Další vzpomínky Věry Jourové: S Babišem mě seznámila Jana Nagyová

05.10.2013 8:35

Andrej Babiš se prý Věře Jourové poprvé ozval v roce 2008. A překvapivé může být to, že se tak stalo prostřednictvím asistentky Janičky Nagyové. Tak asistentku nazývá Jourová ve své knize, která míří na pulty a kterou mají exkluzivně k dispozici již nyní ParlamentníListy.cz. Poodkrývá tam však i další tajemství.

Další vzpomínky Věry Jourové: S Babišem mě seznámila Jana Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Musím podotknout, že Janička Nagyová nemá nic společného s Janou Nagyovou, která pracovala na Úřadu vlády ČR. Jinak jsem o Andreji Babišovi ale moc nevěděla. Tušila jsem jen, že jde o jednoho z nejbohatších lidí u nás, že má velikou firmu, ale to bylo asi tak všechno,“ vzpomíná na první kontakt  s  dnešním lídrem politického Hnutí ANO Andrejem Babišem autorka knihy. Zeptal se jí prý, zda nepotřebuje nějak pomoci, že se o její případ zajímá a že jí drží palce. „Přišlo mi to tenkrát velmi džentlmenský,“ podotkla Jourová.

Jak se však dá očekávat, knížka s názvem Cesta z Panoptika není jen poetické vyznání a vzpomínání. I když se v ní autorka svěřuje například i s tím, že jako dítě chodila „do pionýra“a vedoucího jí dělal pozdější předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Naopak. Jourová nabízí reálný pohled na události, které jí a jejím dvěma dětem zásadně změnily život. Jistou ironií osudu je zřejmě to, že pro ni osobně vše začalo v roce 2006, čtrnáct dnů před volbami – v pátek, třináctého.

Vše ale bylo spuštěno dříve.

Takzvanou „Budišovskou“ reportáž vysílali v TV Nova ve středu 11. října večer. „Já ji samozřejmě neviděla. Ale v ten den zadrželi starostu Budišova Ladislava Péťu, Paroubkova poradce Zdeňka Doležela a Miloslava Řehulku z Ministerstva zemědělství, kterého jsme osobně neznala. Volali mi kamarádi a říkali, že ty moje ‚policejní přísliby‘ souvisí asi s kauzou Budišov. Promítala jsem si zpětně, o jakou záležitost by mohlo jít a co tam bylo divného."

Je fakt, že na Budišov se z lůna sociálních demokratů dost stranicky tlačilo. Jinak to byl ale projekt jako jeden z mnoha. Dávala jsem konzultace, říkala jsem starostovi, jak by měla vypadat žádost o dotaci, ale nevěděla jsem, jak by mohlo vypadat obvinění. Že jsem si nechala něco slíbit? Jak bych se takovému obvinění mohla bránit? Nikdy jsem žádný peníze nedostala, ale když to obvinění bude znít právě takhle,“ přemýšlela tehdy Věra Jourová. Záhy se pak dozvěděla, právě z obvinění, které skutečně přišlo ihned po výstupu z letadla na pražském letišti, že údajně dostala dva miliony – obvinění přesné, které se z počátku zdálo lehce vyvratitelné…  

Řekněte nám o Paroubkovi a papaláších, zaznělo od policisty

„Byl to tehdy hrozný fofr, asi aby nás nesledovali novináři. Ani nevím, kudy jsme to brali, ale nakonec jsme zastavili na služebně kdesi v Praze 6. V autě si ke mně přisedl jeden z policajtů, asi ten hodnější, a povídal: „My víme, že to na vás někdo navlíknul, ale my potřebujeme, abyste nám řekla co nejvíc, hlavně o Paroubkovi a o papaláších, co se točí kolem těch fondů. To oni to na vás ušili, tak nám všechno řekněte,“ vzpomíná na první minuty po svém zatčení Jourová. Jak potom konstatuje dál, její kauza se později stala mementem, po ní už se nikomu nechtělo bránit papalášům v nájezdech na systém rozdělování eurofondů.

„Od té doby jsme taky byli Bruselem hodnoceni tak, jak jsme byli. Tedy velice blbě. Snad nejhůř ze všech…“ říká současná místopředsedkyně ANO, která je jedničkou na kandidátce kraje Vysočina.

Nicméně, vraťme se ještě k obsahu knihy, která přijde do prodeje v příštím týdnu.

Věry Jourové se hned při prvním pětihodinovém výslechu ptali na tehdejšího ministra a od dubna 2005 premiéra Jiřího Paroubka, na lidi kolem něj. „A to jsem, přiznám se, nevypovídala moc lichotivě, zkrátka jsem říkala pravdu. No a už v pondělí vyšla má výpověď v novinách Mf Dnes s titulkem: ‚Paroubkova náměstkyně jej obvinila z manipulace s fondy‘. Asi tak to chodí u nás v trestním řízení. Nikoho jsem samozřejmě přímo neobvinila. Spíš jsem z manipulací vinila Paroubkovy poradce, lidi na špinavou práci,“ popsala Jourová.  

Léčba Paroubkem aneb návrat do let 2004 až 2005  

Špidlova vláda to v létě roku 2004, jak víme, položila a rozhodovalo se o tom, kdo bude premiérem. „Stanislav Gross, hm. A taky se rozhodovalo, kdo bude na Ministerstvu pro místní rozvoj. Najednou už to nebyl odpadovej rezort pro koaličního partnera, který se mu tak jako nabízel, aby se neřeklo. Kolem toho ministerstva se naopak tentokrát svedla strašná vřava a bitva. Vzpomínám si, že tehdejší poslanec Sváťa Karásek v televizi říkal: ‚Já tomu nerozumím, všichni pořád říkají nějaký MMR, MMR….Co to je MMR?‘ Už přitom bylo jasné, že na to MMR nastoupí ministr ze sociální demokracie a já měla strach, že mě bude stranicky úkolovat (Věra Jourová v té době již byla členkou ČSSD, pozn. red.). Říkala jsem si, že bych to měla co nejrychleji zabalit. No a pak se rozhodlo, že ministrem bude Jiří Paroubek. Nijak blíž jsem ho neznala, ale jako bych cítila, že se skutečně budu teď muset zodpovídat straně a vládě,“ říká ve svém vzpomínání Jourová, o které se vědělo, že řídí evropské fondy. A její předtucha nebyla, jak se později ukázalo, zcela od věci.

Tlaky sílily – v partajích to asi prý tak chodí…?

Jakmile se totiž rozjely dotace, tak se rozjely i tlaky na to, aby z ministerstva byly takto financovány především obce, kde jsou sociálně demokratičtí starostové a vedle nich projekty přátel a kamarádů.

„A už to jelo! Já jsem přesvědčená, že takové tlaky by vznikly, i kdyby byla ve vedení ministerstva jiná strana, protože ty partaje se prostě tak chovají. Kdyby tam byla ODS, bylo by to možná ještě horší. Já jsme se samozřejmě straně a vládě neosvědčovala, protože jsem pořád říkala, že ten systém je apolitickej a objektivní a ať ho nebourají, že ty peníze jsou do projektů, které mají vysoké bodové hodnocení. Byla jsem krytá tím, že jsem neměla rozhodovací pravomoc – tedy ohledně toho, co se konkrétně mělo financovat. Tu pravomoc dostala komise, kterou jmenoval ministr,“ vysvětlila Věra Jourová svoji roli, která se jí nakonec stala osudnou. Dokonce se jednou o sobě dozvěděla, že „hraje“ za ODS, protože peníze prý šly hlavně do obcí, kde byli starostové občanských demokratů.  

V knize autorka vysvětluje, že to byl však prý vždy Jiří Paroubek, kdo ji vždycky podržel. „Pochopil, myslím, že se systém fondů politicky znásilňovat nesmí. Jak měl špatnou image v médiích, tak mně jako šéf vyhovoval,“ svěřuje se dál žena, kterou nechvalně proslavila nakonec „Budišovská“ kauza. Křivé nařčení z přijetí úplatku a vykonstruované obvinění nikdy dokázáno nebylo...

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Odškodné od státu soud sice přiznal, ale zatím stále nedorazilo…

Možná je na místě dodat, že ačkoli jí vloni bylo soudem za vše, čím prošla, tedy za týdny ve vazbě a za újmu na dobré pověsti, bez níž je konzultant v jejím oboru vyřízený, přiznáno třímilionové odškodnění, dosud žádné neobdržela a vše se neustále protahuje. Dokonce si musela pro další jednání v této věci platit i znalecké posudky…

„To načasování vydání knihy není samozřejmě zcela náhodné, ale přiznám se, že ta iniciativa nevyšla ze mě samotné. Byla jsem oslovena nakladatelem, zda bych ten svůj příběh nesepsala. V době, kdy vše bylo ještě velmi živé, tedy krátce po těch událostech, jsem se o to již jednou pokoušela, ale bylo to takové ufňukané, bolestínské, tak jsem od toho tehdy raději upustila. Nyní věřím, že se mi do té knihy s odstupem let podařil dostat i nějaký nadhled,“ přiznala ParlamentnímListům.cz Věra Jourová.

Kniha, která je nejen zpovědí ženy, co během několika hodin spadla na samé dno, ale i sondou do zákulisí toho, jaké poměry ve státní správě i v české politice panují, se jmenuje Cesta z Panoptika. 

Knihu Věry Jourové vydává nakladatelství Daranus s.r.o., Havlíčkovo nám. 189/3, Praha 3. Bude ji možno objednat v e-shopu nakladatelství. Více na webu http://www.daranus.eu/

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …