76,90 Kč. 

Často nakupované v akčním obchodě na základě našeho pozorování jsou mléčné výrobky a uzeniny. Kupříkladu bílý jogurt typu Skyr v balení 450 gramů seženete za 13,90 Kč, Skyr jogurt jiné značky v Kauflandu pak za 49,90. Cenový rozdíl u tučného tvarohu je celých 30 Kč.

Šunku od kosti pořídíte za cenu 11,90 Kč za 100 gramů, proti zhruba 28–40 korunám v běžných prodejnách, uzenou krkovici bez kosti za 19,90 Kč, vídeňské párečky za 7,90 Kč po 100 gramech, nebo dokonce hovězí carpaccio za cenu 14,90 Kč na 100 gramů.

Obchod „Potraviny v akci“ nabízí poměrně široký sortiment, v podstatě jde o klasickou širokou nabídku potravin čerstvých, trvanlivých, nápojů alkoholických i nealkoholických. Celá řada druhů zboží je nabízena za ceny zhruba o dvě třetiny nižší, než je stejný či velmi podobný typ zboží v klasických obchodech a velkých řetězcích. Některé druhy zboží jsou levnější o několik málo korun, přesto ale rozdíl v ceně je znát. 

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak je možné, že majitel obchodu nabízí potraviny za tak výrazně nízké ceny. 

Mnoho nabízených výrobků je dovezeno z Německa, občas naleznete i polské etikety, ale výjimkou nejsou ani země od Česka podstatně vzdálenější. Například jde o 330ml plechovku coca-coly za cenu 11,90 Kč (Kaufland ji má aktuálně za 27,90), která pochází ze Španělska (či byla vyrobena pro tamní trh).

Dobrali jsme se ke třem základním odpovědím na otázku, proč jsou ceny tak nízké. V některých případech (u některých typů uzenin či mléčných výrobků) se blíží datum spotřeby, většinou kolem týdne až deseti dní. Potom zvláště u mnoha typů nabízených uzenin se jedná o zboží, které se nehodilo pro běžný prodej. Například z důvodu, že šunka není nakrájena dokonale přesně na totožné plátky, což jistě nemění nic na její chuti a kvalitě, ale pro balený prodej se zřejmě nehodí. 

Třetí odpověď na otázku, jak mohou být ceny tak nízké, nabízí sám provozovatel obchodu na svých webových stránkách. „Prodáváme kvalitní zboží, které je v naprostém pořádku, ale bez nás by s velkou pravděpodobností skončilo v odpadu. A to pouze kvůli neoriginálnímu obalu, blížící se záruční lhůtě, logistickým problémům a podobně,“ vysvětluje prodejce a doplňuje, že až třetina vyprodukovaného jídla se vyhodí nebo znehodnotí a v rámci EU prý na jednu osobu připadá 127 kilogramů potravinového odpadu ročně. 

Svou obchodní strategii vysvětluje prodejce v samotné nabídce pro odkup potravin od producentů. „Rádi od vás odkoupíme veškeré balené potraviny včetně uzenin a mléčných výrobků a veškerou drogerii. Jaké zboží nám můžete nabídnout? Zboží s blížící se záruční lhůtou, zboží v neoriginálním obalu, zboží, které si neodebral váš obchodní partner, zboží z celních skladů a pojistných událostí a další podobné důvody. Vaše zboží se dostane pouze do našeho obchodu na Praze 4. Máte tak jistotu, že vám nepokazíme cenu a zboží nebude vaší zpětnou konkurencí. Důvěřuje nám celá řada českých i zahraničních prodejců,“ konstatuje provozovatel obchodu „Potraviny v akci“ na Praze 4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Než jsem to četl tak jsem věděl , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 06.04.2023 11:15:53
zboží před koncem záruky !Tak za ty prachy se rychle prodá .Jak je vidět tak jídla je v EU více než peněz co mají běžní lidé na nákupy .

|  10 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…