Další modrý kmotr padl. Bém: Cože, kmotři? Ty si vymyslela média

01.06.2012 19:21

Z pozadí ODS potichu "zmizel" další kmotr. Pokračuje tak očista strany, nebo jde jen o prázdné gesto? Názory se různí. Exprimátor Pavel Bém (ODS) soudí, že kmotři a jejich vliv jsou jen dílem médií. Ministr zemědělství Petr Bendl (také ODS) je prý ani nezná.

Další modrý kmotr padl. Bém: Cože, kmotři? Ty si vymyslela média
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Očista ODS od takzvaných kmotrů zřejmě pokračuje. Za zmínku stojí skutečnost, že vlivná osoba v pozadí pražské odnože partaje, podnikatel Ondřej Palounek, se začal stahovat ze svých veřejných funkcí.

Ovlivňoval přitom zejména ODS v Praze 4, kterou má "pod palcem" místopředseda občanských demokratů v Praze a starosta "čtyřky" Pavel Horálek. Serveru Týden.cz Palounek svůj odchod vysvětlil tím, že byl ve funkcích 14 let a nyní přišel čas na to, aby do nich vstoupila nová krev.

Zase ta korupce...

Na Palounkově osobě a vazbě na Prahu 4 je zajímavé třeba to, že to byla právě tato městská část, která stála za revolucí ve vedení pražské ODS - tedy odstraněním lidí blízkých kontroverznímu podnikateli Tomášovi Hrdličkovi. Ani Praha 4 nemá ale bezproblémovou pověst. A to třeba právě díky Palounkovi. On a Horálek byli kvůli nevýhodným prodejům pozemků na Kavčích horách prověřováni dokonce protikorupční policií.

Podle exprimátora Pavla Béma, který byl dlouhodobě z napojení na kmotry obviňován, ale nelze v souvislosti s Palounkem ani dalšími osobami označovanými za "kmotry" hovořit o deformaci politiky. Proto ani poté, co zmiňovaní odejdou ze svých postů, nemůže dojít k očistě strany. Ta jimi totiž ani nebyla pošpiněna.

Bém: Fikce a iluze

"Je naprostou fikcí a iluzí, že by bylo možné dělit politiky na "zkmotřené" a ty "spravedlivé", neboli špinavé a čisté či staré a nové. Tuto virtuální realitu vytváří média a bude přinášet vždy nová "zklamání". Touto cestou rehabilitaci české politiky nelze provést," řekl ParlamentnímListům.cz někdejší primátor s tím, že Horálka ani Lohynského by z ODS odstraňovat nechtěl. Prý jsou dobrými politiky.

To ministr zemědělství Petr Bendl v reakci na kmotry v pozadí ODS překvapil. "Nemusíte mi věřit, ale ta jména mi nic neříkají. Netuším, o koho jde," řekl redakci v reakci na odchod Palounka a vazby na Horálka nebo Lohynského.

K pádu modrého kmotra se pro redakci vyjádřil i poslanec za ČSSD Jiří Koskuba. "Když jsem já za primátora Koukala byl pražský radní, styl práce byl zcela jiný. Současné kmotrovské prostředí neznám," řekl.

Vazby některých členů ODS na Palounka byly dlouhodobě trnem v oku i primátoru Bohuslavu Svobodovi. Toho ParlamentníListy.cz požádaly o reakci také. Dosud ji však neobdržely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …